Γαλλία: Υπουργός απαγορεύει την προσευχή μουσουλμάνων στους δρόμους

Γαλλία: Υπουργός απαγορεύει την προσευχή μουσουλμάνων στους δρόμους

Το ζήτημα της ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων στη Γαλλία επανακάμπτει, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι η δημόσια προσευχή στους δρόμους δεν θα είναι ανεκτή από τις αρχές

Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό, οι αρχές δεν πρόκειται να επιτρέψουν στους μουσουλμάνους του προαστίου Κλισί της γαλλικής πρωτεύουσας την προσευχή στους δρόμους, την ώρα που η τοπική μουσουλμανική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό εξαιτίας του "λουκέτου" σε τόπο θρησκευτικής λατρείας τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν τον περασμένο Μάρτιο όταν ένας δημοφιλής τόπος θρησκευτικής λατρείας έκλεισε από τις δημοτικές αρχές, προκειμένου να μετατραπεί σε multimedia βιβλιοθήκη. Παρά το γεγονός ότι προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους ένας νέος χώρος, εκείνοι αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ μικρός και σε ακατάλληλο σημείο. Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους προς τις γαλλικές αρχές, ξεκίνησαν έκτοτε κάθε Παρασκευή τις δημόσιες προσευχές στους δρόμους του προαστίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Κολόμπ, ήταν κατηγορηματικός: "Δεν θα υπάρχουν προσευχές στους δρόμους, θα το αποτρέψουμε". Δεσμεύθηκε ωστόσο για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης "τις αμέσως επόμενες εβδομάδες".

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Κλισί, Ρεμί Μιζό, εμμένει στην απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανέανας απολύτως λόγος για τη δημιουργία ενός νέου τόπου λατρείας. Το θέμα, όπως ήταν επόμενο, έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στη Γαλλία, με το Εθνικό Μέτωπο αλλά και συντηρητικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων να τάσσονται ανοιχτά κατά της δημόσιας προσευχής των μουσουλμάνων. Γεγονός είναι ωστόσο ότι οι δημόσιες προσευχές των μουσουλμάνων γίνονται όλο και πιο συχνές σε μία χώρα που αριθμεί πάνω από 5 εκατ. μουσουλμάνους, αλλά ελάχιστα τζαμιά στην επικράτειά της.

SHARE: