Φελπς: 'Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων που δεν αφαίρεσα τη ζωή μου'

Olympic swimmer Michael Phelps testifies on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Feb. 28, 2017, before the House Commerce Energy and Commerce subcommittee hearing on the international anti-doping system. (AP Photo/Susan Walsh)
Olympic swimmer Michael Phelps testifies on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Feb. 28, 2017, before the House Commerce Energy and Commerce subcommittee hearing on the international anti-doping system. (AP Photo/Susan Walsh) AP

Ο κορυφαίος αθλητής στον κόσμο με τα περισσότερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες που έχει κερδίσει ποτέ κάποιος σε ακόμη μια συνέντευξη - εξομολόγηση για την κατάθλιψη και τις σκέψεις περί αυτοκτονίας

Τη μάχη του με την κατάθλιψη αλλά και τις αυτοκτονικές τάσεις που είχε μοιράστηκε την περασμένη εβδομάδα σε ένα συνέδριο ψυχικής υγείας στο Σικάγο ο Μάικλ Φελπς.

«Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων που δεν αφαίρεσα τη ζωή μου» λέει τώρα πια καθώς ανακαλεί μνήμες απ' την εποχή που σκεφτόταν την αυτοκτονία.

ADVERTISING

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο ολυμπιονίκης μιλάει για τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει, όμως για ακόμη μια φορά έγινε ζωντανό παράδειγμα για όσους βρίσκονται στη φάση που υπήρξε κάποτε ο ίδιος.

Στο περιθώριο του συνεδρίου έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφο του CNN και μίλησε όχι μόνο για τα ψυχολογικά προβλήματα αλλά και την πορεία του στον αθλητισμό.

Σε ερώτηση για το τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος πρωταθλητής ο 32χρονος Φελπς απαντά πως αυτό είναι το εύκολο και ότι αρκεί σκληρή δουλειά, αφοσίωση και να μην τα παρατά κανείς.

«Ήθελα να γυρίσω σπίτι με κάποιο μετάλλιο» θυμάται πως ένιωθε προτού έρθει στην Αθήνα το 2004 για να συμμετάσχει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κερδίσει το πρώτο του ολυμπιακό μετάλλιο.

«Πάντα ήθελα παραπάνω. Ήθελα να πιέσω τον εαυτό μου πραγματικά για να δω μέχρι που μπορούσα να φτάσω» λέει ακόμη και τονίζει ότι: «Πραγματικά, κάθε φορά μετά τους Ολυμπιακούς νομίζω ότι έπεφτα σε σοβαρή κατάσταση κατάθλιψης». Το 2004 ήταν μάλλον η πρώτη φορά που βίωσε αυτό το συναίσθημα, συμπληρώνει. Ήταν η ίδια χρονιά που τον είχαν κατηγορήσει για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η χειρότερη φάση που πέρασε όμως ήταν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. «Δεν ήθελα πια να ασχολούμαι με τον αθλητισμό... Δεν ήθελα πια να ζω», σημειώνει ο Φελπς. Αφού πέρασε μέρες μόνος του, χωρίς να τρώει και σχεδόν χωρίς να κοιμάται, κατάλαβε ότι τελικά χρειαζόταν βοήθεια.

«Θυμάμαι την πρώτη μέρα που πήγα για ψυχοθεραπεία έτρεμα επειδή ήμουν νευρικός για την αλλαγή που ερχόταν. Είχα ανάγκη να ξέρω τι γινόταν», δήλωσε ο Φελπς.

Σήμερα, όπως λέει, αντιλαμβάνεται πως «είναι OK να μην είναι κάποιος καλά» και ότι η ψυχική ασθένεια «έχει ένα στίγμα με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά». «Νομίζω ότι επιτέλους ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είναι αληθινό και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει».

«Αυτός είναι και ο λόγος που αυξάνονται οι ρυθμοί αυτοκτονιών, οι άνθρωποι φοβούνται να ανοιχτούν», προσθέτει ο ολυμπιονίκης. «Αυτές οι στιγμές και αυτά τα συναισθήματα για μένα είναι έτη φωτός καλύτερα απ' το να κερδίσω το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων που δεν αφαίρεσα τη ζωή μου».

Πηγή: CNN, (AP Photo/Susan Walsh)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τρίμηνη παύση για τον Φελπς

SHARE:

24Media Network