Γαλλία: Χάνει έδαφος η Λεπέν

default image

Προς ήττα το Εθνικό Μέτωπο σε δύο περιφέρειες όπου είχε κερδίσει στον Α΄ γύρο. Tι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα Εθνικό Μέτωπο (Front national, FN) δεν θα συγκεντρώσει ικανό αριθμό ψήφων στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, ο οποίος διεξάγεται την Κυριακή, ώστε να κερδίσει σε δύο περιφέρειες-κλειδιά όπου προηγήθηκε στον πρώτο γύρο, κατέδειξε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστά χωρίς προηγούμενο στον πρώτο γύρο της διαδικασίας, εν μέρει εξαιτίας του κλίματος φόβου που δημιούργησαν οι επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου με 130 νεκρούς και πάνω από 350 τραυματίες.

Στη βόρεια περιφέρεια Νορντ-Πα ντε Καλέ-Πικαρντί, η Λεπέν συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου, ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ξαβιέ Μπερτράντ, υποψήφιος του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (Les Republicains) του Νικολά Σαρκοζί το 53%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της TNS Sofres-one point για την εφημερίδα Le Figaro και το τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Στη νότια περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή η ανιψιά της Λεπέν, η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, συγκεντρώνει το 46% των προθέσεων ψήφου ενώ ο Κριστιάν Εστροσί, ο συντηρητικός δήμαρχος της Νίκαιας, προβλέπεται ότι θα κερδίσει καθώς συγκεντρώνει το 54% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή.

Τα κέρδη του Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης καταγράφηκαν κυρίως σε βάρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος (Parti Socialiste, PS) το οποίο αμέσως μετά το δίχως προηγούμενο αποτέλεσμα κάλεσε τους υποψηφίους του να αποσυρθούν από τις αναμετρήσεις στις δύο περιφέρειες, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα ήττας του FN.

Η αναμέτρηση της Κυριακής χαρακτηρίζεται μια δοκιμασία-κλειδί για τη Λεπέν, που ετοιμάζεται να συμμετάσχει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το 2017.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μέσω Διαδικτύου το διάστημα 7η-8η Δεκεμβρίου σε δείγμα 805 και 803 ψηφοφόρων αντίστοιχα στις δύο περιφέρειες που επελέγη με την μέθοδο των ποσοστώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα