Εκτοξεύθηκε ο πρώτος ινδικός πύραυλος με κατεύθυνση τον Άρη

Εκτοξεύθηκε ο πρώτος ινδικός πύραυλος με κατεύθυνση τον Άρη

Ινδικός πύραυλος ξεκίνησε το ταξίδι του με κατεύθυνση τον πλανήτη Άρη σε μία φιλόδοξη αποστολή

Τις 300 μέρες θα χρειαστεί ο πύραυλος της Ινδίας για να φτάσει στον προορισμό του, στον Άρη. Εκεί θα αναζητήσει μεθάνιο και στοιχεία μετάλλων.

Να σημειωθεί πως ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την νοτιο-ανατολική ακτή της Ινδίας και πως πρόκειται για άκρως φιλόδοξο πρόγραμμα αφού ως τώρα μόνο οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ρωσία έχουν στείλει διαστημόπλοια τα οποία είτε έχουν εισέλθει σε τροχιά είτε έχουν προσεδαφισθεί στον Αρη.

Σε περίπτωση επιτυχίας η Ινδία θα τονώσει την εθνική της υπερηφάνεια, συγχρόνως όμως επιτυγχάνει και έναν διπλό πολιτικό στόχο. Αφενός θα χει πλήξει το κύρος της Κίνας της οποίας η διαστημική αποστολή το 2011 απέτυχε. Αφετέρου θα έχει μπει πολύ πιο δυναμικά στην κούρσα του διαστήματος.

Όσο για το κόστος, αυτό αγγίζει τις 4,5 δισ. ρουπιές (73 εκατ. δολάρια) και το ινδικό πρόγραμμα έχει την επωνυμία Mars Orbiter Mission.

Επίσης πρέπει να αναφερθεί πως το κόστος της ινδικής διαστημικής αποστολής είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους του αντίστοιχου προγράμματος της NASA (MAVEN) που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και σύμφωνα με τους αναλυτές η Ινδία θα είναι σε θέση να καταλάβει σημαντικό μέρος της διαστημικής αγοράς λόγω της τεχνολογίας χαμηλού κόστους.

SHARE:

24Media Network