Ο φυλακισμένος Καταλανός ηγέτης Οριόλ Ζουνκέρας δεν είναι πλέον ευρωβουλευτής

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου AP

Παύει να είναι ευρωβουλευτής ο Οριόλ Ζουνκέρας μετά από σχετική απόφαση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο φυλακισμένος Καταλανός ηγέτης Οριόλ Ζουνκέρας απώλεσε την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Σώματος Νταβίντ Σασόλι, γεγονός που συνιστά πλήγμα για το αυτονομιστικό κίνημα της Καταλονίας.

Ο Σασόλι εξήγησε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την Εκλογική Επιτροπή της Ισπανίας και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αυτόν το μήνα, ο Ζουνκέρας δεν είναι πλέον ευρωβουλευτής, από τις 3 Ιανουαρίου. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ζουνκέρας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017. Εξελέγη ευρωβουλευτής ενώ ήταν προφυλακισμένος, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου.

Το κόμμα Esquerra Republican de Catalunya (ERC) του Ζουνκέρας εξέφρασε "οργή" για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοινώνοντας ότι θα ασκήσει έφεση. "Ζητούμε, τα συμφέροντα ενός κράτους μέλους να μην υπερισχύουν των συμφερόντων της Ένωσης", ανέφερε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία, Ισπανία, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network