Το ΝΑΤΟ σπεύδει στο Αιγαίο. Στέλνουν άμεσα ναυτική δύναμη

Το ΝΑΤΟ σπεύδει στο Αιγαίο. Στέλνουν άμεσα ναυτική δύναμη

Πράσινο φως από τον γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Η ναυτική δύναμη υπό γερμανική διοίκηση σπεύδει "χωρίς καθυστέρηση στο Αιγαίο" είπε μεταξύ άλλων. Τι ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας και τι σημείωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

Η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα κατευθυνθεί χωρίς καθυστέρηση προς το το Αιγαίο, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Άμυνας του Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι η συμμαχική ναυτική δύναμη υπό γερμανική διοίκηση σπεύδει "χωρίς καθυστέρηση για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων" από τους διακινητές μεταναστών.

Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, "δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη... να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης", επεσήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ παρουσιάζοντας την ναυτική επιχείρηση που θα αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και για την πραγματοποίηση της οποίας έδωσε σήμερα την έγκρισή της η Ατλαντική Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει και να συμμετάσχει σε μία ναυτική επιχείρηση παρακολούθησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε "το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα το πρωί εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η Νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.

Δήλωση Καμμένου

Η συμφωνία του ΝΑΤΟ «αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, λίγο μετά τη λήξη της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Π. Καμμένος τόνισε ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τη Γερμανία, αλλά και με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κατάφεραν, με σκληρές διαπραγματεύσεις των τελευταίων 24 ωρών, να έχουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ «σε μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης».

«Η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και εν μέσω οικονομικής κρίσης το μεταναστευτικό, δυσανάλογα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η σημερινή απόφαση του ΝΑΤΟ διασφαλίζει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο -στην ακτογραμμή της Τουρκίας-, θα διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες που θα συλλαμβάνονται θα επιστρέφουν άμεσα πίσω στην Τουρκία.

Επιπλέον, ο Π. Καμμένος επισήμανε ότι στην κοινή δήλωση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο ότι ο σκοπός της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, είναι να σταματήσει η εγκληματική συμμορία και οι ενέργειες αυτών που διακινούν ανθρώπους. «Πληρώσαμε μέχρι τώρα με την απώλεια δέκα χιλιάδων παιδιών, με χιλιάδες νεκρούς», ανέφερε ο υπουργός.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, είναι ότι υπάρχει από όλους τους εταίρους ο πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων. «Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή αυτή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου», δήλωσε ο Π. Καμμένος και προσέθεσε ότι ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας επ’ αυτού.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι «σε δεύτερη φάση, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της ΕΕ ξεκινούν με αυτή την απόφαση να κινητοποιούν και τη Frontex προκειμένου -αντί να επιχειρεί στα ελληνικά νησιά- να επιχειρεί πλέον στην παραμεθόριο της Τουρκίας, μετά τη μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που απαιτεί μια πολιτική απόφαση».

Καταλήγοντας, ο Π. Καμμένος ευχαρίστησε τον μόνιμο αντιπρόσωπό της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τον στρατηγό και το στρατιωτικό και διπλωματικό προσωπικό για όλη αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση που κατέληξε επιτυχώς. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η σημερινή απόφαση κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο πλήρωσε η Ελλάδα πάρα πολύ ακριβά. Κλείνει το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες Τετάρτη η ελληνική πλευρά εξέφρασε την συμφωνία της στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με προϋπόθεση τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.

Το ΝΑΤΟ σπεύδει στο Αιγαίο. Στέλνουν άμεσα ναυτική δύναμη

Πηγές της κυβέρνησης αποσαφήνιζαν πως η Ελλάδα είναι σύμφωνη αρκεί “να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας".

Το ΝΑΤΟ σπεύδει στο Αιγαίο. Στέλνουν άμεσα ναυτική δύναμη

Πάντως, αυτή η κινητοποίηση του ΝΑΤΟ είναι η μεγαλύτερη που θα έχει επιτευχθεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο οι διασωθέντες στη θάλασσα πρόσφυγες θα επιστρέφονται στην Τουρκία λειτουργώντας αποθαρρυντικά τόσο για τους ίδιους όσο και για τους δουλέμπορους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, ΝΑΤΟ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Ελλάδα είπε 'Ναι' στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό

SHARE:

24Media Network