Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Κορυφώνεται η αγωνία για τη Γερουσία – Αριζόνα και Νεβάδα θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Κορυφώνεται η αγωνία για τη Γερουσία – Αριζόνα και Νεβάδα θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ 2022 Matt York/AP Photo

Μάχη στήθος με στήθος για τον έλεγχο της Γερουσίας. Όλο και πιο κοντά στην απόκτηση πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι.

Όλα τα βλέμματα στις ΗΠΑ είναι στραμμένα σήμερα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες μη καταμετρημένες ψήφοι θα κρίνουν ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας, τρεις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αν νικήσουν και στις δύο πολιτείες. Αν ωστόσο κερδίσουν από μία πολιτεία, οι επαναληπτικές εκλογές της 6η Δεκεμβρίου στη Τζόρτζια θα είναι αυτές που θα κρίνουν τη μάχη.

Το αποτέλεσμα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα ίσως να μην γίνει γνωστό προτού περάσουν κάποιες ημέρες, καθώς αξιωματούχοι και στις δύο πολιτείες εκτιμούν ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα διαρκέσει ως την επόμενη εβδομάδα.

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ 2022 Matt York/AP Photo

Στο μεταξύ οι Ρεπουμπλικάνοι αργά αργά πλησιάζουν στο να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που θα τους δώσει το δικαίωμα να ασκούν βέτο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ακόμη και μια μικρή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα αυτό ενδέχεται να αναγκάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να κάνει υποχωρήσεις με αντάλλαγμα την υπερψήφιση σημαντικών θεμάτων, όπως την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διασφαλίσει τουλάχιστον 211 από τις 218 έδρες που απαιτούνται για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Edison Research αργά χθες, Πέμπτη, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν συγκεντρώσει 198. Μένουν να κριθούν 26 έδρες, για κάποιες από τις οποίες η μάχη είναι στήθος με στήθος.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του σώματος, στην περίπτωση που το κόμμα του αποκτήσει την πλειοψηφία, κάτι που είχε χαρακτηρίσει “αναπόφευκτο” την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι συνομίλησε με τον Μακάρθι, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες του να κερδίσουν τελικά οι Δημοκρατικοί. “Είναι ακόμα ζωντανές”, είπε αναφερόμενος στις ελπίδες του κόμματός του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα