Σχοινάς στο NEWS 24/7 για FRONTEX: “Υπάρχει μηχανισμός διερεύνησης των καταγγελιών”

Σχοινάς στο NEWS 24/7 για FRONTEX: “Υπάρχει μηχανισμός διερεύνησης των καταγγελιών”
SOOC

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε σε ερώτηση του NEWS 24/7, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναφορικά με την FRONTEX και τα όσα αποκάλυψε η έκθεση της OLAF. 

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αποφάσισε χθες να μην εγκρίνει τη διαχείριση του οικονομικού προϋπολογισμού της FRONTEX για το 2020, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για το πόρισμα της έρευνας της OLAF που είδε το φως της δημοσιότητας της περασμένη εβδομάδα.

Στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν kκαι επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής,  Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε σε ερώτηση του NEWS2 24/7 για το τι σημαίνει αυτή η απόφαση για την Ελλάδα, καθώς η έκθεση της OLAF περιλαμβάνει αναφορές και στοιχεία για συγκάλυψη παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη FRONTEX και συμμετοχή και συγκάλυψη επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο, μαζί με το ελληνικό Λιμενικό.

Η έκθεση της OLAF είναι μια έκθεση που απαιτεί από την FRONTEX μέτρα. Πολλά από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Άλλα έχουν παρθεί”, είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, συμπληρώνοντας: “Σε σχέση με τα της Ελλάδας, η FRONTEX και η Κομισιόν έχουν βρει μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ήδη από το καλοκαίρι, ώστε να υπάρχει μια διαδικασία διερεύνησης όλων αυτών των καταγγελιών για την περίοδο που ερεύνησε η OLAF, ώστε όλα αυτά να μπορούν να αντιμετωπίζονται”.

Αναφέρθηκε δε στο μέλλον της FRONTEX, με τη νέα διοίκηση της που αναμένεται να τοποθετηθεί τους επόμενους μήνες: “Η FRONTEX ξεκίνησε ως μια μικρή γραμματεία και μέχρι το 2027 θα έχει 10.000 εργαζόμενους και θα είναι η πρώτη υπηρεσία της Ευρώπης που θα οπλοφορεί. Θα έχει τον δικό της εξοπλισμό. Είναι λοιπόν μια υποχρέωση της διοίκησης της να κάνει αυτή τη μετάβαση, από μια πρώτη δομή, σε μια τέλεια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή που θα λειτουργεί με όλους τους κανόνες των ευρωπαϊκών αρχών. Δεν είναι εύκολη διαδικασία αλλά πρέπει να γίνει”, τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα