Εμβόλιο κορονοϊού: Νοσηλευτές ενώθηκαν για να πάνε στα δικαστήρια αυτούς που μπλοκάρουν την άρση της πατέντας

Εμβόλιο κορονοϊού: Νοσηλευτές ενώθηκαν για να πάνε στα δικαστήρια αυτούς που μπλοκάρουν την άρση της πατέντας
Εκατομμύρια νοσηλευτές ενώθηκαν για να διεκδικήσουν το δικαίωμα όλων των κατοίκων του πλανήτη, στο εμβόλιο εναντίον του Covid-19 και το τέλος της πανδημίας (τo στιγμιότυπο είναι από εμβολιαστικό κέντρο της Αιθιοπίας). AP Photo/Samuel Habitat

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια νοσηλευτές, από 28 χώρες του κόσμου κίνησαν διαδικασίες εναντίον όσων μπλοκάρουν την άρση της πατέντας για τη συνταγή του εμβολίου εναντίον της Covid-19. Ποιους καταγγέλλουν και πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

*ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ.

Συνδικάτα νοσηλευτών από 28 χώρες που εκπροσωπούν περισσότερους από 2.5 εκατομμύρια εργαζομένους στον τομέα της υγείας -και συντονίζονται από την Global Nurses United και την Progressive International-, ενώθηκαν για να πάνε στα δικαστήρια τους “εγκληματίες του Covid-19”.

Σε αυτήν την ιστορική κινητοποίηση (το σύνθημα είναι “καταθέτουμε ως μάρτυρες”), οι νοσηλευτές υποστηρίζουν πως η πανδημία μπορεί να τελειώσει άμεσα, με την άρση της προστασίας της πατέντας (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) για τη συνταγή του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Είναι πρόταση που εξετάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και τη στηρίζουν περισσότερες από 164 χώρες.

“Κάποιοι όμως, έχουν καταφέρει και μπλοκάρουν επί ένα χρόνο αυτήν την -σωτήρια- εξέλιξη”. Ποιοι; “Είναι η φαρμακευτική βιομηχανία και οι κυβερνήσεις του λόμπι της”. Σε αυτό, όπως καταγγέλλεται στο έγγραφο που έχει ήδη κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, ανήκει και η ΕΕ.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο petition (λίστα υπογραφών), το οποίο χρειάζονται 100.000 υπογραφές για να φτάσει η καταγγελία στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την υγεία -UN Special Rapporteur for Health “εμείς, οι νοσοκόμοι από όλον τον κόσμο, εναντιωνόμαστε στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και τις κυβερνήσεις που κρατούν ομήρους εκατομμύρια ανθρώπους”.

(*) Αυτήν την στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Organization) εξετάζει πρόταση που θα μπορούσε να βοηθήσει, ώστε να τελειώσει η πανδημία. Δηλαδή, να άρει προσωρινά τις πατέντες που προστατεύουν τις συνταγές των εμβολίων -κατά του Covid-19.

(*)  Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη μπλοκάρουν την πρόταση και θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές, παγκοσμίως

(*) Πρόκειται για ξεκάθαρα παραβίαση του δικαιώματος μας στην υγεία -των νοσηλευτών, των φροντιστών και των ασθενών. Και για αυτό τους πηγαίνουμε τώρα, στο δικαστήριο.

(*) Απαιτούμε να διαταχθεί κατ’ επείγουσα έρευνα, για την παρεμπόδιση της άρσης από αυτούς τους εγκληματίες του Covid-19”.

Η Progressive International τονίζει πως “η καταγγελία των νοσοκόμων δεν είναι απλά ένας νομικός αγώνας: είναι ριζοσπαστική έκκληση για να εκτεθούν και να νικηθούν οι κυβερνήσεις που κρατούν ομήρους τις ζωές των λαών, ώστε να εξυπηρετήσουν τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων τους”.

Υπήρχε προειδοποίηση για αυτό που γίνεται τώρα

Tην Παρασκευή 26/11 ο Τζο Μπάιντεν έκανε έκκληση στις χώρες που επρόκειτο να συνεδριάσουν, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου την Τρίτη 30/11 (στη Γενεύη), να συμφωνήσουν για την προσωρινή άρση της προστασίας της πατέντας των εμβολίων κατά του Covid-19.

Η διάσκεψη των 164 Υπουργών αναβλήθηκε, για το λόγο που μπορείτε να φανταστείτε: τις εξελίξεις με τις μεταλλάξεις.

Ανήμερα της έκκλησης του Μπάιντεν ο πλανήτης ενημερώθηκε για την εμφάνιση της μετάλλαξης ‘όμικρον’ στην Μποτσουάνα και τη Νότιο Αφρική. Στη συγκεκριμένη ήπειρο, ποσοστό μικρότερο του 6% του πληθυσμού -που είναι μεγαλύτερος του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων-, είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Την πρώτη δόση έχει κάνει το 10%. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι στο 64% και στην Ευρώπη το 62%.

Δεν είναι αρνητές οι Αφρικανοί. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.

Έρευνα που είχε δημοσιευτεί το Δεκέμβριο του 2020 προειδοποιούσε πως τουλάχιστον το 90% των κατοίκων 67 χωρών με τα πιο χαμηλά εισοδήματα “δεν θα εμβολιαστούν μέσα στο 2021, γιατί οι πλούσιες χώρες έχουν αγοράσει περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται”. Δυστυχώς οι υποψίες επαληθεύτηκαν.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Τέντρος Αντχανόμ είχε επισημάνει το Μάρτιο του 2021, σε ρεπορτάζ του Newsweek ότι “χρειάζεται τεράστια αύξηση στην παραγωγή και τρόποι ώστε να έχουν όλες οι χώρες την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια. Προς το παρόν, το 75% του παγκοσμίου αποθέματος έχει δοθεί σε 10 χώρες, ενώ 130 έθνη δεν έχουν λάβει έστω μια δόση. Όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός, τόσο αυξάνεται το ρίσκο παντού και η ευκαιρία που δίνουμε στον ιό να μεταλλαχθεί και να ‘ξεφύγει’ από τα εμβόλια”. Ατυχώς για όλους μας, επιβεβαιώθηκε κι αυτός.

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν διατείνεται πως έχει κάνει τις περισσότερες δωρεές εμβολίων

Ο ΠΟΥ ομολόγησε πριν λίγες ημέρες πως για το χαμηλό ποσοστό στην Αφρική ευθύνεται η άνιση κατανομή των εμβολίων. Διευκρινίστηκε ότι ενώ οι προνομιούχες χώρες έχουν αγοράσει αρκετές δόσεις, ώστε να διαθέτουν και ‘αναμνηστικές’ (booster) στους πολίτες τους, τα πιο φτωχά έθνη παλεύουν να βρουν και να διαθέσουν την πρώτη δόση. 

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται διαρκώς επικρίσεις για τις ανεπαρκείς ποσότητες εμβολίων κατά του κορονοϊού στις πιο φτωχές χώρες. Τα στοιχεία του Kaiser Family Foundation δείχνουν πως οι ΗΠΑ έχουν δωρίσει περισσότερες από 230 εκατομμύρια εμβόλια, με τον Πλανητάρχη να κάνει έκκληση και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Ιδού που έχουν σταλεί.

Πού έχουν στείλει οι ΗΠΑ τις δωρεές των εμβολίων. Kaiser Family Foundation
 

Όπως επίσης, μπορείτε να δείτε στα στοιχεία που δημοσίευσε το Kaiser Family Foundation, οι 162.1 εκατομμύρια δόσεις των ΗΠΑ έχουν πάει σε χώρες “με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα”, οι 49.5 εκατομμύρια ταξίδεψαν για έθνη με “υψηλότερο μέσο εισόδημα”, οι 24.200.000 πήγαν σε χώρες με “χαμηλό εισόδημα” και οι 7.1 εκατομμύρια σε έχουσες “υψηλό εισόδημα”.

“Ποιος ελέγχει τις ιατρικές συνταγές και τελικά, εκατομμύρια ζωές;”

Η 30η του Νοέμβρη ήταν η ημερομηνία που επρόκειτο να γίνει η πρώτη υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (έπειτα από τέσσερα χρόνια). Θα είχε στην ατζέντα και το θέμα της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια εναντίον του κορονοϊού. Ως εκ τούτου, η απόφαση των περισσότερων από 2.5 εκατομμυρίων νοσηλευτών να καταγγείλουν όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια λίγες μέρες νωρίτερα, ήταν απόλυτα λογική. Μετά ήλθε η αναβολή της σύσκεψης, που ωστόσο δεν αλλάζει την ουσία της κινητοποίησης, την οποία -όπως διαβάσατε- στηρίζει η Progressive International.

Σημείωση: η Προοδευτική Διεθνής συστήνεται ως οργανισμός προοδευτικών, αριστερών ακτιβιστών και οργανώσεων. Οι κύριοι υποστηρικτές της είναι ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μπέρνι Σάντερς και ο Γιάνης Βαρουφάκης (μεταξύ πολλών άλλων προοδευτικών πολιτικών, οικονομολόγων και ακτιβιστών) Eπίσημα ιδρύθηκε στις 11/5 του 2020, ενώ ο πλανήτης βρισκόταν εν μέσω πανδημίας, με στόχο “την αντιμετώπιση της αναβίωσης του αυταρχικού εθνικισμού και την αύξηση των καταστροφών του καπιταλισμού”. Η πρώτη ‘πράξη’ της λειτουργίας της Progressive International ήταν η παρουσίαση του Δικαστηρίου Μπέλμαρς, ώστε να δικαστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για εγκλήματα πολέμου που έγιναν τον 21ο αιώνα και να “πέσει η προσοχή πάνω στην υπόθεση έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ, επειδή έκανε αποκαλύψεις που τους αφορούσαν”.

Fast forward στο σήμερα, η Progressive International ενημερώνει πως “η πανδημία μαίνεται, όχι τυχαία, αλλά από σχέδιο. Όπως μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο της κρίσης του κορονοϊού, δυο μάχες είναι σε εξέλιξη: η μια έχει ως ηγέτες τους φροντιστές του κόσμου, στα νοσοκομεία όπου υπάρχει υπερπληρότητα, οι οποίοι παλεύουν για να τελειώσει η πανδημία. Η άλλη αφορά στελέχη επιχειρήσεων σε κλειστές αίθουσες συνεδριάσεων, που παλεύουν να παρατείνουν την πανδημία.

Η ερώτηση που προκύπτει είναι ποιος ελέγχει τις ιατρικές συνταγές, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και τελικά, εκατομμύρια ζωές;”.

Σημειώνεται πως στην Αφρική πλήρως εμβολιασμένο είναι ποσοστό μικρότερο του 6% του πληθυσμού -ενός και πλέον δισεκατομμυρίου ανθρώπων “με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες να επιτρέπουν στην πανδημία να συνεχιστεί. Και γιατί να μη το κάνουν; Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση, η Pfizer αναμένεται να έχει αστρονομικά κέρδη, της τάξεως των 107 δισεκατομμυρίων δολαρίων- έως το τέλος του 2022, μόνο από τα εμβόλια για τον Covid-19.

“Το κλειδί για αυτό είναι ο πλήρης έλεγχος της παραγωγής, της τιμής και του κέρδους. Εάν άρχιζε η παραγωγή των εμβολίων, σε περισσότερα εργοστάσια σε όλον τον κόσμο, εταιρίες όπως η Prizer θα έχαναν το μονοπώλιο. Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν”.

Στο ίδιο κείμενο αποκαλύπτεται ότι σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, που αφορούσε τον τρόπο που θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερα εμβόλια οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη “ο διευθύνων σύμβουλος της Pfrizer επιτέθηκε στον επικεφαλής του ΠΟΥ, Dr. Τέντρος. Του είπε πως “μιλά συναισθηματικά”, όπως ζητούσε τη μεγαλύτερη ισορροπία στην παγκόσμια διανομή των εμβολίων. Την ίδια ώρα, νοσοκόμες από τη Βραζιλία έως την Ινδία και τις ΗΠΑ έως την Ταϊβάν, πρέπει να θάβουν τα συναισθήματα τους. Είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Covid-19 και μάρτυρες του τεράστιου αριθμού θανάτων και της απίστευτης ταλαιπωρίας, που προκλήθηκε από την πολιτική αδράνεια. Τώρα, προετοιμάζονται να θέσουν τις χώρες που μπλοκάρουν τις εξελίξεις να λογοδοτήσουν”.

Το σχόλιο της Pfrizer

Για όλα αυτά ενημερώθηκε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα και δήλωσε ότι “όσοι διαδίδουν παραπληροφόρηση, σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊό, είναι οι εγκληματίες και είναι αυτοί που έχουν στοιχίσει εκατομμύρια ζωές. Πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων, που σκόπιμα διακινεί την παραπληροφόρηση, σχετικά με τα εμβόλια, ώστε να παραπλανά αυτούς που είναι διστακτικοί. Δεν είναι κακοί άνθρωποι. Είναι εγκληματίες που κυριολεκτικά έχουν κοστίσει εκατομμύρια ζωές”. Κατέληξε στο ότι “η ζωή μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα της, αν εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version