Επίθεση στο Λονδίνο: Ήθελε να αλλάξει τον σωφρονισμό, έπεσε νεκρός από τον τρομοκράτη

Επίθεση στο Λονδίνο: Ήθελε να αλλάξει τον σωφρονισμό, έπεσε νεκρός από τον τρομοκράτη
Επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο, στο London Bridge AP

Ποιος ήταν ο Τζακ Μέριτ, μέλος του ινστιτούτου εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ - Η γυναίκα που έχασε τη ζωή της από την επίθεση δεν έχει ακόμη κατονομαστεί.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε για την επανεξέταση του καθεστώτος πρόωρης αποφυλάκισης στη Βρετανία χθες Σάββατο, επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Γέφυρα του Λονδίνου, την οποία διέπραξε ένας πρώην κρατούμενος που είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, ο οποίος σκότωσε με μαχαίρι δύο ανθρώπους, έναν άνδρα και μια γυναίκα.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι προτού ακόμη πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ο δράστης είχε τεθεί υπό έλεγχο από πολίτες που χαρακτηρίστηκαν “ήρωες”, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και πρώην κρατούμενοι. Ανάμεσα μάλιστα στους τελευταίους ήταν κι ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για δολοφονία, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

“Όταν άνθρωποι καταδικάζονται σε φυλάκιση για έναν ορισμένο αριθμό ετών, πρέπει να εκτίουν όλα τα έτη της ποινής αυτής”, δήλωσε ο Τζόνσον μετά την επίσκεψή του στο σημείο της επίθεσης και συνέχισε: “Δεν έχει κανένα νόημα για την κοινωνία μας να αφήνουμε ελεύθερους πρόωρα ανθρώπους που καταδικάστηκαν για τρομοκρατικά αδικήματα, βίαια εγκλήματα (…) Λέω εδώ και καιρό πως αυτό το σύστημα απλώς δεν λειτουργεί”.

Η επίθεση αυτή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική από την αστυνομία, προκάλεσε τον θάνατο ενός άνδρα και μιας γυναίκας και τον τραυματισμό τριών ανθρώπων, οι οποίοι εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται χθες Σάββατο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας Νιλ Μπάσου.

Ο αξιωματούχος της αστυνομίας δεν κατονόμασε τον άνδρα που σκοτώθηκε από την επίθεση, ο οποίος ήταν, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τζακ Μέριτ, ένα μέλος του ινστιτούτου εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, το οποίο είχε διοργανώσει το συνέδριο για την επανένταξη κρατουμένων στο κτίριο Fishmonger’s Hall, στην βόρεια άκρη της Γέφυρας του Λονδίνου, μέσα στο οποίο άρχισε η επίθεση της Παρασκευής. Ο δράστης συμμετείχε σε αυτό το συνέδριο.

Η γυναίκα που έχασε τη ζωή της από την επίθεση δεν έχει ακόμη κατονομαστεί.

Ένας πτυχιούχος Νομικής με όραμα

Σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται δηλώσεις ανθρώπων που τον γνώριζαν, ο Τζακ Μέριτ ήταν ένας 25χρονος “με πάθος για ζωή”, ο οποίος ήταν “πολύ καλός γι’ αυτόν τον κόσμο”.

Ήταν “ένα όμορφο πνεύμα που έπαιρνε πάντα το μέρος των αδυνάτων”: έτσι περιέγραψε τον γιο του ο Ντέιβιντ Μέριτ σε δήλωσή του στο BBC.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, ο Μέριτ, πτυχιούχος της Νομικής και της Εγκληματολογίας, ήταν συντονιστής μαθήματος του προγράμματος επαναπροσαρμογής κρατουμένων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Το σχέδιο αυτό υπό τον τίτλο “Learning Together” (Μαθαίνουμε μαζί) προσφέρει την ευκαιρία σε φοιτητές και κρατούμενους να μελετήσουν μαζί, να βοηθήσουν στον περιορισμό υποτροπών –κάτι στο οποίο “πίστευε πολύ βαθειά” ο Μέριτ, σύμφωνα με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν.

Ήταν “ένας από τους πιο καλούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου και μια πολύ όμορφη ψυχή”, δήλωσε η Έμιλι Χόπερ, που ήταν φίλη του από το σχολείο.

Ποιος ήταν ο Τζακ Μέριτ twitter

 

Χθες το βράδυ έγινε ολονυχτία στη μνήμη του στο Κέμπριτζ, από όπου προερχόταν, στην οποία συμμετείχαν οι φίλοι του, η οικογένειά του και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόταν.

Μια άλλη φίλη του είπε ότι ο πτυχιούχος αυτός του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Κέμπριτζ ήταν “απίστευτα ευφυής και έξυπνος, με περισσότερο πάθος για ζωή από πολλούς στην ηλικία μας και ήταν αποφασισμένος να αφήσει το σημάδι του σε αυτόν τον κόσμο”.

Ήταν “πολύ καλός γι’ αυτόν τον κόσμο”, συμπλήρωσε μια άλλη φίλη του, η Ντέιζι Νοκ. “Εργαζόταν και πίστευε σε κάτι το οποίο μια μέρα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα