Γερμανικά ΜΜΕ: Από Ελλάδα ταχυδρομήθηκε η βόμβα για τον Σόιμπλε

The German Federal Ministry of Finance is pictured in Berlin, Germany, Wednesday, March 15, 2017. The Ministry a packet with explosive contents was found. Police say a package sent to the German Finance Ministry containing low-grade explosives like the ones used in fire crackers has been safely disposed of. (Michael Kappeler/dpa via AP)
The German Federal Ministry of Finance is pictured in Berlin, Germany, Wednesday, March 15, 2017. The Ministry a packet with explosive contents was found. Police say a package sent to the German Finance Ministry containing low-grade explosives like the ones used in fire crackers has been safely disposed of. (Michael Kappeler/dpa via AP) AP

Από ελληνική διεύθυνση αποστολής το πακέτο με τα εκρηκτικά που εντοπίστηκε έξω από το υπουργείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τη βερολινέζικη αστυνομία

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 10 το πρωί την Τετάρτη στο Βερολίνο, όταν εντοπίστηκε ύποπτο δέμα έξω από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και στο σημείο έφτασαν πυροτεχνουργοί και ομάδες της αντιτρομοκρατικής για να ελέγξουν και να απομακρύνουν το "πακέτο".

Εν συνεχεία ανακοινώθηκε πως το δέμα είχε πράγματι εντός του εκρηκτικά τα οποία και εξουδετερώθηκαν. Σύμφωνα με τις Γερμανικές αρχές, πάνω του αναγραφόταν ως παραλήπτης ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και το περιεχόμενο του "προδόθηκε" από κάποια καλώδια που προεξείχαν.

"Η πρώτη εξέταση του πακέτου έδειξε ότι περιείχε μείγμα εκρηκτικών, το οποίο χρησιμοποιείται για παραγωγή πυροτεχνημάτων. Ήταν σχεδιασμένο για να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς όταν θα ανοιγόταν", έγραψε το Reuters επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Η ιστορία έλαβε νέα τροπή το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Märkische Allgemeine Zeitung, η οποία επικαλούμενη το πρακτορείο DPA, έγραψε σε κεντρικό της θέμα πως το πακέτο είχε αποσταλεί προς τον Β. Σόιμπλε προσωπικά, ενώ ως αποστολέας εμφανιζόταν μία διεύθυνση στην Ελλάδα. "Το πακέτο είχε ταχυδρομηθεί από την Ελλάδα", αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η εν λόγω εφημερίδα επικαλείται πηγές των επίσημων αρχών και γράφει συγκεκριμένα πως το δέμα είχε ενδεχομένως ταχυδρομηθεί από τη χώρα μας, τη μέρα που συζητείται ο προϋπολογισμός στην Μπούντεσταγκ.

Νωρίτερα, οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο και η επιχείρηση διήρκεσε αρκετές ώρες προκειμένου να ερευνηθεί η περιοχή γύρω από την ταχυδρομική υπηρεσία.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι ελληνικές αρχές και ειδικότερα η αστυνομία ενημερώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τις αντίστοιχες αρχές της Γερμανίας οι οποίες τους αποκάλυψαν τα στοιχεία του αποστολέα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε τα στοιχεία του αποστολέα ήταν στα λατινικά και τα γραμματόσημα ήταν ελληνικά. Μάλιστα ως αποστολέας υπήρχαν τα ακόλουθα στοιχεία:

GEORGIADΙS SPIRIDONAS ADONIS

AKADIMIAS 84 NEW DEMOCRACY

106 78

ATHINA ATTICA GREECE

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές αρχές ζήτησαν επιπλέον ενημέρωση για τη συνδεσμολογία της βόμβας.

Η υπόθεση του 2010

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Νοεμβρίου του 2010, 14 συνολικά δέματα - βόμβες είχαν αποσταλεί σε πρεσβείες στην Ελλάδα, αλλά και κατά στόχων στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, είχε κάνει τότε συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα και την τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς", η οποία και περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα ανέλαβε την ευθύνη για τα εν λόγω δέματα.

Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2011, σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε κρησφύγετο στη Νέα Ιωνία Βόλου, όπου είχαν συλληφθεί μέλη της οργάνωσης, βρέθηκαν προσχέδια και τελικά κείμενα της προκήρυξης.

Φωτογραφία: Michael Kappeler/dpa via AP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Άδωνις Γεωργιάδης' έγραφε ως αποστολέα η βόμβα στον Σόιμπλε

Έστειλαν δέμα με εκρηκτικά στον Σόιμπλε

SHARE: