Έρευνα: Μαύροι και Ασιάτες προσβάλλονται πιο εύκολα από τον κορονοϊό

Έρευνα: Μαύροι και Ασιάτες προσβάλλονται πιο εύκολα από τον κορονοϊό
Στιγμιότυπο από το Λος Άντζελες (φωτογραφία αρχείου) AP

Πέραν από τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, η μελέτη δείχνει ότι οι Ασιάτες είναι πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάζει τον δυσανάλογο αντίκτυπο του κορονοϊού σε διαφοτετικές κοινωνικές ομάδες αποκαλύπτει ότι οι μαύροι και οι Ασιάτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο Covid-19.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο EClinicalMedicine της Lancet, οι μαύροι είναι δύο φορές πιο πιθανό να μολυνθούν με κοροναϊό από τους λευκούς και οι Ασιάτες ενάμισι φορές. Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα, αναλύοντας 50 ιατρικές μελέτες που έχουν διεξαχθει σε συνολικό δείγμα σχεδόν 19 εκατ. ασθενών Covid-19.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη, συστηματική ανασκόπηση επιστημονικών ερευνών που αναλύει την επίδραση του κοροναϊού σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες. Περίπου τα μισά από τα άρθρα που συμπεριλαμβάνονται στις πηγές έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και τα υπόλοιπα παρουσιάζουν προκαταρκτικά ευρήματα.

Πέραν από τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, η μελέτη δείχνει ότι οι Ασιάτες είναι πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και αντιμετωπίζουν στατιστικά λίγο μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από ότι οι λευκοί.

Ο Manish Pareek, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, δήλωσε ότι ο δυσανάλογος αντίκτυπος του κορονοϊού στους μαύρους και τους Ασιάτες οφείλεται στον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης που διατρέχουν οι δύο αυτές ομάδες, ο οποίος αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων (όπως λχ σε η διαβίωση σε πολυπληθή νοικοκυριά, η κατοχή περισσότερων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο όπου δεν αποτελεί επιλογή η τηλεργασία κ.ά.).

Σύμφωνα με τον Pareek,τα ευρήματα καταδιεκνύουν την ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση και ενθάρρυνση στις ομάδες αυτές να ζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα