Ελληνίδα κάτοικος Ισλανδίας εξηγεί πώς είναι να αναμένεις έκρηξη ηφαιστείου

Διαβάζεται σε 5'
Iceland Volcano
Γυναίκα περπατάει κοντά σε λάβα του ηφαιστείου Fagradalsfjall κοντά στο βουνό Litli-Hrútur, νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ, Ισλανδία Marco Di Marco/AP Photo

Η Νικολέτα Σαββάκη ζει στην Ισλανδία και μεταφέρει το σοκ της για τον τρόπο που διαχειρίζονται οι αρμόδιοι τον κίνδυνο έκρηξης που μπορεί να εξαφανίσει μια πόλη της χώρας.

Η Ισλανδία ζει από το Σάββατο 11/11 σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ένας ισχυρός σεισμός είχε ως κυριολεκτικά να ανοίξει η γη στην πόλη Γκρίνταβικ, με το Γραφείο Μετεωρολογίας της χώρας να ενημερώνει ότι «υπάρχει πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης, καθώς η διείσδυσης μάγματος επεκτάθηκε κάτω από την συγκεκριμένη πόλη».

Η εικόνα που ακολουθεί βοηθά στο να καταλάβουμε καλύτερα την ουσία της ανακοίνωσης.

Η Νικολέτα Σαββάκη, η οποία ζει και εργάζεται το τελευταίο εξάμηνο στη χώρα που είναι ταξιδιωτικός προορισμός για πολλούς στον πλανήτη, μεταδίδει στο NEWS 24/7 όσα συνέβησαν από το σεισμό του Σαββάτου έως σήμερα.

Aτμός βγαίνει από σχισμή που προκάλεσε σε δρόμο του Γκρίνταβικ, η σεισμική δραστηριότητα. AP Photo Brynjar Gunnarsson

«Για αρχή, θα ήθελα να μεταφέρω το σχόλιο γνωστού Ισλανδού TikToker:’Με ρωτάτε αν είμαι ασφαλής. Θέλω να σας πω ότι είμαι ακόμα εδώ και είμαι πιο ασφαλής από εσάς’».

Αν το καλοσκεφτείτε, έχει τα δίκια του.

«Ζω στο Κέφλαβικ, που είναι σε απόσταση 20 λεπτών με το αυτοκίνητο από το Γκρίνταβικ -κάτω από το οποίο σημειώνονται οι περισσότερες δονήσεις- και 45 από το Ρέικιαβικ.

Θεωρούμαστε κι εμείς Ρέκιανες.

Ανήκουμε κι εμείς στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου αυτής -των πολλών γεωθερμικών πηγών και του ηφαιστειακού τοπίου, όπου βρίσκεται και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της χώρας: η ηφαιστειακή Γαλάζια Λίμνη.

Στην ίδια χερσόνησο είναι και το αεροδρόμιο που ‘διαχειρίζεται’ τις περισσότερες πτήσεις,

Αύριο (Τετάρτη 15/11) στις 7 το πρωί πρόκειται να ‘πετάξω’ για την Ελλάδα.

Δεν φεύγω λόγω του κινδύνου έκρηξης του ηφαιστείου. Είχα κλείσει το ταξίδι πολύ νωρίτερα, για να περάσω στην Ελλάδα τις γιορτές.

Εδώ που είμαι δεν υπάρχει ανησυχία. Ούτε στο Ρέκιαβικ υπάρχει πανικός».

Αυτό που υπήρχε ήταν εκατοντάδες σεισμοί πάνω των 3 ρίχτερ και άρτια οργάνωση.

«Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο όταν έγινε ένας δυνατός σεισμός και τα μεσάνυχτα βγήκε εντολή εκκένωσης. Έως τις 3 τα ξημερώματα, είχαν φύγει και οι 3.500 κάτοικοι».

Την επομένη, οι αρμόδιοι φορείς εκκένωσαν τα ζώα.

Έπειτα, επέστρεψαν στους κατοίκους (ανά ομάδες) να επιστρέψουν στα σπίτια τους για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να πάρουν ό,τι χρειάζονταν.

Τα προηγούμενα 24ωρα είχαν γίνει χιλιάδες σεισμοί.

Iceland Volcano
A fissure stretches across a road in the town of Grindavik, Iceland Monday Nov. 13, 2023 following seismic activity. Residents of Grindavik, a town in southwestern Iceland, have been briefly allowed to return to their homes on Monday after being told to evacuate on Saturday after increasing concern about a potential volcanic eruption caused civil defense authorities to declare a state of emergency in the region. (AP Photo/Brynjar Gunnarsson)

Έχω πάθει σοκ από την οργάνωση.

Είχα συνηθίσει στο ‘παραλάβαμε καμμένη γη’ και την ατομική ευθύνη της Ελλάδας και εδώ βλέπω να υπάρχει έτοιμο πρόγραμμα -εδώ και μήνες-, το οποίο ακολουθούν κατά γράμμα για να μην κινδυνεύσει κανείς.

Άνθρωπος ή ζώο.

Μεταξύ όσων κάνουν είναι να στρώνουν νυχθημερόν ένα υλικό που απωθεί τη λάβα γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού της χώρας.

Έχουν κλείσει το Blue Lagoon εδώ και μια εβδομάδα, για την ασφάλεια των εργαζομένων και για να μην πηγαίνουν τουρίστες.

H περιβόητη Γαλάζια Λίμνη AP Photo Frank Augstein

Όπως λένε, αν γίνει έκρηξη θα πρέπει να εκκενώσουν σε τρία λεπτά.

Τελευταία έβαλαν και 3 νέες κάμερες στην περιοχή, για να υπάρχει live μετάδοση όσων συμβαίνουν.

Aπό το πρωί της Τρίτης 14/11 έχει ‘πέσει’ η ένταση των σεισμών».

ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΙΝΤΑΒΙΚ

«Φοβούνται πως θα είναι άσχημη η έκρηξη. Πιστεύω ότι το λένε γιατί θα καταστραφεί μια πόλη.

Πριν μια εβδομάδα ενημέρωναν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας και πως δεν θα επηρεάζονταν οι πτήσεις.

Το τελευταίο διήμερο ανανέωσαν τις οδηγίες, ώστε να μην κινδυνεύει κανείς.

Τα πράγματα έχουν γίνει κυριολεκτικά ρευστά.

Το ηφαίστειο στην περιοχή είναι 15 χιλιόμετρα κάτω από τη Γη. Καταλήγει στον ωκεανό.

Αν γίνει στον ωκεανό η εκτόνωση, δεν θα μπορούμε να φύγουμε.

Η σεισμική δραστηριότητα της Δευτέρας 13/11 RUV

Σε ανάλογο περιστατικό του 2013, σε μια έκρηξη που έγινε τότε στον ωκεανό δεν προσγειώνονταν και δεν απογειώνονταν αεροπλάνα για δυο εβδομάδες, λόγω της στάχτης.

Βλέπετε, μπορεί να μετακινηθεί έως 20 χιλιόμετρα και σε αυτήν την απόσταση είναι το αεροδρόμιο που ‘χειρίζεται’ τις βασικότερες πτήσεις του Κέφλαβικ.

Υπάρχει και άλλο αεροδρόμιο βορειοανατολικά που δεν είχε επηρεαστεί.

Ο δεύτερος φόβος, που λογικά -από ό,τι λένε εδώ- θα επιβεβαιωθεί είναι να γίνει η εκτόνωση μέσω της γης, που έχει αρχίσει να ανοίγει.

Υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να μη γίνει έκρηξη ή να αποδυναμωθεί. Αλλά εφόσον έχει ‘ανοίξει’ ήδη η γη, θεωρείται έως αδύνατη αυτή η κατάληψη».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα