Γαλλικές εκλογές: Η Αθήνα ελπίζει στην επανεκλογή Μακρόν – Γιατί δε θέλει τη Λεπέν

Γαλλικές εκλογές: Η Αθήνα ελπίζει στην επανεκλογή Μακρόν – Γιατί δε θέλει τη Λεπέν
Προεκλογικές αφίσες για τις γαλλικές εκλογές AP Photo/ @Esteban Felix

Στη σχέση και συναντίληψη Μητσοτάκη - Μακρόν αναφέρθηκε ο Γ. Οικονόμου, εκτιμώντας ότι το δίλημμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών είναι βαθιά υπαρξιακό

Το σαφές προβάδισμα του Εμμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών ανακούφισε σαφώς την Αθήνα, που θα προτιμούσε να δει το Γάλλο Πρόεδρο να επανεκλέγεται. Ειδικά εν όψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Μάιο όπου θα δοθεί νέα μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Και αυτό καθώς δεν είναι τόσο η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας (η οποία στα θέματα που αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα -όπως η στάση του Παρισιού απέναντι στην Τουρκία- δεν αναμένεται να αλλάξει ακόμη και εάν εκλεγόταν η Λεπέν) που προβληματίζει το Μαξίμου. Αλλά ότι ο κ. Μακρόν υπήρξε ένας σταθερός σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης και σε ευρωπαϊκά θέματα, όπως πχ το Ταμείο Ανάκαμψης και οι θέσεις Παρισιού- Αθήνας ταυτίζονται όσον αφορά στην ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών λύσεων στην ενεργειακή κρίση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς από το News 24/7 να σχολιάσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, σημείωσε καταρχάς ότι: “Η Γαλλία είναι μία μεγάλη ιστορική ευρωπαϊκή χώρα και διαχρονικά υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Είναι μία σύμμαχος χώρα για την Ελλάδα με καθαρές θέσεις”.

Ο κ.Οικονόμου υπενθύμισε στη συνέχεια τη σχέση Μακρόν- Μητσοτάκη, τη συναντίληψη και τις κοινές πρωτοβουλίες για θέματα όπως η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και πρόσθεσε:

“Ο γαλλικός λαός έδωσε σαφές προβάδισμα στον κ. Μακρόν. Αυτό είναι υπέρ της ευρωπαϊκής σταθερότητας. Και οι υποψήφιοι που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο, στην πλειοψηφία τους παροτρύνουν τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν Μακρόν. Διότι το δίλημμα του δεύτερου γύρου στις εκλογές της Γαλλίας δεν είναι απλώς πολιτικό, αλλά βαθιά υπαρξιακό. Οι κοινωνίες και οι πολίτες πρέπει να στέκονται στο πλευρό της ελευθερίας και της δημοκρατίας”.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση εξάλλου ο κ.Οικονόμου είχε επαναλάβει το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο από τους Δελφούς πως είναι απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και των πολιτών, διαφορετικά τα πλήγματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες θα είναι σοβαρά και η ήπειρος θα κινδυνεύσει από τη “Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν πρέπει η ΕΕ να επιτρέψει τη μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε πολιτική κρίση. Υπογράμμισε ότι η θωράκιση των θεσμών περνά μέσα από τη θωράκιση του βίου των ανθρώπων και υπενθύμισε την ιστορική εμπειρία του 20ου αιώνα, από την οποία η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα