Θα μπορούσε να έχει σκηνοθετήσει η Ρωσία την “επίθεση” στο Κρεμλίνο;

Θα μπορούσε να έχει σκηνοθετήσει η Ρωσία την “επίθεση” στο Κρεμλίνο;
Κρεμλίνο AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Μπορεί η Ουκρανία να διαψεύδει σε όλους τους τόνους ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, η Μόσχα όμως εμφανίζεται να την εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Τα σενάρια για την σκηνοθεσία της από το Κρεμλίνο.

Διεθνή αναταραχή έχει προκαλέσει η είδηση για φερόμενες επιθέσεις με drone εναντίον της κατοικίας του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο που μετέδωσε η Μόσχα.

Το Κρεμλίνο με ανακοίνωσή του ενημέρωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (5/3) ότι αποσόβησε την επίθεση ζεύγους μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην κατοικία του προέδρου, κατηγορώντας την Ουκρανία.

Από την πλευρά της η Ουκρανία, αρχικά μέσω του συμβούλου του Ζελένσκι, Μικαίλο Ποντολιάκ και στη συνέχεια του ίδιου του Ουκρανού προέδρου, απάντησε στις κατηγορίες της Ρωσίας διαψεύδοντας ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. “Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν, ούτε στην Μόσχα. Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια” δήλωσε ο Ζελένσκι.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο ανώτατος εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σημείωσε πως “οι ΗΠΑ δεν είναι σε καμία θέση να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα και τα οπτικά στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα η Μόσχα”.

Βολεύει τη Μόσχα η επίθεση;

Τα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Μόσχα είναι εντυπωσιακά. Όπως όμως περιγράφει το skynews, αυτό που είδαμε δεν ήταν μάλλον απόπειρα δολοφονίας, όπως ισχυρίζεται η ρωσική κυβέρνηση, εκτός αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει… ρετιρέ στην οροφή του Κρεμλίνου. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη Μόσχα που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την επίθεση.

Η Μόσχα τη χρησιμοποιεί για να εκτοξεύσει περισσότερες κατηγορίες στην Ουκρανία και να επικρίνει τη Δύση ότι στέλνει όπλα στο Κίεβο.

Θα είναι επίσης χρήσιμη για το καθεστώς Πούτιν καθώς προσπαθεί να περιορίσει τους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης την επόμενη εβδομάδα. Συνήθως η 9η Μαΐου είναι μια από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες για τους Ρώσους που μνημονεύουν τη μεγάλη νίκη τους επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Όμως, φέτος, οι αρχές λένε ότι φοβούνται επιθέσεις της Ουκρανίας σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων. Μπορεί βέβαια να φοβούνται και κάτι άλλο.

Οι πομπές του “Αθάνατου Συντάγματος”, όταν οι απλοί Ρώσοι παρελαύνουν, θα μεταφέρουν φωτογραφίες συγγενών που πέθαναν πολεμώντας τους Γερμανούς. Αν ο κόσμος έφερνε και φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων που έχουν πεθάνει στην Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή κρίση για το καθεστώς που προσπαθεί να αποκρύψει την πλήρη έκταση των απωλειών στον πόλεμο του Πούτιν.

Εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευση της επίθεσης

Η επίθεση αυτή έχει προκαλέσει ένα μανιώδες παιχνίδι εικασιών και ήδη ένα πλήθος θεωριών συνωμοσίας. Μήπως η Ρωσία οργάνωσε την επίθεση; Σίγουρα βιντεοσκοπήθηκε σχεδόν από κάθε κατεύθυνση και αυτό βοηθά τις αρχές να ελέγξουν διεξοδικά τα γεγονότα την επόμενη εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, κάτι τέτοιο φαίνεται υπερβολικό. Δεν θα μπορούσε να είχε επιτύχει το ίδιο πετώντας πάνω από ένα πιο ασήμαντο ορόσημο; Θα ήθελαν πραγματικά οι αρχές να μεταδοθούν σε όλο τον κόσμο εικόνες που να δίνουν μια τέτοια εντύπωση αδυναμίας;

Ίσως όχι, αλλά από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τη Ρωσία και μπορεί σύντομα να πάει ακόμα πιο άσχημα.

Οι πολυσυζητημένες χειμερινές και στη συνέχεια ανοιξιάτικες επιθέσεις της δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και η Ουκρανία προετοιμάζεται πλέον με ένα σωρό δυτικά όπλα στη φαρέτρα της.

Επομένως, οι ερχόμενες εβδομάδες ή μήνες θα μπορούσαν να απειλήσουν το καθεστώς Πούτιν όσο ποτέ άλλοτε.

Ένα πύρινο χτύπημα στην καρδιά της ρωσικής κυβέρνησης λίγο πριν από μια σημαντική πατριωτική επέτειο μπορεί να συντελέσει στην ανησυχία των Ρώσων και να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του καθεστώτος Πούτιν ότι η χώρα τους δέχεται επίθεση από μια ρωσοφοβική Δύση που δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα.

Όποιος κι αν ήταν πίσω από την επίθεση, βοηθάει να κρατηθούν οι Ρώσοι στη γραμμή της μάχης, καθώς οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνονται στον καταστροφικό πόλεμο του Πούτιν, χωρίς να έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα