Εσύ τι θα έκανες, αν καταστρεφόταν το σπίτι σου;

Εσύ τι θα έκανες, αν καταστρεφόταν το σπίτι σου;
Bargny Karim Ndoye / ActionAid

Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το σώσουμε.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τις κοινότητες της Σενεγάλης, με τη θερμοκρασία να έχει ανέβει, την πανίδα να έχει διαταραχθεί σημαντικά, τη στάθμη της θάλασσας να έχει ανέβει και την άμμο και το αλάτι να παίρνουν τη γη, με αποτέλεσμα το νερό να βγαίνει στην στεριά, απειλώντας τους κατοίκους.

Η κρίση του κλίματος στη Σενεγάλη έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της ζωής των ανθρώπων και το μόνο βέβαιο είναι πως αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Το NEWS 24/7 βρέθηκε πρόσφατα στη Σενεγάλη, στο πλαίσιο της αποστολής της Actionaid στη χώρα, με θέμα την κλιματική αλλαγή και την κλιματική μετανάστευση.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με νεαρούς ακτιβιστές, οι οποίοι μίλησαν για την κρίση του κλίματος, δίνοντας ένα κοινό σύνθημα: οι νέοι παγκοσμίως οφείλουν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σώσουν τον πλανήτη, να σώσουν το σπίτι τους.

Αρχικά, ο Medoune Ndoye, ακτιβιστής του κλίματος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή Bargny, μίλησε στο NEWS 24/7 για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην κοινότητα.

Ο Medoune Ndoye, ακτιβιστής του κλίματος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή Bargny, μίλησε στο NEWS 24/7 για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Σενεγάλη Karim Ndoye / ActionAid

“Στο Bargny η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τις ζωές μας σε μεγάλο βαθμό. Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει και απειλεί την περιοχή. Το εργοστάσιο άνθρακα, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, μολύνει την ατμόσφαιρα και απειλεί την υγεία των κατοίκων, οι οποίοι είναι εντελώς απροστάτευτοι, ζώντας χωρίς τα βασικά, βυθισμένοι στην απόλυτη φτώχεια.

Ως ακτιβιστής του κλίματος, βρίσκομαι εδώ συνεχώς. Έρχομαι για να βοηθήσω σε ό,τι μπορώ και με τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτω, ενημερώνοντας τους ανθρώπους για το πώς μπορούν να προστατευθούν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι τοπικές αρχές αδιαφορούν για την κοινότητα, παρά τις εκκλήσεις μας για βοήθεια και οι δράσεις απλών ανθρώπων είναι ο μοναδικός τρόπος, ώστε να σώσουμε τον πλανήτη. Αυτό, βέβαια, είναι πολύ δύσκολο. Οι άνθρωποι εδώ ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες. Τα σπίτια είναι μισογκρεμισμένα, ζουν 10-15 άτομα σε κάθε σπίτι, δεν υπάρχει καθαρό νερό και ηλεκτρισμός και η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα και χειρότερη”, δήλωσε αρχικά ο Medoune Ndoye.

Bargny Karim Ndoye / ActionAid

“Ζώντας κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, οι άνθρωποι είναι μόνιμα απεγνωσμένοι. Οι μισοί κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται με την αλιεία και η κλιματική αλλαγή τους έχει αλλάξει πραγματικά τη ζωή. Πολλοί νέοι αναγκάζονται όλο και πιο συχνά να εγκαταλείψουν το Bargny. Το ψάρεμα δεν μπορεί πλέον να τους προσφέρει τα προς το ζην.

Οι ίδιοι αναγκάζονται να μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές της Σενεγάλης, ή ακόμα και εκτός χώρας. Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους αυτούς να αφήσουν τις οικογένειές τους και τη χώρα τους και να μεταναστεύσουν για παράδειγμα στην Ευρώπη. Ωστόσο, αναγκάζονται να το κάνουν, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιβίωσης.

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS, πρέπει να το δούμε επιτέλους. Η Σενεγάλη βιώνει ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πολύ σύντομα ολόκληρος ο κόσμος θα έρθει αντιμέτωπος με αυτές. Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι και πρέπει να δράσουμε άμεσα. Ο πλανήτης κινδυνεύει και δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, κατέληξε ο ίδιος.

Bargny Karim Ndoye / ActionAid

Στη συνέχεια, στο NEWS 24/7 μίλησαν οι ιδρυτές της οργάνωσης “Fridays For Future Senegal”, μιας δυναμικής ομάδας που πραγματοποιεί σημαντικές δράσεις στη χώρα για την ενημέρωση των κατοίκων, σχετικά με ζητήματα γύρω από το κλίμα.

Μέλη της Fridays For Future Senegal Σίσσυ Γκουρνέλου / ActionAid

“Ως ακτιβιστές, μέσα από την ενασχόλησή μας με ζητήματα γύρω από το κλίμα, θέλουμε να στείλουμε ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους τους νέους του πλανήτη, ότι δηλαδή πρέπει να αναστρέψουμε την κατάσταση, όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Το κίνημα ‘Fridays For Future’ δραστηριοποιείται από το 2019 στη Σενεγάλη και αποτελεί ένα από τα πρώτα κινήματα των FFF στην Αφρικανική ήπειρο.

Στόχος μας να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να τους παρακινήσουμε να δράσουν με ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους. Την ίδια ώρα, η οργάνωση απευθύνει έκκληση προς τις τοπικές αρχές, ώστε να αντιμετωπίσουν τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή και να αναλάβουν δράση γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση του κλίματος”.

facebook - Fridays For Future Sénégal

“Σήμερα, η Αφρική ‘πληρώνει’ τα λάθη των άλλων κρατών και την ασυδοσία των ισχυρών του κόσμου. Πρόκειται για κράτη που δεν σέβονται τον πλανήτη, για κράτη που έχουν ως προτεραιότητα το κέρδος και στο βωμό του χρήματος, θυσιάζουν την ισορροπία του κλίματος και τις ζωές των ανθρώπων.

Η Σενεγάλη είναι μια από τις πιο ευάλωτες χώρες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Λόγω της ξηρασίας, υπάρχει έντονη επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς πάνω από το 70% του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία, ενώ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η επακόλουθη διάβρωση των ακτών, προκαλούν τεράστια προβλήματα στις παράκτιες υποδομές της χώρας.

Πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να επιβιώσουν σήμερα στη Σενεγάλη. Οι συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στη χώρα αναμένεται να εκτοπίσουν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μέσα στα επόμενα χρόνια. Η γη υποβαθμίζεται, δεν είναι πλέον καλλιεργήσιμη και οι αγρότες δεν μπορούν να επιβιώσουν. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, στο οποίο πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, πριν τα πράγματα γίνουν ακόμη χειρότερα”.

Τέλος, στο NEWS 24/7 μίλησε ο Elhadgi Bop, ακτιβιστής και εθελοντής της ActionAid Senegal. Ο ίδιος ζει στην περιφέρεια Foundiougne, η οποία αποτελεί κύριο κόμβο στον ποταμό Sine-Saloum στην περιοχή Fatick της Σενεγάλης, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης και την αλιεία, δύο τομείς που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης του κλίματος.

O Elhodgi Bop Σίσσυ Γκουρνέλου / ActionAid

“Είμαι 26 ετών, φοιτητής γεωγραφίας, ψαράς, ακτιβιστής και εθελοντής της Activista. Η ομάδα, με την υποστήριξη της Actionaid Σενεγάλης, βοηθά ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη, παρέχοντας βασικά αγαθά, μέσα από πολλές σημαντικές δράσεις.

Αποφάσισα να γίνω ακτιβιστής, ώστε να μπορώ να βοηθάω τους ανθρώπους της κοινότητάς μου, που δεν έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση σε θέματα γύρω από το κλίμα. Είναι σημαντικό οι νέοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε ο καθένας για τον πλανήτη και η ενημέρωση των ανθρώπων είναι πολύ σημαντικό εργαλείο.

Εδώ και δύο χρόνια, προσπαθώ να πραγματοποιώ, όσο πιο συχνά μπορώ, δράσεις καθαριότητας, απολύμανσης εν μέσω πανδημίας, αλλά και δράσεις σχετικές με το κλίμα, όπως η δενδροφύτευση, ώστε να βοηθώ τους ανθρώπους της κοινότητάς μου. Οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να είμαστε περισσότεροι ενεργοί, καθώς ο κόσμος που θα παραλάβουμε από τις προηγούμενες γενιές, χρειάζεται περισσότερη φροντίδα”, είπε αρχικά ο νεαρός ακτιβιστής.

Ενώ συνέχισε: Πολλοί είναι εκείνοι που φεύγουν από τη χώρα, με προορισμό την Ευρώπη και κυρίως την Ισπανία, ώστε να κάνουν μια νέα αρχή, σε μια προσπάθεια να ζήσουν επιτέλους με αξιοπρέπεια. Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές στη χώρα και τα πράγματα φαίνεται πως χειροτερεύουν.

Η κυβέρνηση κάθε χώρας κάνει περισσότερα ή λιγότερα για τους πολίτες της. Στη Σενεγάλη για παράδειγμα η κυβέρνηση δεν είναι κοντά στο λαό και για το λόγο αυτό εμείς οι νέοι είμαστε εδώ, προσπαθώντας να κάνουμε τη Σενεγάλη μια καλύτερη χώρα, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να την εγκαταλείψουμε”.

*Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο τριετές Πρόγραμμα Faces of Migration, με στόχο να ενισχυθεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, τη μετανάστευση και την μεταξύ τους σχέση.

Μείνετε συντονισμένοι στο NEWS 24/7, για περισσότερα ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από την αποστολή της ActionAid στη Σενεγάλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα