Ερντογάν κατά ΗΠΑ: “Αν μιλάτε για γενοκτονία, κοιτάξτε εσάς”

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: “Αν μιλάτε για γενοκτονία, κοιτάξτε εσάς”
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2021 AP

Επίθεση του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Προκλητικός και έτοιμος να κάνει το “άσπρο μαύρο” εμφανίστηκε την Μ. Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας και να δικαιολογήσει τη στάση του διεθνώς, μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονία.

Σε συνέντευξη που έδωσε, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την πρόσφατη δήλωση του Τζο Μπάιντεν για το θέμα, “αβάσιμη και αντίθετη με τα γεγονότα”, τονίζοντας ότι “η διερεύνηση ιστορικών γεγονότων και η αποκάλυψη της αλήθειας πρέπει να αφεθεί σε ειδικούς, ιστορικούς και όχι στους πολιτικούς”.

Πρόσθεσε ότι “η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση σχετικά με την πρότασή της να συσταθεί κοινή επιτροπή για τους ισχυρισμούς της Αρμενίας” για να ανεβάσει τους τόνους στη συνέχεια: “Υπάρχουν μαζικοί τάφοι Τούρκων που σφαγιάστηκαν από Αρμένιους σε πολλά μέρη, αλλά πουθενά δεν μπορείτε να βρείτε μαζικούς τάφους που ανήκουν σε Αρμένιους. Δεν υπάρχουν ούτε συγκεκριμένες αποδείξεις σχετικά με τους αρμενικούς ισχυρισμούς, ούτε καμία απόφαση διεθνούς δικαστηρίου. Ακόμη και στις αναφορές των ΗΠΑ, ο αριθμός αυτών που υποχρεώθηκαν σε μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση είναι το πολύ 600.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός είναι χαμηλότερος. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν έστειλε τον αρμενικό πληθυσμό αλλού, αλλά μετεγκαταστάθηκε στο έδαφος του”.

Συνεχίζοντας προκάλεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να δημοσιοποιήσουν έγγραφα σχετικά με τα γεγονότα του 1915 από τα αρχεία τους “εάν υπάρχουν”, όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε: “Πριν από έναν αιώνα, πάνω από το 80% του πληθυσμού στη σημερινή Αρμενία ήταν μουσουλμάνοι, αλλά σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν κανένας”.

Απευθυνόμενος στον Μπάιντεν, ο Ερντογάν δήλωσε: “Ορφανοτροφεία δημιουργήθηκαν για παιδιά Αρμενίων, εξωτερική βοήθεια για τους άπορους αρμενικούς πληθυσμούς δεν δόθηκε ποτέ”, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την εν λόγω ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου. “Αν το αποκαλείτε γενοκτονία, θα πρέπει να κοιτάξετε στον καθρέφτη και να αξιολογήσετε εσάς”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα