Επέστρεψαν στη Γη οι αστροναύτες του Soyuz και βρήκαν έναν κόσμο διαφορετικό

Επέστρεψαν στη Γη οι αστροναύτες του Soyuz και βρήκαν έναν κόσμο διαφορετικό
Ο Αμερικανός αστροναύτης, Άντριου Μόργκαν Andrey Shelepin, Gagarin Cosmonaut Training Centre (GCTC), Roscosmos space agency, via AP

Δύο Αμερικανοί και ένας Ρώσος αστροναύτης επέστρεψαν στη Γη μετά από αποστολή 200+ ημερών στο διάστημα και είδαν τις τεράστιες αλλαγές ελέω κορονοϊού.

Την τελευταία φορά που οι Αμερικανοί Τζέσικα Μέιρ και Άντριου Μόργκαν και ο Ρώσος Όλεγκ Σκριπότσκα ήταν στην Γη, γινόντουσαν πάρτι στα σπίτια, ο κόσμος έδινε χειραψίες, πήγαινε σε συναυλίες και γενικά η λέξη κορονοϊός ήταν παγκοσμίως άγνωστη.

Τώρα όμως, πάνω από 200 ημέρες από τότε που άφησαν τη Γη και πήγαν στο διάστημα, όλα μοιάζουν διαφορετικά. Φανταστείτε λοιπόν την αίσθηση που θα είχαν οι τρεις αυτοί αστροναύτες όταν το πρωί της Παρασκευής πάτησαν ξανά το πόδι τους στη Γη και συγκεκριμένα κοντά στο Dzhezkazgan του Καζακστάν.

Andrey Shelepin, Gagarin Cosmonaut Training Centre (GCTC), Roscosmos space agency, via AP

“Πάλι πίσω σώοι και ασφαλείς. Η σημερινή προσγείωση δίνει τέλος σε μία αποστολή 205 ημερών για τους Τζέσικα Μέιρ και Όλεγκ Σκριπότσκα και αποστολή 272 ημερών για τον Άντριου Μόργκαν. Καλωσήρθατε σπίτι”, ανέφερε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η NASA, με τους αστροναύτες να έχουν πάντως ενημερωθεί για τις αλλαγές στον κόσμο.

“Βλέπουμε τα νέα εδώ πάνω και μιλάμε με φίλους και οικογένειες για να σχηματίσουμε μία άποψη για το τι συμβαίνει. Από εδώ όμως, είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι έχει συμβεί και πόσο διαφορετική θα είναι η ζωή όταν θα επιστρέψουμε”, δήλωσαν οι Μέιρ και Μόργκαν, σε συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει την περασμένη εβδομάδα από το διαστημικό σταθμό που βρίσκονταν”.

Andrey Shelepin, Gagarin Cosmonaut Training Centre (GCTC), Roscosmos space agency, via AP

Όπως σημειώνει το CNN, ο Μόργκαν, που επιλέχτηκε από την Nasa ως αστροναύτης το 2013 και υπηρετεί επίσης ως γιατρός έκτακτης ανάγκης στον αμερικανικό στρατό πρόσθεσε επίσης πως “ξέρω πώς είναι να βρίσκεσαι σε νοσοκομείο στην πρώτη γραμμή.

Είμαι πολύ υπερήφανος που εξασκώ αυτό το επάγγελμα αλλά ταυτόχρονα αισθάνομαι τύψεις που απέχω από όλο αυτό που συνέβη”.

Σημειώνεται πως λόγω της κατάστασης στον πλανήτη με τον κορονοϊό, οι έλεγχοι στους οποίους θα υποβληθούν οι τρεις αστροναύτες δεν θα έχουν σχέση με τους συνήθεις ελέγχους στους οποίους υποβάλλονται προκειμένου να προσαρμοστούν μετά από επιστροφή από το διάστημα, καθώς τώρα καλούνται να εγκλιματιστούν σε μία εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση.

Andrey Shelepin, Gagarin Cosmonaut Training Centre (GCTC), Roscosmos space agency, via AP

Μία κατάσταση όπου θα πρέπει να καθαρίζουν τις επιφάνειες, να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις και να αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, όσο και αν επιθυμούσαν για το αντίθετο μετά από τόσο καιρό απομόνωσης στο διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα