Γάζα: Η ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε αλλά δεν είναι αρκετή – Ανοιχτός ο κίνδυνος επίθεσης στη Ράφα

Διαβάζεται σε 5'
Παλαιστίνιοι περιμένουν τη σειρά τους για να αγοράσουν ψωμί από αρτοποιείο στη Ράφα
Παλαιστίνιοι περιμένουν τη σειρά τους για να αγοράσουν ψωμί από αρτοποιείο στη Ράφα AP Photo/Fatima Shbair)

Περίπου 200 τόνοι τροφίμων έφτασαν στη Γάζα από την Κύπρο, ωστόσο, οι ανάγκες των κατοίκων είναι πολύ μεγαλύτερες. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή.

Το πλοίο που είχε αποπλεύσει από την Κύπρο και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, άρχισε να ξεφορτώνει τόνους τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας, από το βράδυ της Παρασκευής (15/3), στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποφευχθεί η λιμοκτονία των Παλαιστινίων κατοίκων ενώ οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή ‘μπαίνουν’ και πάλι στο τραπέζι.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, Ασράφ αλ Κούντρα, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί του Σαββάτου (16/3), ότι 36 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό σπιτιού στη Νουσέιρατ, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο βίαια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Συνολικά, από το βράδυ της Παρασκευής (15/3) μέχρι και τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 123 άνθρωποι από ισραηλινά πυρά σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Η Χαμάς, η οποία απαιτούσε συνήθως οριστική κατάπαυση του πυρός πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, δήλωσε πρόθυμη να συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών για 6 εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων 42 όμηροι, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένα πρόσωπα και άρρωστοι, θα ανταλλαχθούν με 20 έως 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Για να επιτευχθεί αυτό, όμως, αξιώνει την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από όλες τις πόλεις και τις κατοικημένες περιοχές, την επιστροφή των εκτοπισμένων χωρίς περιορισμούς και την είσοδο τουλάχιστον 500 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο καθημερινά, σύμφωνα με όσα δήλωσε στέλεχός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Βομβαρδισμός της Γάζας
Βομβαρδισμός της Γάζας AP Photo/Abdel Kareem Hana

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε από την πλευρά του πως οι χώρες που μεσολαβούν εργάζονται “ασταμάτητα για να γεφυρώσουν το χάσμα” που μένει, ώστε να συναφθεί συμφωνία ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε “συγκρατημένα αισιόδοξος” για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την πλευρά του, αν και επέμεινε ότι η Χαμάς εξακολουθεί να προβάλλει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, ανέφερε πως θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή ομήρων, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Πέρα από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες, ο ΟΗΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ένας γενικευμένος λιμός στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, ειδικά στον βορρά, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, βρίσκεται προ των πυλών.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει μέσω χερσαίων οδών εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας αφού επιθεωρηθεί από το Ισραήλ, κυρίως στον νότο, στη Ράφα, αλλά η ποσότητα είναι εντελώς ανεπαρκής, για να καλυφθούν οι ανάγκες των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Εξ ου η κούρσα με τον χρόνο για να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές ρίψεις και τον νέο θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο.

“Δεν υπάρχει τίποτα να φας στη Γάζα”

Την Τρίτη (12/3) αναχώρησε από την Κύπρο πλοίο που μίσθωσε η ισπανική ΜΚΟ “Open Arms”, με 200 τόνους τρόφιμα -τα οποία προμήθευσε η αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK)- και έφτασε χτες, Παρασκευή (15/3) στην πλωτή αποβάθρα της Γάζας.

“Η WKC ξεφορτώνει σχεδόν 200 τόνους ρυζιού, αλευριού, πρωτεϊνών και πολλών ακόμη, που έφθασαν διά θαλάσσης νωρίτερα. Την ίδια στιγμή που εκφορτώνεται αυτό το φορτίο, το δεύτερο πλοίο μας προετοιμάζεται να φύγει από την Κύπρο με εκατοντάδες τόνους επιπλέον τρόφιμα, ανέφερε σε ανάρτησή της η αμερικανική ΜΚΟ.

“Παρά το σκοτάδι και τις δυσκολίες, η δουλειά δεν σταματάει στη Γάζα για να ξεφορτώσουμε τους 200 τόνους τροφής της WCK (…) Ελπίζουμε ότι αυτός ο διάδρομος που ανοίγουμε σήμερα θα αποτελέσει δρόμο, παράλληλο με τους χερσαίους, για να ανακουφιστούν οι Παλαιστίνιοι από την πείνα και τα δεινά”, τόνισε η Open Arms.

Παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στη Γάζα
Παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στη Γάζα AP Photo/Petros Karadjias

“Θέλω βοήθεια για τα παιδιά μου. Θέλω να ζήσουν και να μην πεθάνουν από πείνα. Δεν τρώνε παρά αγριόχορτα, δεν υπάρχει ούτε ψωμί — δεν υπάρχει ψωμί, δεν υπάρχει τίποτα να φας στη Γάζα. Είναι ο μήνας του Ραμαζανίοθ και δεν υπάρχει τίποτα”, είπε ο Αμπού Ίσα Ιμπραήμ Φιλφίλ, παλαιστίνιος που πήγε να παρακολουθήσει την άφιξη του πλοίου.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι πάντως αναγνώρισαν τις τελευταίες ημέρες ότι οι ρίψεις από τον αέρα και οι μεταφορές διά θαλάσσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς.

Και μολονότι το πλοίο της Open Arms μπόρεσε να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν υπάρχει κανένα εμπορευματικό λιμάνι, για να εκφορτώσει, υποβλήθηκε εκ των προτέρων σε «πλήρη έλεγχο ασφαλείας», τόνισε ο ισραηλινός στρατός, που έχει θέσει από την 9η Οκτωβρίου υπό απόλυτη πολιορκία τον θύλακα.

Επιχείρηση στη Ράφα;

Παρότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ενέκρινε χθες τα «επιχειρησιακά σχέδια» του στρατού ενόψει χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, όπου είναι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Η επιχείρηση ενδέχεται να αρχίσει άμεσα, αν δεν συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ή αν υπάρξει ανακωχή, αφού περάσουν οι έξι εβδομάδες.

«Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για την επιχειρησιακή πλευρά και για την επείγουσα απομάκρυνση του πληθυσμού», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, που δεν έδωσαν καμιά άλλη διευκρίνιση για την επιχείρηση, που έχει αναγγελθεί εδώ και καιρό και ο κ. Νετανιάχου επιμένει πως θα προχωρήσει, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και του ΟΗΕ.

«Δεν θα υποστηρίζαμε ένα σχέδιο που δεν θα λάμβανε υπόψη ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιους», είπε χθες ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα