ΕΛΚ: Ανέχονται ακόμα τον Ορμπαν στις τάξεις τους, σε μερικούς μήνες η απόφαση

Ντόναλντ Τουσκ
Ντόναλντ Τουσκ AP

Παρά το γεγονός ότι ο Βίκτορ Ορμπαν έχει επιβάλλει ένα είδος κοινοβουλευτικής δικτατορίας στην Ουγγαρία, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν έχουν αποφασίσει ακόμα την "έξωσή" του.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα αποφασίσει τους ερχόμενους μήνες εάν θα διατηρήσει στις τάξεις του το ουγγρικό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν, το οποίο συγκέντρωσε απόλυτες εξουσίες με το πρόσχημα της κρίσης του νέου κορονοϊού.

«Δεν ξέρω πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντησή μας, αν θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί, τον Ιούνιο ή όχι πριν από τον Σεπτέμβριο. Αλλά η στιγμή για να αποφασίσουμε έχει φτάσει, είναι σαφές», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, με το πρόσχημα της κρίσης της πανδημίας της Covid-19, πήρε το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο στις 30 Μαρτίου για να νομοθετεί με διατάγματα στο πλαίσιο μιας αόριστης κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εγείρει φόβους για μια αυταρχική μετάβαση σε αυτό το κράτος μέλος.

«Οι ενέργειές του δεν είναι αξιόμεμπτες από μια αμιγώς νομική άποψη. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πνεύμα της δημοκρατίας», τόνισε ο Τουσκ. «Πόσες φορές στην ιστορία μας είδαμε πολιτικούς να χρησιμοποιούν νόμους που υιοθετήθηκαν ορθώς, για να επεκτείνουν την εξουσία τους; Το γνωρίζετε αυτό στη Γερμανία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΚ στο Der Spiegel.

«Αν κάποιος θέλει να επωφεληθεί από την κρίση του κορονοϊού για να συγκεντρώσει περισσότερη εξουσία στους πολίτες του ή να πάρει οφέλη για την οικονομία του, αυτό θα ήταν το τέλος της ΕΕ», προειδοποίησε επίσης ο ηγέτης του ΕΛΚ.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Όρμπαν, Ουγγαρία
SHARE: