Ερντογάν: 'Ανοικτή η πόρτα της Άγκυρας στην Ε.Ε.'

Ερντογάν: 'Ανοικτή η πόρτα της Άγκυρας στην Ε.Ε.'

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, στον απόηχο της νίκης του στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε την Παρασκευή την Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, στον απόηχο της νίκης του στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους διαβεβαίωσε επιπλέον ότι η Άγκυρα κρατά «ανοικτή την πόρτα» της.

«Υποστηρίξατε την εκστρατεία υπέρ του "όχι" (στο δημοψήφισμα), χάσατε. Τώρα, πρέπει να γυρίσετε αυτή τη σελίδα και να πασχίσετε να αναπτύξετε τις σχέσεις σας με την Τουρκία» διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που οργάνωσε το κέντρο προβληματισμού Atlantic Council στην Κωνσταντινούπολη.

«Παρά την εκστρατεία που κάνατε, η πόρτα μας είναι ανοικτή» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. συναντιούνται σήμερα, Παρασκευή, στη Μάλτα με την ατζέντα των συνομιλιών να επικεντρώνεται στις σχέσεις με την Τουρκία.

Ανησυχία για συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε τον κίνδυνο η Άγκυρα να «ωθηθεί προς την κατεύθυνση της Ρωσίας».

Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, είπε σήμερα ότι η Τουρκία θα ήθελε «να συνεχίσει να θεωρεί την ένταξη της Ε.Ε. ως έναν στρατηγικό στόχο».

«Όμως χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό: Εάν θέλετε να συζητήσετε για συνεργασία και εμπιστοσύνη, πρέπει αυτό να γίνει και από τις δύο πλευρές» πρόσθεσε και κατηγόρησε εκ νέου τις ευρωπαϊκές χώρες ότι φιλοξενούν πρόσωπα που είχαν συμμετάσχει στο πραξικόπημα του Ιουλίου, όπως και Κούρδους αυτονομιστές του PKK.

«Εάν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν πραγματικά τη βελτίωση (των σχέσεων), πρέπει να κάνουν κάτι εναντίον αυτών (…) των τρομοκρατών» τόνισε ο Καλίν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφία: AP Photo / Burhan Ozbilici)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αντίθετη η Γερμανία με τη διακοπή ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Τουρκία: Η αντιπολίτευση προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του δημοψηφίσματος

Κλειστή η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία

SHARE:

24Media Network