Ισορροπώντας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στο προσφυγικό

default image

Ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Ο συμβολισμός πίσω από την επιλογή μετά την Ελλάδα, να επισκεφτεί τη Γερμανία. Πώς σχολιάζει η Washington Post το τελευταίο του ταξίδι στη γηραιά ήπειρο

“Όταν ο πρόεδρος Ομπάμα προσγειωθεί στην Ευρώπη την Τρίτη, θα φτάσει στη χώρα, που έγινε το κέντρο της ηπείρου όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, πριν ταξιδέψει για μία άλλη χώρα, που συνέβαλε στη διαμόρφωση του τρόπου, με τον οποίο χειρίστηκε η Ευρώπη το θέμα, τη Γερμανία”, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

Όπως σημειώνεται, πρόκειται για μία σαφή αντίθεση, που κρύβει έναν συμβολισμό, με τον πρόεδρο Ομπάμα να πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των “αντιδράσεων” των δύο χωρών στο προσφυγικό.

Ενώ σχεδιάζει, να πλέξει το εγκώμιο της Ελλάδας για τον τρόπο που αντιμετώπισε την είσοδο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, πρέπει να υποστηρίξει, στις συναντήσεις του με τους ηγέτες άλλων χωρών μελών της ΕΕ, τη θέση τους να μην δεχτούν άλλους πρόσφυγες στην επικράτειά τους.

Το έργο του δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την WP, η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και η δέσμευσή του να απαγορεύσει την είσοδο σε αιτούντες άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε συνέντευξή του πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι αναμένει από τον Μπαράκ Ομπάμα, να δώσει έμφαση, στο πόσο σημαντική είναι η διαχείριση της κρίσης, καθώς και το να μην “κλείνει κανείς τα μάτια ενώπιόν της”.

“Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό”, τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Ακόμη, δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euractiv επισημαίνει, ότι θα συναντήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, τους οποίους αναμένεται να ευχαριστήσει για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός απέναντι στους χιλιάδες μετανάστες που έχουν εισρεύσει στη χώρα από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Reuters: Η Ελλάδα ελπίζει σε πίεση για το χρέος

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει, ότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει από την επίσκεψη Ομπάμα να ασκηθούν πιέσεις προς τους δανειστές της χώρας, με στόχο μια “γενναία” μείωση του χρέους.

Το δημοσίευμα αναφέρει, ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στηρίζουν το ελληνικό αίτημα για μείωση του χρέους, παρά τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, οι τράπεζες της οποίας θα πληγούν περισσότερο σε αυτήν την περίπτωση.

Το Reuters επικαλείται δηλώσεις του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος δήλωσε, πως “η επίσκεψη Ομπάμα θεωρείται τεράστιας σημασίας”.

“Νομίζω, ότι θέλει να ολοκληρώσει την οχτάχρονη προεδρία του, δίνοντας λύσεις σε σειρά θεμάτων στην διπλωματική και οικονομική πολιτική”, σημειώνει.

Ακόμη, όπως σημειώνεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει, ότι η ελάφρυνση του χρέους θα εξομαλύνει τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων, δίνοντάς τους την αίσθηση, ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα