Γαλλία: Επιτρέπεται ξανά το κολύμπι στον Σηκουάνα μετά από 100 χρόνια

Γαλλία: Επιτρέπεται ξανά το κολύμπι στον Σηκουάνα μετά από 100 χρόνια
Δοκιμή για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 στον Σηκουάνα 2023 Aurelien Morissard/AP Photo

Εργασίες για τον καθαρισμό του Σηκουάνα πραγματοποιούνται στη Γαλλία, έτσι ώστε μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024, ο ποταμός να είναι κατάλληλος για αγωνίσματα και κολυμβητικές δραστηριότητες.

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024, η Γαλλία σχεδιάζει να κάνει τον Σηκουάνα στο Παρίσι το επίκεντρο της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης, με τις προσπάθειες καθαρισμού του ποταμού να έχουν ήδη ξεκινήσει, έτσι ώστε να επιτραπούν οι κολυμβητικές δραστηριότητες στα νερά του.

Αρχής γενομένης από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία παραδοσιακά πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό στάδιο της διοργανώτριας πόλης, η οποία όμως προγραματίζεται, σύμφωνα με το CNN, να λάβει χώρα στον Σηκουάνα, ενώ αναμένεται να την παρακολουθήσουν τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι από τις όχθες του.

Το βράδυ της 26ης Ιουλίου 2024 στις 20:24, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εντυπωσιακή τελετή έναρξης, οι περίπου 10.000 αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, θα παρελάσουν εν πλω, με εκατό βάρκες στην καρδιά του Παρισιού, ανάμεσα στη γέφυρα Austerlitz και τη γέφυρα Jena.

Η Παναγία των Παρισίων, το Pont Neuf, το Λούβρο, το Musée d’Orsay, το Grand Palais, ο Πύργος του Άιφελ, είναι σημεία της διαδρομής των έξι χιλιομέτρων που θ’ ακολουθήσουν.

Ο Σηκουάνας θα επανέλθει στο προσκήνιο λίγες ημέρες αργότερα κατά τη διάρκεια των αγωνισμάτων τριάθλου (30, 31 Ιουλίου και 5 Αυγούστου) και κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας άνω των 10 χιλιομέτρων (8 και 9 Αυγούστου) που θα πραγματοποιηθεί στην κοίτη του, ξεκινώντας από τη γέφυρα Alexandre-III.

Οι εργασίες για τον καθαρισμό του Σηκουάνα έχουν ξεκινήσει από το 2018, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναγέννησης ύψους 1,4 δισ. ευρώ, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αποτελούν μεγαλύτερο κίνητρο και να ανεβάζουν τους ρυθμούς καθαρισμού.

Μάλιστα, φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσουν δύο μονάδες απολύμανσης σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, τα οποία διαχειρίζεται η δημόσια υπηρεσία υγιεινής του Παρισιού, μεταξύ αυτών μία δεξαμενή αποθήκευσης όμβριων υδάτων, που πρόκειται να συμβάλλουν στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας του νερού.

Συγκεκριμένα, η δεξαμενή αυτή θα συγκρατεί το νερό της βροχής και θα το απελευθερώνει σταδιακά στο αποχετευτικό δίκτυο, αποτρέποντας τη ρύπανση, όταν τα λύματα υπερχειλίζουν σε περιόδους βροχοπτώσεων.

Σημειώνεται ότι η γαλλική πρωτεύουσα είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900, γνωστοί ως οι Αγώνες της 2ης Ολυμπιάδας, με τους αγώνες κολύμβησης μάλιστα να πραγματοποιούνται στον ποταμό. Οι κάτοικοι του Παρισιού συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο στον Σηκουάνα τους προηγούμενους αιώνες, μέχρι που αυτό απαγορεύτηκε το 1923, λόγω ρύπανσης των υδάτων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα