Γάζα: Νέο χτύπημα στον καταυλισμό της Τζαμπάλια – Αναφορές για πολλούς νεκρούς

Διαβάζεται σε 5'
Γάζα
Καταστροφές σε προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας (AP Photo/Abed Khaled)

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια στη Γάζα χτυπήθηκε εκ νέου σήμερα, Τετάρτη (1/11), σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν πολλά θύματα.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι, ο ισραηλινός στρατός χτύπησε εκ νέου σήμερα τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου αρκετές δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό που έγινε χθες, Τρίτη (1/11).

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού εδάφους, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, δήλωσε ότι αυτός ο νέος βομβαρδισμός “σκότωσε ολόκληρες οικογένειες”.

Παρότι κανένας απολογισμός από ανεξάρτητη πηγή δεν είναι δυνατός επί του παρόντος, το πλήγμα προκάλεσε τεράστια καταστροφή στον καταυλισμό όπου αρκετά κτίρια καταστράφηκαν, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το AFPTV, η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεκάδες» άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον νέο βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, μετά τη χθεσινή, πολύνεκρη επίθεση. Σύμφωνα με το υπουργείο υπάρχουν «δεκάδες νεκροί και τραυματίες» από τον σημερινό βομβαρδισμό.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς κατήγγειλε σήμερα τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, κάνοντας λόγο για την “τελευταία χρονικά ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας”. Αυτή είναι απλά η τελευταία χρονικά ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας όπου οι μάχες εισήλθαν σε μια φάση ακόμη πιο τρομακτική με ακόμη πιο φρικτές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο”, δήλωσε σε ανακοίνωση εκφράζοντας θλίψη για “τον κόσμο που δείχνει ανίκανος, ακόμη και απρόθυμος να δράσει” για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.

Χαμάς: Το Ισραήλ κάνει σφαγές για να καλύψει τις αποτυχίες του

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει “σφαγές” στη Γάζα προκειμένου να καλύψει τις “αποτυχίες” του και είπε πως στην περιοχή δεν θα υπάρξει σταθερότητα αν οι Παλαιστίνιοι δεν αποκτήσουν την “ανεξαρτησία” τους.

“Λέμε στον εχθρό και σε εκείνους που τον υποστηρίζουν πως οι προσπάθειές σας για να καλύψετε τις αποτυχίες σας δεν θα σας γλιτώσουν από μια ηχηρή ήττα”, δήλωσε ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος, που έχει τη βάση του στο Κατάρ, σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 8.706 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.648 παιδιά, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, που ξέσπασε μετά την πρωτόγνωρης έκτασης και βίας επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος. Από ισραηλινής πλευράς, πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, κατά την επίθεση αυτή, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε πως η επίθεση αυτή ήταν μια αντίδραση στη “ρατσιστική πολιτική” της ισραηλινής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέναντι στους Παλαιστίνιους.

“Προειδοποιήσαμε όλα τα μέρη με τα οποία συναντηθήκαμε πριν από αυτόν τον πόλεμο πως η συνέχιση των πολιτικών καταπίεσης και βίας του Νετανιάχου και της φασιστικής κυβέρνησής του, η επίθεση κατά του τεμένους Αλ Άκσα [στην Ιερουσαλήμ] και τους ισλαμικούς και χριστιανικούς ιερούς τόπους, η οικοδόμηση οικισμών και το μένος εξτρεμιστών εποίκων για να σπείρουν την καταστροφή, το χάος και τον θάνατο δεν θα μείνουν ατιμώρητα”, είπε.

“Τους είχαμε προειδοποιήσει πως αυτό δεν θα περνούσε ατιμώρητα και πως επέκειτο έκρηξη και πως ήταν επιτακτική ανάγκη να αναχαιτίσουν τις μηχανορραφίες αυτού του εγκληματία και της συμμορίας του. Δυστυχώς, κανένας δεν άκουσε τις εκκλήσεις μας, το αντίθετο”, πρόσθεσε.

Δεν θα υπάρξει ούτε ασφάλεια ούτε σταθερότητα στην περιοχή και εξωτερικά αυτής της περιοχής αν τα δικαιώματα του λαού μας στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την επιστροφή δεν υλοποιηθούν”, είπε ακόμη ο επικεφαλής της Χαμάς, αναφερόμενος στην επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Επτά όμηροι νεκροί από τον χθεσινό βομβαρδισμό στη Τζαμπάλια

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι 7 πολίτες όμηροι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν τον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη (31/10), ανάμεσά τους και τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.

“Θάνατος επτά πολιτών κρατουμένων, εκ των οποίων τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, κατά την σφαγή στην Τζαμπάλια χθες,”, αναφέρεται σε μήνυμα των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ-Κάσαμ στο Telegram.

Υπενθυμίζεται ότι Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό στην Τζαμπάλια. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στόχος των βομβαρδισμών ήταν η εξόντωση στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς. Συγκεκριμένα, ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ανέφερε ότι το χτύπημα των μαχητικών αεροσκαφών στη Τζαμπάλια, το μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο της Γάζας, σκότωσε τον Ιμπραχίμ Μπιάρι, έναν διοικητή της Χαμάς που είχε κομβική θέση στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης.

Στην Αίγυπτο οι πρώτοι Παλαιστίνιοι τραυματίες

Μια πρώτη ομάδα ξένων ή Παλαιστίνιων διπλής υπηκοότητας, αποτελούμενη κυρίως από γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους από τη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τον ισραηλινό στρατό, έφτασε στην Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Κάτοχοι ξένων διαβατηρίων ή Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα, έλαβαν την άδεια να εισέλθουν στον σταθμό της Ράφα νωρίς το πρωί, αφού ανακοινώθηκε ότι ο σταθμός θα ανοίξει για να περάσουν περί τους 90 Παλαιστίνιοι τραυματίες και 545 ξένοι και διπλής υπηκοότητας Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών, υπήκοοι 44 χωρών, ανάμεσά τους εργαζόμενοι 28 υπηρεσιών, οργανισμών ή μη κυβερνητικών οργανώσεων βρίσκονται στην Λωρίδα της Γάζας, όπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τις βόμβες, χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικές επικοινωνίες, ίντερνετ και σχεδόν χωρίς τρόφιμα εξαιτίας της “καθολικής πολιορκίας” που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ έπειτα από τον 16χρονο αποκλεισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα