Φιλιππίνες: Ισχυρός τυφώνας διώχνει τους κατοίκους από τα σπίτια τους εν μέσω πανδημίας

Φιλιππίνες: Ισχυρός τυφώνας διώχνει τους κατοίκους από τα σπίτια τους εν μέσω πανδημίας
Φωτογραφία από τον τυφώνα Καμούρι AP

Ο τυφώνας Βονγκφόνγκ ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι ζουν σε παράκτιες ζώνες ή σε πρόχειρα καταλύματα

Ισχυρός τυφώνας έπληξε σήμερα τις κεντρικές Φιλιππίνες, προκαλώντας την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καραντίνα στα σπίτια τους λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι ζουν σε παράκτιες ζώνες ή σε πρόχειρα καταλύματα κοντά στις περιοχές από όπου πέρασε ο τυφώνας Βονγκφόνγκ, ο πρώτος της φετινής εποχής.

Εξάλλου δεκάδες εκατομμύρια άλλοι βρίσκονται στην τροχιά του τυφώνα, ο οποίος συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις. Αναμένεται μάλιστα να πλήξει και τη Μανίλα, μια πόλη με 12 εκατομμύρια κατοίκους.

Εξαιτίας της διπλής απειλής του κορονοϊού και του τυφώνα, τα καταφύγια στις κεντρικές Φιλιππίνες μπορούν να είναι πλήρη κατά 50%, με τη χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική. Για τον λόγο αυτό οι αρχές ζήτησαν από 47 μεγάλες εκκλησίες της περιοχής να δεχθούν τους εκτοπισμένους.

Ο Βονγκφόνγκ συνοδεύεται από ανέμους που ενδέχεται να φτάσουν τα 190 χιλιόμετρα την ώρα καθώς και καταρρακτώδεις βροχές που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στις περιοχές που βρίσκονται στην τροχιά που θα ακολουθήσει ο τυφώνας έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις, με τους περισσότερους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους για τον φόβο να μολυνθούν από την covid-19.

Στις Φιλιππίνες έχουν καταγραφεί 11.618 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και 772 θάνατοι, ωστόσο οι πραγματικοί αριθμοί ενδέχεται να είναι μεγαλύτεροι καθώς δεν διενεργούνται πολλά τεστ.

Το αρχιπέλαγος πλήττεται κάθε χρόνο από περίπου 20 τυφώνες κατά μέσο όρο, οι οποίοι προκαλούν θύματα και σοβαρές ζημιές, επιδεινώνοντας τη φτώχεια εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο τυφώνας Καμούρι στις αρχές Δεκεμβρίου κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές σε 484.000 σπίτια και ανάγκασε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα