FRONTEX για Έβρο: “Υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές – Πολλοί μετανάστες βρέθηκαν χωρίς ρούχα”

FRONTEX για Έβρο: “Υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές – Πολλοί μετανάστες βρέθηκαν χωρίς ρούχα”
Μετανάστες από την Τουρκία στον Έβρο AP

Στον απόηχο του αποκαλυπτικού πορίσματος της OLAF, με ανακοίνωσή της η FRONTEX εξέφρασε την υποστήριξή της στις ελληνικές αρχές, με αναφορά στο τελευταίο περιστατικό στον Έβρο και τους 92 γυμνούς μετανάστες.

Την υποστήριξή της στις ελληνικές αρχές εξέφρασε με ανακοίνωσή της η FRONTEX, μερικές ημέρες μετά το περιστατικό με τους 92 μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο, αλλά και στον απόηχο του αποκαλυπτικού πορίσματος της OLAF και τις αναφορές και στοιχεία για συγκάλυψη παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη FRONTEX.

Στην ανακοίνωσή της, η FRONTEX καταδεικνύει τον υψηλό επαγγελματισμό των ελληνικών αρχών”, αλλά και την ομαλή συνεργασία τους.

Η ανακοίνωση της FRONTEX:

Στις 14 Οκτωβρίου, στελέχη του μόνιμου σώματος της Frontex που περιπολούσαν στην περιοχή του Έβρου υποστήριξαν τις ελληνικές αρχές στη διάσωση μιας μεγάλης ομάδας μεταναστών που πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Οι αξιωματικοί της Frontex ανέφεραν ότι οι μετανάστες βρέθηκαν χωρίς ρούχα και κάποιοι από αυτούς με εμφανή τραύματα. Οι αξιωματικοί, μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους, παρείχαν άμεση βοήθεια στους μετανάστες.

Ο οργανισμός ενημέρωσε επίσης τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex για πιθανή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η γρήγορη αντίδραση στο περιστατικό κατέδειξε τον υψηλό επαγγελματισμό των ελληνικών αρχών και την ομαλή συνεργασία με τη Frontex.

Η εν λόγω ανακοίνωση έρχεται μια ημέρα μετά την άρνηση του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνει τη διαχείριση του οικονομικού απολογισμού της FRONTEX για το 2020 με ευρεία πλειοψηφία.

Με την απόφασή της, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αναγνώρισε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο, καθώς με ευρεία πλειοψηφία εξέφρασε «την βαθιά της ανησυχία για τα όσα αποκάλυψε η έκθεση της OLAF» σύμφωνα με την οποία η μέχρι πρότινος διοικητική ομάδα της FRONTEX γνώριζε και στήριζε επαναπροωθήσεις και εν γενεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο που περνούν το Αιγαίο.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε και ο επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο NEWS2 24/7, λέγοντας ότι “η έκθεση της OLAF είναι μια έκθεση που απαιτεί από την FRONTEX μέτρα. Πολλά από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Άλλα έχουν παρθεί”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα