Εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα

Εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ενός πυραύλου μικρού βεληνεκούς

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε το Σάββατο έναν πύραυλο μικρού βεληνεκούς στη θάλασσα για δέκατη πέμπτη φορά φέτος, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο Yonhap.

Σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα «εκτόξευσε έναν πύραυλο μικρού βεληνεκούς, που μάλλον είναι Scud, στη θάλασσα της Ιαπωνίας στις 21:40 (τοπική ώρα, 03:40 ώρα Ελλάδας)».

Ο πύραυλος αυτός, το βεληνεκές του οποίου εκτιμάται ότι είναι 500 χιλιόμετρα, εκτοξεύθηκε από το Καπ Γιάνγκσαν της δυτικής Βόρειας Κορέας, κοντά στη γραμμή που τη χωρίζει από τη Νότια Κορέα, με κατεύθυνση βορειοανατολικά.

«Αναλύουμε τα κίνητρα για την εκτόξευση αυτή το πυραύλου και τώρα έχουμε αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού ενόψει άλλων πιθανών εκτοξεύσεων», επεσήμανε η ανακοίνωση.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε εξέφρασε «την έντονη διαμαρτυρία του».

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στη Βόρεια Κορέα ότι η ανάπτυξη του πυρηνικού (της προγράμματος) και πυραύλων δεν μπορεί να συμβαδίζει με την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Άμπε.

Πολλές αποφάσεις του ΟΗΕ απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να προχωρά σε τέτοιες εκτοξεύσεις χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε την Πιονγκγιάνγκ στις αρχές Ιουλίου για τις πρόσφατες εκτοξεύσεις.

SHARE:

24Media Network