Ελιγμός από τη Συρία, ζητά τεχνική βοήθεια από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

Ελιγμός από τη Συρία, ζητά τεχνική βοήθεια από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

Μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, η Συρία υπέβαλε αίτημα για τεχνική βοήθεια από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μέκνταντ επικοινώνησε με τον οργανισμό και υπέβαλε αίτημα για τεχνική βοήθεια.

Η Συρία έγινε χθες, Πέμπτη, πλήρες μέλος της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της χώρας αυτής στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εντάσσεται στην δέσμευση που ανέλαβε στο πλαίσιο του ρωσικού σχεδίου να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού, για να αποφευχθούν αμερικανικά πλήγματα.

Οι γαλλικές μυστικές πληροφορίες είχαν εντοπίσει επίθεση με χημικά

Η επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού και για την οποία το Παρίσι επιρρίπτει την ευθύνη στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είχε εντοπιστεί την ίδια ημέρα από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο υπουργός, ο οποίος έκανε αυτή τη δήλωση μετά την επίσκεψή του στα γραφεία της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (DRM) στην αεροπορική βάση του Κρέιγ, στα βόρεια του Παρισιού, πρόσθεσε ότι η υπηρεσία αυτή βρίσκεται "στον πυρήνα των αυτόνομων εκτιμήσεων και αποφάσεων" που λαμβάνει η Γαλλία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου η γαλλική κυβέρνηση είχε δώσει στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα με τα οποία επιχειρούσε να αποδείξει ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση σε βάρος πολιτών. "Χάρη στις υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουμε τα μέσα, τα οποία είναι 100% γαλλικά, για να εκτιμήσουμε την κατάσταση στη Συρία και να αποφασίσουμε την πολιτική μας", υπογράμμισε ο Λε Ντριάν.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ 1.429 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς υποστήριξε ότι οι αντάρτες και όχι η κυβέρνηση του Άσαντ προέβησαν στην επίθεση με χημικά όπλα για να προκαλέσουν μια ξένη επέμβαση στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network