Επίθεση στο Κρεμλίνο: Οι Ρώσοι ζητούν το “κεφάλι” του Ζελένσκι – Τα σενάρια για την ουκρανική αντεπίθεση

Επίθεση στο Κρεμλίνο: Οι Ρώσοι ζητούν το “κεφάλι” του Ζελένσκι – Τα σενάρια για την ουκρανική αντεπίθεση
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Michal Dyjuk

Το Κίεβο αρνείται κάθε εμπλοκή στην επίθεση με drones στο Κρεμλίνο. Ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι ζητούν την εξόντωση του Ζελένσκι και των συνεργατών του. Τα νέα σενάρια για την ουκρανική αντεπίθεση.

Με έκρηξη drone πάνω από το Κρεμλίνο «εικονογραφήθηκε» η πλέον δραματική κατηγορία που έχει απευθύνει η Ρωσία σε βάρος του Κιέβου από την έναρξη του πολέμου: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μόσχα κάνει λόγο για δύο καταρριφθέντα drones.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, βίντεο φέρονται να αποτυπώνουν τη στιγμή της κατάρριψης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Η επίθεση στην προεδρική κατοικία αντιμετωπίζεται ως προσχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού του κράτους που πραγματοποιήθηκε παραμονές της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου», όπως ανακοινώθηκε.

Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα μιλά για απειλή που αγγίζει τον ίδιο τον προέδρο Πούτιν και είτε πρόκειται για έμμεση παραδοχή αδυναμίας είτε για αφορμή κλιμάκωσης του πολέμου.

Το Κίεβο αρνείται κάθε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα προετοιμάζει το έδαφος για μείζονα κλιμάκωση στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, την ίδια ώρα από τη Φινλανδία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προαναγγέλλει την αντεπίθεση της χώρας του, ενώ παράλληλα επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν ούτε στη Μόσχα. Εμείς πολεμάμε στο έδαφός μας, υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σε έξι ημέρες στην Κόκκινη Πλατεία θα γίνει η μεγαλειώδης παρέλαση για την «Ημέρα της νίκης», την οποία η Ρωσία κατά παράδοση χρησιμοποιεί για να προβάλει την στρατιωτική ισχύ της.

«Τα drone πάνω από το Κρεμλίνο δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο υπόβαθρο για να δικαιολογήσει τις δικές της μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές ενέργειες», ανακοίνωσε το Κίεβο, ενώ το Κρεμλίνο απειλεί με αντίποινα.

Ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ζητούν την εξόντωση του Ζελένσκι και των συνεργατών του.

Σύμφωνα με το αρχηγείο στρατού της Ουκρανίας, αυτή η δολοφονική επίθεση στην καρδια του Κρεμλίνου, πρόκειται για προβοκάτσια από την πλευρά της Ρωσίας.

Στο μέτωπο του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, όπως είπε, «υπάρχουν φόβοι για το τι θα συμβεί μέχρι στις 9 Μαϊου γιατί είναι μια σημαδιακή μέρα καθώς υπάρχουν διάχυτες πληροφορίες ότι είτε οι Ρώσοι είτε οι Ουκρανοί θα αντεπιτεθούν εκείνη την ημέρα».

Εκρήξεις στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις

Στο μεταξύ εκρήξεις ακούστηκαν στοα Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Πέμπτη (5/4) σύμφωνα με αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης, που διαβεβαίωσαν πως η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση.

Η Ρωσία διεξάγει εκστρατεία εντατικών πυραυλικών πληγμάτων και επιθέσεων με UAVs από τον Οκτώβριο του 2022, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όσο και πολιτικές υποδομές. Τα σημερινά πλήγματα καταγράφονται προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από πλήγμα στη Χερσώνα που σύμφωνα με το Κίεβο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 άνθρωποι.

Συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας ανέλαβαν δράση στην περιφέρεια του Κιέβου, ανέφερε μέσω Telegram η τοπική στρατιωτική διοίκηση. Δημοσιογράφος του Ρόιτερς στην πρωτεύουσα άκουσε τουλάχιστον μία ισχυρή έκρηξη.

Ουκρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο έκανε λόγο για εκρήξεις στη Ζαπορίζια. Ο Γιούρι Μαλάσκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, ανέφερε μέσω Telegram πως και εκεί ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επίσης λόγο για εκρήξεις στην Οδησσό. Οι προειδοποιητικές σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στο μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών περιφερειών της χώρας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα