Φιλιππίνες: Το ηφαίστειο Mayon εκτοξεύει λάβα – Χιλιάδες κάτοικοι ετοιμάζονται να φύγουν

Φιλιππίνες: Το ηφαίστειο Mayon εκτοξεύει λάβα – Χιλιάδες κάτοικοι ετοιμάζονται να φύγουν
Το ηφαίστειο Mayon AP Photo/Aaron Favila

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια του στις Φιλιππίνες, καθώς το ηφαίστειο Mayon ξεκίνησε να εκτοξεύει λάβα.

Το πιο ενεργό ηφαίστειο των Φιλιππίνων, το Mayon, ξεκίνησε να εκτοξεύει λάβα, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους να προειδοποιήσουν δεκάδες χιλιάδες χωρικούς να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εάν η ήπια έκρηξη μετατραπεί σε ισχυρή και απειλητική για τη ζωή έκρηξη.

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις κυρίως φτωχές αγροτικές κοινότητες σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων από τον κρατήρα του όρους Mayon στο πλαίσιο υποχρεωτικών εκκενώσεων από τότε που αυξήθηκε η ηφαιστειακή δραστηριότητα την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ένας απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων παραμένει εντός της μόνιμης επικίνδυνης ζώνης κάτω από το Mayon, μια περιοχή που έχει κηρυχθεί εδώ και καιρό απαγορευμένη, αλλά στην οποία ζούσαν και καλλιεργούσαν γενιές και γενιές επειδή δεν είχαν πού αλλού να πάνε.

Το ηφαίστειο Mayon AP Photo/Aaron Favila


Η ζώνη υψηλού κινδύνου γύρω από το Mayon, η οποία άρχισε να εκτοξεύει λάβα το βράδυ της Κυριακής, μπορεί να επεκταθεί εάν η έκρηξη γίνει βίαιη, δήλωσε ο Τερεσίτο Μπακόλκολ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων. Είπε ότι αν συμβεί αυτό, οι άνθρωποι σε οποιαδήποτε διευρυμένη ζώνη κινδύνου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να απομακρυνθούν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

“Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια πληθωρική έκρηξη”, δήλωσε ο Bacolcol. “Το βλέπουμε αυτό σε καθημερινή βάση”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα