Ερντογάν: Χοντροκομμένο επικοινωνιακό σόου σε μια Τουρκία που θρηνεί

Ερντογάν: Χοντροκομμένο επικοινωνιακό σόου σε μια Τουρκία που θρηνεί
Turkish Presidency via AP

Με την πλάτη στον τοίχο ο Τούρκος πρόεδρος μετά τις αστοχίες και την κριτική για τους χειρισμούς του στον καταστροφικό σεισμό, που ακολουθεί έναν προσβλητικό επικοινωνιακό τακτικισμό τη στιγμή που ο απολογισμός των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι αστοχίες του Ερντογάν και η καθυστερημένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία έχουν πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, αφού, πέρα από τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, διεθνή media παγκοσμίου εμβέλειας βάζουν στο “κάδρο” τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο ίδιος παραδέχτηκε μεν πως “έγιναν κάποια λάθη”, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος πως “σύντομα θα είμαστε καλύτερα” τη στιγμή που οι νεκροί στη χώρα του αγγίζουν τους 13.000. Ο ίδιος πάντως κάλεσε τους συμπολίτες του “να μην ακούνε τους προβοκάτορες”.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία, πράγμα που προφανώς αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, όπως προδίδει το προσβλητικό επικοινωνιακό show που ακολουθεί τις τελευταίες ώρες, στον βωμό των ψήφων, αλλά και στις πλάτες μίας Τουρκίας που θρηνεί.

Πέρα από το φερόμενο “μπλόκο” στο Twitter και τις αναφορές για περιορισμό πρόσβασης στην πλατφόρμα εντός Τουρκίας, την οποία επιβεβαίωσε και ο Έλον Μασκ, ο Τούρκος πρόεδρος έχει “επιστρατεύσει” όλα τα μέσα (και δικά του φιλοκυβερνητικά Μέσα) τα τελευταία 24ωρα, επιδιδόμενος σε μία χοντροκομμένη “παράσταση” την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

Μετά από όσα είπε κατά την επίσκεψή του στο Καχραμάνμαρας της νότιας Τουρκίας, με τις δηλώσεις του να μην αποδίδουν την πραγματική θλιβερή εικόνα αποκάλυψης που βιώνει η χώρα του, ο Ερντογάν έβαλε “μπροστά” και τη σύζυγό του Εμινέ, ακολουθώντας ένα φτηνό αλλά και προκλητικό επικοινωνιακό τακτικισμό που προκαλεί δικαιολογημένη οργή, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από μία μεγάλη μάζα πολιτών.

Προεδρικό σκάφος, “Ερντογανικά” Μέσα και στη μέση η Εμινέ

Συγκεκριμένα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μεταξύ αυτών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, μετέφερε με ιδιαίτερα… κολακευτικά λόγια την είδηση πως επιστρατεύτηκε το προεδρικό αεροσκάφος για να μεταφέρει τραυματίες από την περιοχή του Καχραμάνμαρας στην Άγκυρα.

Μεταξύ των ανθρώπων που διασώθηκαν ήταν και 16 ασυνόδευτα βρέφη, ηλικίας μέχρι 1 έτους, τα οποία εμφανίζονται σε φωτογραφίες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα στην αγκαλιά μελών διασωστικής ομάδας.

Όπως αναφέρει το Anadolu, τα 14 από αυτά αναγνωρίστηκαν, ενώ στα άλλα δύο δόθηκε το όνομα “βρέφος στα συντρίμμια”.

Το ένστικτο της επικοινωνιακής… αυτοσυντήρησης, όμως, της κυβέρνησης Ερντογάν δεν περιορίστηκε στις φωτογραφίες και την “είδηση” από το προεδρικό αεροσκάφος, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και η τύχη τους βρίσκεται στο έλεος ενός κρατικού μηχανισμού που λειτουργεί με βραδύτητα.

Μετά το αεροπλάνο, “επιστρατεύτηκε” και η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, Εμινέ Ερντογάν, η οποία, σύμφωνα με το Anadolu πάντα “ήταν η πρώτη που” επισκέφθηκε τα 16 βρέφη, ενώ μάλιστα “δάκρυσε όταν αγκάλιασε ένα προς ένα τα μωρά”.

Η ίδια συνομίλησε επίσης με τις ανάδοχες μητέρες του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, οι οποίες φροντίζουν τα μωρά στο νοσοκομείο, ενώ έκανε και ανάρτηση για την επίσκεψή της σε αυτό υπενθυμίζοντας πως τα βρέφη μεταφέρθηκαν “με το προεδρικό αεροσκάφος” και εκφράζοντας την αισιοδοξία της αφού, μετά από αυτή την κίνηση “αναπτερώνονται λίγο οι ελπίδες μας”.

Όλα τα παραπάνω εκτυλίχθηκαν τη στιγμή που η Τουρκία βιώνει εφιαλτικές στιγμές, οι νεκροί φτάνουν τους 13.000, οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό σοκάρουν και ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας από πολλές χώρες του πλανήτη βρίσκονται στη χώρα ή ταξιδεύουν σ’ αυτή για να συνδράμουν έναν κρατικό μηχανισμό που αποδείχτηκε απροετοίμαστος, και συνεχίζει να είναι ανεπαρκής στο πλευρό των απελπισμένων πολιτών.

Απόδειξη; Η μαρτυρία ενός πατέρα πέντε παιδιών, του Αχμέτ Χουσεΐν: “Τα παιδιά μας έχουν παγώσει. Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές”.

Αυτό είναι μόλις ένα ζωντανό παράδειγμα από τα “κενά” που παραδέχτηκε ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα