Ο πόλεμος των δαπανών

President Barack Obama gestures during a town hall on health care reform, Wednesday, July 29, 2009, at Broughton High School in Raleigh, N.C. (AP Photo/Haraz N. Ghanbari)
President Barack Obama gestures during a town hall on health care reform, Wednesday, July 29, 2009, at Broughton High School in Raleigh, N.C. (AP Photo/Haraz N. Ghanbari) ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι "ανεπίτρεπτο" για τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να αποτύχουν στην εξεύρεση συμφωνίας για τον προϋπολογισμό. Η στάση πληρωμών και τα παιχνίδια των ρεπουμπλικάνων

Η ηγεσία του Κουγκρέσου είχε αποτύχει να φθάσει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα καλύψει την λειτουργία του αμερικανικού δημοσίου για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν για τον προορισμό των προγραμμάτων, υπό την πίεση των Ρεπουμπλικανών για αποφασιστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δεσμεύθηκε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι την εξεύρεση συμφωνίας και δήλωσε ότι ο αμερικανικός λαός περιμένει από τα μέλη της ηγεσίας του Κογκρέσου να ενεργήσουν "ως ενήλικες".

"Το μοναδικό θέμα είναι εάν η πολιτική και η ιδεολογία θα εμποδίσουν την αποτροπή της διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης", δήλωσε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος για διαβουλεύσεις μέχρι την επίτευξης συμφωνίας.

Ο πόλεμος των δαπανών

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέινερ δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να αποφύγουν τη διακοπή της λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου, αλλά επίσης επιδιώκουν τις μεγαλύτερες δυνατές περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος της Γερουσίας Χάρι Ριντ υιοθέτησε έναν τόνο αισιοδοξίας μετά τη συνάντηση με τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ χθες το βράδυ.

"Ακόμη διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη, οι θέσεις μας δεν απέχουν πολύ και ελπίζω ότι θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα", δήλωσε ο Χάρι Ριντ χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση "εποικοδομητική". Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στο γραφείο του Τζον Μπέινερ.

Στις διαπραγματεύσεις η πλευρά των Ρεπουμπλικανών, πιεζόμενη από το κίνημα του Tea Party ζητεί μεγαλύτερες περικοπές των δημοσίων δαπανών. Την ίδια στιγμή οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκουν να πλήξουν τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και ότι το μέγεθος των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που ζητούν θα υπονομεύσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών κατέληξαν χθες αρχικά σε συμφωνία για περικοπές ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι είχαν εκκινήσει από έναν στόχο 61 δισεκατομμυρίων, τώρα επιδιώκουν περικοπές ύψους 40 δισεκατομμυρίων.

SHARE:

24Media Network