Τι συμβαίνει στην αγορά εμβολίων κορονοϊού

Τι συμβαίνει στην αγορά εμβολίων κορονοϊού
Χρησιμοποιημένα εμβόλια στις ΗΠΑ. AP

Οι ιδιωτικοί εμβολιασμοί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το εμβόλιο αξίας 12 ευρώ στα μαγαζιά της Ινδίας, οι αλλαγές 'status' στις λίστες με την προτεραιότητα, η 'μαύρη αγορά' και το dark web. Γιατί η Σερβία είναι η χώρα με τους περισσότερους εμβολιασμούς στην Ευρώπη.

Το Ισραήλ είναι η χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εμβολιασμό για Covid-19 στον κόσμο (έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού, με 9.904.316 δόσεις). Το ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (7.730.375 δόσεις), στην τρίτη θέση είναι η Μεγάλη Βρετανία (31.766.669 δόσεις) και μετά το Μπαχρέιν (707.980 δόσεις), οι ΗΠΑ (133.305.295 δόσεις), η Ιταλία (8.765.085 δόσεις), η Γερμανία (11.746.915 δόσεις) και η Γαλλία (9.420.514 δόσεις).

Κάθε μέρα δίνονται 12.2 εκατομμύρια δόσεις. Toυλάχιστον 140 χώρες έχουν αρχίσει τους εμβολιασμούς.

Έρευνα που είχε δημοσιευτεί στις 11/12 του 2020 ειδοποιούσε πως τουλάχιστον το 90% των κατοίκων στις 67 χώρες με τα πιο χαμηλά εισοδήματα, δεν θα εμβολιάζονταν για τον Covid-19 μέσα στο 2021 “γιατί οι πλούσιες χώρες έχουν ‘κλείσει’ περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται”. Και κάπως έτσι προέκυψε το άρθρο του Newsweek που έγραφε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε πως δεν είναι πολύ καλή στη διαχείριση κρίσεων. Είναι οργανισμός αρκετά καλός στο να διευκολύνει το εμπόριο και την εκταμίευση χρημάτων, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικός όταν χειρίζεται παγκόσμια έκτακτη ανάγκη”.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχανόμ είπε σε ενημέρωση πως “χρειάζεται τεράστια αύξηση στην παραγωγή και τρόποι ώστε να έχουν όλες οι χώρες την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια. Προς το παρόν, το 75% του παγκοσμίου αποθέματος έχει δοθεί σε 10 χώρες, ενώ 130 έθνη δεν έχουν λάβει έστω μια δόση. Όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός, τόσο αυξάνεται το ρίσκο παντού και η ευκαιρία που δίνουμε στον ιό να μεταλλαχθεί και να ‘ξεφύγει’ από τα εμβόλια”.

H περίπτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Παράλληλα, διευκολύνεται το εμπόριο εμβολίων που έχει περισσότερα από ένα ‘είδη’. Δηλαδή, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν δωρεές, για να πάρουν προτεραιότητα, άλλοι που πλήρωσαν το κάτι της για να αλλάξουν το ‘στάτους’ και να μπουν σε ομάδες που είχαν προτεραιότητα, ενώ προέκυψε και ο τουρισμός εμβολίου Covid-19. Και κάπως έτσι φτάσαμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα ΗΑΕ έφτιαξαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής των προϊόντων της κινεζικής SinoPharm -εταιρία που έχει δώσει το 80% των εμβολίων που έχουν γίνει στην περιοχή και είναι 18.18 δόσεις ανά 100 κατοίκους. Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως οι Κινέζοι -αλλά και οι Ινδοί που επίσης έχουν παραγωγή και εξαγωγές- δεν θα έχουν εμβολιαστεί επαρκώς έως το τέλος του χρόνου.

Πίσω στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το Forbes έχουν γίνει προορισμός για τους έχοντες που θέλουν να τελειώνουν και με τον εμβολιασμό.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Knightsbridge Circle, ιδιωτικό member club που έχει ετήσια συνδρομή στα 30.000 ευρώ (στην τιμή περιλαμβάνεται και το εμβόλιο) και μέλη από όλον τον πλανήτη (το 40% αυτών μένει στη Μεγάλη Βρετανία). Επειδή τα μέλη είναι κάτω των 65 χρόνων θα καθυστερούσαν να εμβολιαστούν, αν περίμεναν να έλθει η ώρα τους -στα εθνικά προγράμματα. Για αυτό και το club προσφέρει πακέτα που περιλαμβάνουν πτήση με ιδιωτικό τζετ ή πρώτης θέσης, διαμονή ενός μήνα -ώστε να γίνουν και οι δυο δόσεις- και εμβολιασμό στο χώρο σας. Τα χρήματα που χρειάζονται για όλα αυτά είναι 46.660 ευρώ. Οι προορισμοί είναι α) το Ντουμπάι για εμβόλιο Pfizer και β) η Ινδία για εμβόλιο Oxford/AstraZeneca.

Στην Ινδία μπορείτε να αγοράσετε το εμβόλιο, έναντι 12 ευρώ.

Το Knightsbridge Circle είναι το πρώτο που ‘έβγαλε’ τουριστικό πακέτο για ιδιωτικό εμβολιασμό για Covid-19. Δεν είναι το μόνο. Τις δυο πρώτες εβδομάδες του προγράμματος, πρόσφεραν τον εμβολιασμό στους πελάτες που μένουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή δουλεύουν στην παρούσα φάση εκεί. Έκαναν χρήση της διευκόλυνσης των 25% των μελών.

Αν οι δόσεις μοιράζονταν ισόποσα, θα είχε εμβολιαστεί ο μισός πλανήτης

Πριν εμφανιστούν τα πρώτα εμβόλια, τα εύρωστα έθνη είχαν αγοράσει το 51% των πολυαναμενόμενων δόσεων. Το Bloomberg ενημέρωσε στις 9/3 πως υπήρχαν 137 συμβόλαια για 9.600.000.000 δόσεις μεταξύ κρατών και κατασκευαστών, με τις ΗΠΑ να έχουν διασφαλίσει τις 1.200.000.000. “Αν οι δόσεις διανέμονται ισόποσα, θα έφταναν για να εμβολιαστούν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη”, σχολίασε το μέσο. Το timing της κάθε συμφωνίας δίνει και προτεραιότητα, κάτι που σημαίνει πως χώρες θα χρειαστεί να περιμένουν έως το 2022 ή και αργότερα, για να εφοδιαστούν. Στο ρεπορτάζ υπάρχει και ένας ενδιαφέροντας πίνακας που βρίσκει την Ελλάδα στην 17η θέση με τους πολίτες που έχουν ‘καλυφθεί’ (επί του % του πληθυσμού). Το 10.6% έχει κάνει τη μια δόση και το 5.1% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Πάμε να δούμε τι σημαίνει το ‘έχουν αγοράσει πολλά περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται’.

Σύμφωνα με το Conversation, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει 1.6 δισεκατομμύρια δόσεις για τον ενήλικο πληθυσμό που αντιστοιχεί σε 375 εκατομμύρια ανθρώπους. Αν σκεφτούμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται δυο δόσεις (με εξαίρεση τη μονή της Johnson & Johnson), θα ‘καλυφθούν’ 900.000.000 άνθρωποι. Και όταν τελειώσουν όλοι οι εμβολιασμοί, θα έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα 525 εκατομμύρια πλήρη εμβόλια.

Αγόρασαν σαν να επρόκειτο να εμβολιάσουν και τα κατοικίδια τους

Η Μεγάλη Βρετανία έχει παραγγείλει 219 εκατομμύρια πλήρεις δόσεις εμβολίων, για 54 εκατομμύρια ενήλικες (θα μείνουν 165 εκατομμύρια), ενώ ο Καναδάς έχει ζητήσει 188 εκατομμύρια διπλά εμβόλια για 32 εκατομμύρια ενήλικες (+156.000.000). Το μέσο διευκρινίζει πως στο τέλος της διαδικασίας κάποιες παραγγελίες θα ακυρωθούν ή/και θα γίνουν άλλες και τα στοιχεία θα αλλάξουν. Αυτές δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις που έγιναν περισσότερες παραγγελίες από τις ανάγκες που υπάρχουν.

Υπάρχουν οργανισμοί που ασχολούνται με την παγκόσμια δικαιοσύνη και παρακολουθούν τι συμβαίνει σε κάθε χώρα, ώστε να μην υπάρξουν περίεργα θεματάκια και να γίνει αναδιανομή, ώστε να τακτοποιηθούν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ενημερώσει πως θα αφήσει την ανακατανομή του πλεονάσματος στην κάθε χώρα μέλος. Η Νορβηγία έχει αποφασίσει να τα στείλει στην Covax (COVID-19 Vaccine Global Access Facility), ώστε να τα μοιράσει ανάλογα με τις ανάγκες. Ομοίως και ο Καναδάς. Η Ισπανία ανακοίνωσε πως θα πουλήσει 30.000 δόσεις στην Ανδόρα.

Εν τούτοις, το πώς θα διανεμηθούν είναι στην καλή θέληση των κυβερνήσεων και τη φύση των συμβολαίων που έχουν υπογράψει με αυτούς που φτιάχνουν τα εμβόλια. Το Statnews ανέφερε πως επικίνδυνη για την κακή διαχείριση των πλεοναζόντων δόσεων είναι η απευθείας παράδοση σε όσους τα κάνουν (καθώς δεν χρειάζονται κρύους χώρους αποθήκευσης που θα επέτρεπαν ένα μεγαλύτερο έλεγχο). “Προφανώς και είναι μεγάλο το ενδεχόμενο της ‘μαύρης αγοράς’, όπως συμβαίνει σε οτιδήποτε αφορά ουσίες που μπορούν να σώσουν τη ζωή μας ή να διατηρήσουν την υγεία μας και δεν υπάρχουν σε ποσότητα ικανή να καλύψει τους πάντες”.

Εμβόλιο Pfizer AP

Το ‘μοντέλο της Σερβίας’ -πρώτη χώρα της Ευρώπης που αγόρασε εμβόλια από την Κίνα

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο Διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, Χανς Κλουγκ είχε καλέσει τα πλούσια έθνη να μοιραστούν τις δόσεις με τις πιο φτωχές χώρες που δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα εμβόλια. “Ξέρουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ έχουν παραγγείλει και έχουν κάνει συμφωνίες για 4 έως εννέα φορές περισσότερες δόσεις από αυτές που χρειάζονται. Θα πρότεινα να μην περιμένουν να εμβολιάσουν το 70% του πληθυσμού, πριν αρχίσουν να μοιράζονται με την κεντρική Ασία, την Αφρική και τα Βαλκάνια”.

Είχαν ήδη προκύψει ευρωπαϊκές χώρες που έκαναν ξεχωριστές συμφωνίες για αγορά εμβολίων από έθνη μη μέλη της ΕΕ. Μια περίπτωση είναι η Σερβία που αναφέρθηκε ως ‘μοντέλο’, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει από τα μέσα του Δεκέμβρη έως τα τέλη του Γενάρη 1.100.000 εμβόλια, από την κινεζική Sinopharm (έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που αγόρασε από εκεί), από τη ρωσική Sputnik V και τη Pfizer-BioNTech. Υπήρχε η δέσμευση και ότι έως το τέλος του Φεβρουαρίου η χώρα θα είχε στη διάθεση της άλλα 2.000.000 δόσεις, από διάφορους κατασκευαστές.

Επίσης, η Σερβία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να παράγει η ίδια αυτά της Sputnik V, έως το τέλος του χρόνου.

Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος χαρακτήρισε τον τρόπο διανομής ως ‘εθνικισμό εμβολίων’, είχε δηλώσει πως “οι πλούσιοι εξασφάλισαν αριθμό δόσεων σαν να επρόκειτο να εμβολιάσουν και τα κατοικίδια τους”, πριν παραχωρήσει 10.000 δόσεις στη Βοσνία. Είχαν προηγηθεί ανάλογες δωρεές σε Μαυροβούνιο (στην πόλη Μπούντβα των 20.000 κατοίκων υπήρχαν 100 κρούσματα τη μέρα) και Βόρειο Μακεδονία, χώρες που δεν έχουν προμηθευτεί εμβόλια -στη λίστα είναι και το Κόσοβο. Όπως τόνισε το Al Jazeera “δυο μήνες μετά την εκκίνηση της καμπάνιας για τους εμβολιασμούς, τέσσερις από τις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν είχαν λάβει μια δόση. Στράφηκαν στη Ρωσία και την Κίνα, γιατί αποκλείστηκαν από την ΕΕ”.

Τη σήμερον ημέρα, στη Σερβία έχει κάνει την πρώτη δόση το 87.5% του πληθυσμού και έχει εμβολιαστεί πλήρως το 12.5%. Η χώρα είναι στην 8η θέση του πλανήτη και στην πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι έχει να ‘πει’ για όλα αυτά το dark web

Όπως ενημερώνει το BBC μια λύση στο πρόβλημα όσων θέλουν να εμβολιστούν και δη αυτών που θέλουν να μπορούν να ταξιδέψουν στον πλανήτη, είναι το darknet όπου υπάρχουν τα πάντα (συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν γενικά, στην ανθρωπότητα). Ως εκ τούτου, υπάρχουν εμβόλια (από 420 έως 595 ευρώ κάνουν οι δόσεις όλων των εταιριών – AstraZeneca, Sputnik, Sinopharm και Johnson & Johnson). Υπάρχουν και διαβατήρια εμβολιασμού, χωρίς απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε κάνει εμβόλιο, για 127 ευρώ. Όπως υπάρχουν και αρνητικά αποτελέσματα τεστ -αν θέλετε ένα για να ταξιδέψετε ή να σας προσλάβουν σε μια δουλειά. Εν τω μεταξύ, αν αγοράσετε δύο, το τρίτο είναι δωρεάν.

Οι ερευνητές ενημερώνουν πως έχει σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση αυτών των ‘προϊόντων’. Οι πωλητές εμφανίζονται να είναι από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία. Κάποιοι προσφέρουν και παράδοση σε μια μέρα. Αρκετοί είναι απατεώνες (δεν προσφέρουν αυτά που υπόσχονται και κρατούν τα χρήματα). Όχι όλοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα