Γαλλία: Σκληραίνει το Lockdown – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

Γαλλία: Σκληραίνει το Lockdown – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00
Κόσμος στη Γαλλία AP

Καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 18.00, αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ.

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει στο σύνολο της χώρας το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) από αυτό το Σάββατο και «για τουλάχιστον 15 ημέρες», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία Covid-19, με την κυβέρνηση να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα για να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα των μεταλλάξεων του ιού.

«Εκτός των εξαιρέσεων που συνδέονται με παροχή δημοσίων υπηρεσιών, όλοι οι χώροι, εμπορικά καταστήματα ή υπηρεσίες που υποδέχονται κοινό θα κλείνουν στις 18.00», διευκρίνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Μονάχα 25 από τα 101 διαμερίσματα της Γαλλίας τίθεντο σε απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 18.00. Η Γαλλία μετρά περίπου 67 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Φαίνεται, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων έως σήμερα, ότι αυτό το μέτρο έχει υγειονομική αποτελεσματικότητα: στα πρώτα 15 διαμερίσματα όπου η απαγόρευση της κυκλοφορίας εφαρμόστηκε στις 18.00 από τη 2α Ιανουαρίου, η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων είναι δύο, τρεις φορές μικρότερη σε σύγκριση με τα άλλα διαμερίσματα», εξήγησε ο Καστέξ.

Προς το παρόν, η κατάσταση στη Γαλλία «είναι ελεγχόμενη σε σύγκριση με τους γείτονές μας, όμως παραμένει εύθραυστη καθώς ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ενεργά», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει σε «υψηλά επίπεδα», γύρω στα 16.000 νέα κρούσματα ημερησίως.

Για να «αποφύγουμε τη διασπορά» της βρετανικής και νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο το νέο στέλεχος από τη Βρετανία, που αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει το 1 έως 1,5% των μολύνσεων, «να μην επικρατήσει» στη Γαλλία, ο Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα, αναφορικά με τα σύνορα.

«Θα αυστηροποιήσουμε τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα» τόνισε, ανακοινώνοντας πως κάθε ταξιδιώτης, που φθάνει από μια χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει «να κάνει ένα τεστ PCR προτού φύγει και να παρουσιάσει ένα αρνητικό τεστ για να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο ή το πλοίο».

Μόλις φθάσουν στη Γαλλία, αυτά τα πρόσωπα «θα πρέπει να δεσμεύονται ότι θα τίθενται σε απομόνωση για 7 ημέρες» και θα «ξανακάνουν ένα δεύτερο τεστ PCR» στο τέλος αυτής της περιόδου.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης προειδοποίησε πως μια τρίτη καραντίνα θα επιβληθεί «χωρίς καθυστέρηση» στην περίπτωση «οξείας επιδημικής επιδείνωσης», σημειώνοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση «δεν απαιτεί» ένα τέτοιο μέτρο.

Εξάλλου, η Γαλλία θα διεξάγει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο τεστ Covid-19 τον μήνα σε σχολεία, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να τα κρατήσει ανοικτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επισήμανε ο Ζαν Καστέξ.

«Επιθυμούμε να κρατήσουμε ανοικτά τα σχολεία και αυτό αποτελεί για εμάς θεμελιώδη στόχο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε, ανέφερε πως από τις 25 Ιανουαρίου οι φοιτητές του πρώτου έτους θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια που απαιτούν φυσική παρουσία, σε μικρότερες ομάδες.

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επιβεβαίωσε την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, ανακοινώνοντας πως θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή, από τη Δευτέρα, πολίτες κάθε ηλικίας με παθολογίες υψηλού κινδύνου. Περισσότερα από 700 κέντρα εμβολιασμού θα ανοίξουν επιπλέον στη χώρα από την προσεχή Δευτέρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 69.000 ανθρώπους στη Γαλλία, ο έβδομος υψηλότερος απολογισμός θανάτων παγκοσμίως.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα