Φον ντερ Λάιεν: “Κυνική” η απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά

Φον ντερ Λάιεν: “Κυνική” η απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 2023 Mindaugas Kulbis/AP Photo

Για "κυνική κίνηση" από πλευράς της Ρωσίας να κάνει πίσω και να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν. Προτεραιότητα της ΕΕ η διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «κυνική κίνηση» την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας για τις φτωχές χώρες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας λίγες ώρες μετά την ουκρανική επίθεση κατά της γέφυρας της Κριμαίας.

Η ισχύς της συμφωνίας για τα σιτηρά εκπνέει τα μεσάνυκτα και η Μόσχα ανακοίνωσε ότι “η συμφωνία τερματίζεται ντε φάκτο”.

“Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν σήμερα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Δυστυχώς το μέρος αυτών των συμφωνιών που αφορούσε τη Ρωσία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, άρα η ισχύς της τερματίζεται”, πρόσθεσε.

“Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος των συμφωνιών, η ρωσική πλευρά θα επανέλθει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, αμέσως”, τόνισε.

Η συμφωνία αυτή που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον περσινό Ιούλιο, είχε στόχο να ανακουφίσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα