Ευρωβουλή: “Μπλόκο” στη δημόσια εξέταση της φον ντερ Λάιεν για τη σύμβαση με την Pfizer

Ευρωβουλή: “Μπλόκο” στη δημόσια εξέταση της φον ντερ Λάιεν για τη σύμβαση με την Pfizer
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ap

Εντείνονται οι ανησυχίες για διαφάνεια, σχετικά με τον ρόλο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες στην κορύφωση της πανδημίας, οδήγησαν στη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων κορονοϊού της ΕΕ.

Η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε τη δημόσια εξέταση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τον προσωπικό της ρόλο στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τα εμβόλια με την Pfizer.

Τον περασμένο μήνα, οι νομικοί της ειδικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για την COVID-19 πρότειναν να καλέσουν τη φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων της ΕΕ, η οποία υπεγράφη στην κορύφωση της πανδημίας. Κατά την προετοιμασία αυτής της σύμβασης, η πρόεδρος της Επιτροπής φέρεται να αντάλλαξε γραπτά μηνύματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα.

Ωστόσο, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων (CoP) την Πέμπτη (16/02) -στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου – οι ηγέτες απέρριψαν το αίτημα για δημόσια εξέταση. Αντ’ αυτού αποφάσισαν να ζητήσουν από τη φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις κατ’ ιδίαν κάποια στιγμή στο μέλλον.

“Συμφωνήθηκε ότι η CoP θα είναι σε θέση να θέσει τις ανησυχίες της στην επόμενη τακτική συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής”, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Όπως σημειώνει το Politico, πρόκειται για μια ειρωνική εξέλιξη, δεδομένου ότι η διαμάχη γύρω από τις διαπραγματεύσεις της φον ντερ Λάιεν με την Pfizer επικεντρώθηκε ακριβώς στην έλλειψη διαφάνειας. Τώρα, οι όποιες συζητήσεις γίνουν τελικά θα γίνουν ενώπιον υψηλόβαθμων ευρωβουλευτών και μακριά από τα μάτια της κοινής γνώμης.

Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που βρισκόταν στην αίθουσα, Siegfried Mureșan, απέρριψε τον υπαινιγμό ότι η ομάδα προστατεύει τη φον ντερ Λάιεν -που ανήκει επίσης στο ΕΛΚ- ως “συμπέρασμα άνευ επιχειρήματος”.

“Η ευρεία συναίνεση ήταν ότι βρισκόμαστε σε διάλογο μαζί της [και] αυτός θα πρέπει να συνεχιστεί με τις μορφές που έχουν λειτουργήσει μέχρι στιγμής και που έχουμε καθιερώσει”, δήλωσε στο POLITICO.

Λογοδοσία … ή μήπως όχι;

Η απόφαση αποτελεί ήττα για την ειδική επιτροπή για την COVID-19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τη Βελγίδα Σοσιαλδημοκράτισσα ευρωβουλευτή Kathleen Van Brempt, η οποία είχε ασκήσει πίεση στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola σχετικά με την πρόσκληση της φον ντερ Λάιεν. Είχαν διατυπωθεί διάφορες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η πρόεδρος της Επιτροπής θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή της, από μια δημόσια συνεδρίαση ενώπιον της επιτροπής έως μια κοινή ακρόαση στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Όμως η ομάδα των Σοσιαλοδημοκρατών, στην οποία ανήκει η Van Brempt υποστήριξε την πρόταση να διεξαχθούν οι συζητήσεις μόνο πίσω από κλειστές πόρτες στην CoP, σύμφωνα με εκπρόσωπο. Η Renew Europe, η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη, συμμερίστηκε επίσης τη θέση του ΕΛΚ και του S&D.

Η δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία – πίεσαν για μεγαλύτερη υπευθυνότητα της φον ντερ Λάιεν, ζητώντας είτε να μιλήσει στην ολομέλεια είτε να μιλήσει ενώπιον της ειδικής ομάδας για τη COVID-19.

Μετά τη συνεδρίαση, ένας εκπρόσωπος της ομάδας της Αριστεράς δήλωσε: “Η ομάδα της Αριστεράς δεν έχει καμία σχέση με το θέμα: “Είναι καλό που έρχεται να μιλήσει γι’ αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να έχει μια δημόσια ακρόαση με τη VDL σχετικά με αυτό, όχι μόνο στη Διάσκεψη των Προέδρων”.

Η αντίδραση των ευρωβουλευτών στην επιτροπή COVID-19, η οποία τώρα θα κοπεί εντελώς, είναι σαφής: Δεν είναι ευχαριστημένοι.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Robert Roos, συντονιστής της επιτροπής COVID, έκανε λόγο για “επαίσχυντη απόφαση”.

Η φον ντερ Λάιεν διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ. Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να την καταστήσουμε υπεύθυνη. Μια μυστική συνάντηση από την πίσω πόρτα μόνο με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων δεν είναι λογοδοσία”, δήλωσε.

Η αντιπρόεδρος της επιτροπής COVID-19, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Michèle Rivasi από την ομάδα των Πρασίνων, δήλωσε ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν να το “κρατήσουν στην οικογένεια”.

Ένα άλλο μέλος της επιτροπής, ο Cristian Terheș της ομάδας ECR, δήλωσε: “Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε αυτή η επιτροπή COVID ήταν για να μάθουμε τι συνέβη και γιατί. Λοιπόν, θα πρέπει να έρθει και να απαντήσει στις ερωτήσεις“.

Μια ξεχωριστή πρόταση για την ανάκληση της πρόσβασης των λομπίστες της Pfizer στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως απάντηση στην άρνηση του διευθύνοντος συμβούλου της Αλμπέρ Μπουρλά να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής COVID-19 απορρίφθηκε επίσης την Πέμπτη, σύμφωνα με το γραφείο του Rivasi.

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής COVID θέλησαν να ρωτήσουν την επικεφαλής της Επιτροπής για τον ασυνήθιστο προσωπικό ρόλο που ανέλαβε στη διαπραγμάτευση αυτού που αποδείχθηκε η μεγαλύτερη συμφωνία της ΕΕ για τα εμβόλια με διαφορά, εκτιμώμενης αξίας 35 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εάν εφαρμοστεί πλήρως, αφορά 900 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, με δυνατότητα αγοράς 900 εκατομμυρίων ακόμη.

Εκατομμύρια από αυτές τις ίδιες δόσεις βρίσκονται τώρα αχρησιμοποίητες σε αποθήκες σε όλη την ΕΕ, με προορισμό τις χωματερές. Οι διαπραγματευτές προσπαθούν απεγνωσμένα να αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Pfizer για να ακυρώσουν ή να σταματήσουν ορισμένες από αυτές τις παραδόσεις, με προφανώς μικρή επιτυχία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, η φον ντερ Λάιεν αντάλλαξε άμεσα μηνύματα κειμένου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, για να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας κατά την προετοιμασία της σύμβασης, η οποία έκλεισε τον Απρίλιο του 2021. Η ίδια αμερικανική εφημερίδα διεκδικεί τώρα τη δημοσιοποίηση αυτών των μηνυμάτων κειμένου.

Μια πιθανή έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη συμπεριφορά της φον ντερ Λάιεν έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά. Τον Οκτώβριο ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι εξετάζει επισήμως τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια, χωρίς να αναφέρει αν είναι η κορυφαία αξιωματούχος της Επιτροπής που βρίσκεται στο στόχαστρό του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα