Ερντογάν για πιθανή αγορά Su-35 και Su-57 από Ρωσία: "Γιατί όχι;"

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν επιθεωρούν έναν Sukho Su-57
Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν επιθεωρούν έναν Sukho Su-57 AP

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Τουρκία από τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ο Ερντογάν στρέφεται στη Ρωσία. "Δεν ήρθαμε εδώ για το τίποτα", ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος για τα "αόρατα" μαχητικά της Ρωσίας μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι Su-35 και Su-57, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, απαντώντας «γιατί όχι;» όταν ερωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη Μόσχα.

«Γιατί όχι; Δεν ήρθαμε εδώ για το τίποτα. Αφού ενημερωθούμε για την οριστική απόφαση των ΗΠΑ (για τα F-35), θα κάνουμε τις κινήσεις μας (...). Η αγορά που μας επιτρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας είναι μεγάλη», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από τη Ρωσία - όπου μεταξύ άλλων επισκέφθηκε την αεροπορική έκθεση MAKS και είδε να επιδεικνύονται οι δυνατότητες των δύο τύπων ρωσικών μαχητικών πολλαπλών ρόλων.

Η σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, που πέρασε αρκετές τρικυμίες τα τελευταία χρόνια, μπήκε τον Ιούλιο σε ακόμη μια περίοδο έντασης, μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 εξαιτίας της αγοράς από την τουρκική κυβέρνηση του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, αντί του αμερικανικού Patriot. Η Ουάσινγκτον ανήγγειλε ότι η τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 θα έχει τερματιστεί στα τέλη του Μαρτίου του 2020 και ότι η αγορά 100 και πλέον αεροσκαφών του τύπου, που σκοπός ήταν να μετατραπεί στο κύριο μαχητικό της τουρκικής ΠΑ, ακυρώνεται.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν, Ρωσία, Πούτιν, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα αναζητήσει εναλλακτικές αν αποκλειστεί από το πρόγραμμα F-35

Η Τουρκία θέλει και "αόρατα" μαχητικά από την Ρωσία

Μόσχα: Τον Ιανουάριο οι Τούρκοι θα είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τους S-400

SHARE: