Ελβετία: “Ναι” στο δημοψήφισμα για κλιματική ουδετερότητα το 2050

Ελβετία: “Ναι” στο δημοψήφισμα για κλιματική ουδετερότητα το 2050
Ελβετικό δημοψήφισμα (φωτογραφία αρχείου) iStock

Το κείμενο που έλαβε έγκριση μέσω του δημοψηφίσματος αποτέλεσε αντιπρόταση στην "πρωτοβουλία για τους παγετώνες", που αφορούσε την απαγόρευση χρήσης ορυκτών καυσίμων από το 2050. Η κυβέρνηση το θεώρησε τρομερά ριζοσπαστικό και για αυτό τελικά προτάθηκε η χορήγηση κινήτρων.

Ο ελβετικός λαός συμφώνησε την Κυριακή σε δημοψήφισμα για κλιματική ουδετερότητα το 2050, καθώς οι παγετώνες στις Άλπεις αναμένεται να λιώσουν τελείως λόγω κλιματικής αλλαγής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου έπεσε βουνοκορφή 100.000 κυβικών μέτρου βράχου.

“Ναι” είπε το 59,1% των ψηφοφόρων, αποτέλεσμα που επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελβετίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Όσοι ήταν κατά του νέου νόμου υποστήριζαν ότι τα νέα μέτρα θα έφερναν μεγάλη αύξηση των τιμών, όπως αναγράφεται σε δημοσίευμα του BBC.

Σε δεύτερο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε, και πάλι επικράτησε το “ναι” με ποσοστό 78,5% για τη θέσπιση φόρου 15% στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Η συμμετοχή των πολιτών άγγιξε το 42%.

Όλα τα ισχυρά κόμματα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρότρυναν τους υποστηρικτές τους να πουν “ναι” στο δημοψήφισμα. Εξαίρεση αποτέλεσε το “UDC”, κάνοντας λόγο για το φάσμα της έλλειψης και της απρόβλπετης ανόδου των τιμών των καυσίμων. Το 2021, το ίδιο κατόρθωσε τη μη έγκριση σχεδίου που στόχευε στη μείωση εκπομπών αερίων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Ματίας Χους, ειδικός για τη μελέτη των παγετώνων και υπεύθυνος δικτύου συγκέντρωσης δεδομένων στην Ελβετία (του GLAMOS”, ανέφερε “Ο ελβετικός πληθυσμός έστειλε σθεναρό μήνυμα: ο νόμος για να φθάσει η χώρα στις μηδέν καθαρές εκπομπές έγινε δεκτός σήμερα (…) [Είμαι] πολύ ευτυχής που τα επιχειρήματα της επιστήμης για το κλίμα εισακούστηκαν”. Ο συγκεκριμένος προειδοποιεί συνεχώς για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Βαλερί Πιλιέ-Καράρ δήλωσε πως η συμφωνία του ελβετικού λαού στο δημοψήφισμα αποτελεί “σημαντικό βήμα για τις μελλοντικές γενιές. Πρόκειται για σχέδιο για το οποίο υπάρχει ομοφωνία, ρεαλιστικό, χωρίς κανένα μέτρο που επιβάλλει δυσανάλογο [φορολογικό] κόστος στον κόσμο”.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα εξαρτάται σε ποσοστό 75% από τις εισαγωγές και σε συνδυασμό με ουκρανικό ζητήμα, καταλαβαίνει ότι το ενεργειακό είναι αρκετά περίπλοκο.

Τι προβλέπει ο νόμος

Τα νέα μέτρα στοχεύουν στην ελλάττωση εξάρτησης ενέργειας από το εξωτερικό και στην μείωση των εκπομπών αερίου που οδηγούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, χωρίς να επιβληθούν απαγορεύσεις και νέοι νόμοι.

Προβλέπεται η σημαντική ελλάττωση, και όχι η απαγόρευση, της χρήσης πετρελαίου και αερίου. Ταυτόχρονα, η χώρα θα χρειαστεί να πάράγει επαρκείς ποσότητες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η παράλληλη χρήση φιλικώ προς το περιβάλλον συστήματα θέρμανσης.

Ο ο διευθυντής της εκστρατείας του UDC, ο Μίχαελ Γκράμπε, δήλωσε πώς τα αποτέλεσματα θα αργησούν να φανούν. Συμπλήρωσε πως “όχι” ψηφίσαν περιοχές που δραστηριοποιούνται αγρότες, εκφράζοντας τον φόβο τους για τυχόν αλλοίωση του φυσικού τοπίου από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μείωση κινητικότητας ελλείψει ορυκτών καυσίμων.

Το σχέδιο εκτιμά τη δαπάνη μέχρι και 200 εκατομμύρια φράγκα ετησώς τα επόμενα 10 χρόνια, για να μπορέσουν οι διοκτήτες να προσαρμοστούν καλύτερα στη μετάβαση σε συστήμα θέρμανσης φιλικά προς το περιβάλλον.

Πώς ο νόμος επηρεάζει τις μεγάλες βιομηχανίες

Οι βιομηχανίες που επενδύουν σε πρωτοποριακές τεχνολογίες, πχ να φιλτράρισμα του διοξειδίου του άνθρακα, θα βοηθηθούν επίσης.

Επίσης, μαζικές θετικές αντιδράσεις υπήρξαν και για την αναθεώρηση του Συνταγματός, για να επιτραπεί, τουλάχιστον με συντελεστή 15%, φόρος σε μεγάλες εταιρείες που δρααστηριοποιούνται στο εξωτερικό, στο πλαίσιο σχεδίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της G20.

Ο ελάχιστος φόρος θα έχει εφαρμογή σε ομίλους με ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι όμιλοι που τους αφορά το μέτρο προβλέπεται ότι είναι κάποιες εκατοντάδες από τις συνομοσπονδιακές φορολογικές αρχές, που υπολογίζουν ότι οι εισροές από τον φόρο θα είναι 1-2,5 δισ. φράγκα για τη πρώτη χρονιά.

Συνδικάτα, η αριστερά και ΜΚΟ κατακρίνουν το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με αυτούς διαιωνίζει τις ανισότητες, ενώ η όλη κατάσταση θα ωφελήσει κυρίως τους “πλούσιους”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα