Φον ντερ Λάιεν: Σε ακρόαση από την ευρωβουλή για το συμβόλαιο με την Pfizer για το εμβόλιο κορονοϊού

Φον ντερ Λάιεν: Σε ακρόαση από την ευρωβουλή για το συμβόλαιο με την Pfizer για το εμβόλιο κορονοϊού
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 2023 Olivier Hoslet/ap

Υπόλογη η πρόεδρος της Κομισιόν για τα sms που αντάλλαξε με τον Μπουρλά της Pfizer, στην κορύφωση της πανδημίας, λίγο πριν τη τρίτη κατά σειρά συμφωνία της ΕΕ με την εταιρία για τα εμβόλια κορονοϊού, αξίας πολλών δισ. ευρώ.

Εξηγήσεις για τη συμφωνία με την Pfizer για το εμβόλιο κορονοϊού, καλείται να δώσει στην αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζεται για τον ρόλο της στις διαπραγματεύσεις της μεγάλης σύμβασης, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με την Pfizer για το εμβόλιο κορονοϊού. Πρόκειται για συμφωνία που υπογράφηκε στην κορύφωση της πανδημίας. Πριν την ολοκλήρωσή της, η φον ντερ Λάιεν είχε ανταλλαγή sms με τον διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακευτικής εταιρίας, Άλμπερτ Μπουρλά.

Μέχρι στιγμής, η πρόεδρος της Κομισιόν έχει αποφύγει ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβη εκείνη την περίοδο.

Ούτε η διαμεσολαβήτρια της ΕΕ ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο μπόρεσαν να ρίξουν φως στα “σκοτεινά” σημεία. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία είναι οπλισμένη με νομικές εξουσίες που στερούνται οι άλλες υπηρεσίες εποπτείας, ξεκίνησε έρευνα για τις συμβάσεις εμβολίων, χωρίς να πει εάν η φον ντερ Λάιεν είναι ο στόχος της.

Η επιτροπή για τον covid εξετάζει τη συμφωνία, την τρίτη και μεγαλύτερη σύμβαση που υπογράφηκε με την Pfizer και τον Γερμανό εταίρο της, BioNTech, και τα στοιχεία τόσο από το Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και από της διαμεσολαβήτρια. Αλλά ο Μπουρλά έχει αρνηθεί να καταθέσει ο ίδιος, στέλνοντας στη θέση του έναν υπάλληλο.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η πρόσκληση θα σταλεί στην πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από την φον ντερ Λάιεν να παραστεί στην ακρόαση.

Να σημειωθεί ότι η κλήση δεν έχει νομική ισχύ. Όπως ο Μπουρλά, έτσι και η η φον ντερ Λάιεν μπορεί να αρνηθεί να εμφανιστεί. Όμως, με τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια να γίνονται όλο και πιο δυνατές καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate ταρακουνά τις Βρυξέλλες, ενδέχεται να βρεθεί τελικά ενώπιον της επιτροπής.

Δεν είναι μόνο η φον ντερ Λάιεν που βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών. Η επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να ζητήσει την ανάκληση των προνομίων πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Pfizer ως απάντηση στην άρνηση του Μπουρλά να καταθέσει. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί μέσω των εσωτερικών διαδικασιών του Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα