Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, λίγο αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Διαβάζεται σε 4'
Βομβαρδισμοί στη Ράφα
Βομβαρδισμοί στη Ράφα AP @Hatem Ali

Το Ισραήλ βομβάρδισε δυο συνοικίες της Ράφα, μετά την εντολή εκκένωσης, σύμφωνα με πληροφορίες της παλαιστινιακής υπηρεσίας πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει σήμερα, Δευτέρα (6/5) τους βομβαρδισμούς εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή το πρωί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την Ράφα μετά την εντολή εκκένωσης του ισραηλινού στρατού
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την Ράφα μετά την εντολή εκκένωσης του ισραηλινού στρατού AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Λίγο νωρίτερα, κάτοικοι ανέφεραν πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα σήμερα, ώρες αφότου το Ισραήλ είπε σε Παλαιστινίους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa, που συνδέεται με τη Χαμάς, μετέδωσε πως το Ισραήλ στοχοθέτησε περιοχές στην ανατολική Ράφα, κοντά σε συνοικίες στις οποίες δόθηκαν εντολές εκκένωσης.

Η Χαμάς προειδοποιεί ότι μια ισραηλινή επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο τις συνομιλίες

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Ιζάτ αλ Ρασίκ ανέφερε σε δήλωσή του τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Το Κατάρ, όπου η Χαμάς διαθέτει πολιτικό γραφείο, και η Αίγυπτος προσπαθούν να μεσολαβήσουν για τη συνέχεια της σύντομης εκεχειρίας του Νοεμβρίου στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας

Όμως οι προοπτικές για κατάπαυση του πυρός υποχώρησαν την Κυριακή, όταν η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων, όπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

“Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα” λέει βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση

Οι εργαζόμενοι σε φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Γάζα προειδοποιούν ότι τα σχέδια του Ισραήλ να εκκενώσει τα ανατολικά τμήματα της Ράφα θα έχουν “καταστροφικές συνέπειες”, καθώς δεν υπάρχουν “ασφαλείς ζώνες” στην περιοχή.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Action Aid αναφέρει ότι η εντολή εκκένωσης της Ράφα από το Ισραήλ θα καταστρέψει περαιτέρω τον πληγωμένο από τον πόλεμο θύλακα.

Ο εξαναγκασμός πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένων Παλαιστινίων από τη Ράφα να εκκενώσουν χωρίς ασφαλή προορισμό δεν είναι μόνο παράνομος, αλλά θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες“, δήλωσε εκπρόσωπος.

“Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα” συμπλήρωσε.

Η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ θα πρέπει να προκαλέσουν την άμεση δράση της διεθνούς κοινότητας για να αποτραπούν περισσότερες φρικαλεότητες.

“Αν η εισβολή στη Ράφα είναι η “κόκκινη γραμμή” σας, θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσετε αυτή την επικείμενη επίθεση;”, προσθέτει η ανακοίνωση.

Παλαιστίνιοι περιμένουν στην ουρά για λίγο φαγητό, στη Ράφα
Παλαιστίνιοι περιμένουν στην ουρά για λίγο φαγητό, στη Ράφα Associated Press

Το Παρίσι επαναλαμβάνει τη “σθεναρή αντίθεσή” του σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα τη «σθεναρή αντίθεσή» της σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε σε αυτήν την πόλη μια επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Το Παρίσι υπενθυμίζει «ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός ενός άμαχου πληθυσμού συνιστά ένα έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα «μπορούν και πρέπει» να ενεργήσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο.

«Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ προς αμάχους στη Ράφα προμηνύουν τα χειρότερα: περισσότερο πόλεμο και λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία επιχείρηση» στη Ράφα, έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μια ανάρτηση στο Χ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα