Φραστικό λάθος Ομπάμα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

WASHINGTON, DC - MAY 8:  U.S. President Barack Obama delivers a keynote address during the 18th Annual Asian Pacific American Institute for Congressional Studies Gala Dinner on May 8, 2012 in Washington, D.C. APAIC is a non-profit group that works to develop Asian American leaders and politicians.  (Photo by Kristoffer Tripplaar-Pool/Getty Images)
WASHINGTON, DC - MAY 8: U.S. President Barack Obama delivers a keynote address during the 18th Annual Asian Pacific American Institute for Congressional Studies Gala Dinner on May 8, 2012 in Washington, D.C. APAIC is a non-profit group that works to develop Asian American leaders and politicians. (Photo by Kristoffer Tripplaar-Pool/Getty Images) GETTY IMAGES

Διαβάστε για το φραστικό λάθος του Ομπάμα σχετικά με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αντιδράσεις από την πολωνική πλευρά (Vid)

Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους έπειτα από την λανθασμένη αναφορά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε "πολωνικά στρατόπεδα θανάτου", αντί του όρου "ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης".

Η αναφορά αυτή έγινε κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του Γιαν Κάρσκι, πρώην Πολωνού αξιωματικού, ο οποίος έδωσε τις πρώτες πληροφορίες για την πολιτική εξόντωσης των Εβραίων από τους ναζί.

"Πριν από ένα ταξίδι δια μέσου των εχθρικών γραμμών, αντιστασιακοί τού διηγήθηκαν ότι οι Εβραίοι εξοντώνονταν μαζικά, τον πέρασαν στο εσωτερικό του γκέτο της Βαρσοβίας και σε ένα πολωνικό στρατόπεδο θανάτου για να διαπιστώσει με τα μάτια του τι συμβαίνει", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η πολωνική κυβέρνηση παρακολουθεί συστηματικά τον τρόπο με τον οποίο ο διεθνής Τύπος παρουσιάζει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία, διότι επιμένει ότι, αυτός ο όρος, ακόμη και αν χρησιμοποιείται ως γεωγραφικός προσδιορισμός, μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι η Πολωνία φέρει ευθύνη για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο Τόμι Βίτορ, εκπρόσωπος του Ομπάμα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εκφράσθηκε σωστά. "Αναφερόταν στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου στην Πολωνία", εξήγησε.

"Εκφράζουμε τη λύπη μας για το φραστικό αυτό λάθος το οποίο δεν πρέπει να σκιάσει την σαφή μας πρόθεση να τιμήσουμε τον κ. Κάρσκι και τους γενναίους πολίτες που υπερασπίσθηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια απέναντι στην τυραννία", είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Γιαν Κάρσκι πέθανε στην Ουάσινγκτον σε ηλικία 86 ετών το έτος 2000. Υπήρξε καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Η αντίδραση της Πολωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι έγραψε στο Tweeter ότι ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει συγγνώμη, εκφράζοντας τη λύπη του που "η άγνοια και η ανικανότητα επισκίασαν αυτήν την σημαντική τελετή", αποδίδοντας το σφάλμα όχι στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά στους συντάκτες των προεδρικών ομιλιών.

Ο ιστορικός ηγέτης του συνδικάτου Αλληλεγγύη Λεχ Βαλέσα δήλωσε ότι το περιστατικό αποτελεί "χρυσή ευκαιρία" για να τελειώσει οριστικά το θέμα με τα "πολωνικά στρατόπεδα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μπαράκ Ομπάμα για τα πολωνικά στρατόπεδα θανάτου

SHARE:

24Media Network