Για ένα Playstation 5 και ένα αυτοκίνητο – Γιατί έχουν γίνει “είδη υπό εξαφάνιση”

Για ένα Playstation 5 και ένα αυτοκίνητο – Γιατί έχουν γίνει “είδη υπό εξαφάνιση”
Shutterstock

Τι κοινό έχει ένα PlayStaion 5 και ένα αυτοκίνητο; Ότι σήμερα είναι πολύ δύσκολο να τα αποκτήσεις. Για ποιο λόγο έκλεισε η εφοδιαστική "στρόφιγγα" στην αγορά και πόσο δυσοίωνες είναι τελικά οι προβλέψεις; Κρατήστε αυτή τη λέξη: Ημιαγωγοί.

Η πώληση αυτοκινήτων σε καιρούς κορονοϊού πήρε τον κατήφορο. Από την άλλη, η έλευση του νέου PlayStation 5 έδωσε νόημα στο lockdown πολλών. Αμφότερα, ωστόσο, πλέον μοιάζουν να ταλανίζονται από σοβαρά προβλήματα και να παρουσιάζουν τεράστια έλλειψη στην αγορά, έχοντας γίνει πλέον δυσεύρετα, την ώρα που οι εκτιμήσεις για το μέλλον χαρακτηρίζονται από άκρατη… απαισιοδοξία. Αναφορικά με τη δημοφιλή κονσόλα της Sony μάλιστα, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τον επόμενο έναν και πλέον χρόνο, εκτιμώντας πως μέχρι το 2022, το PlayStasion 5 θα μπορούσε να παραμείνει στην κατηγορία των “υπό εξαφάνιση” ειδών.

Ποιος είναι ο λόγος, όμως, που έχει κλείσει η “στρόφιγγα” της αγοράς, δημιουργώντας “ασφυξία” στην παραγωγή, προκαλώντας τεράστιες καθυστερήσεις στην παράδοση, αλλά και αύξηση της τιμής στην κατηγορία των ανταλλακτικών αυτοκινήτων;

Ο κοινός “εχθρός” είναι… εντός και ακούει στη λέξη “ημιαγωγός”, ο οποίος είναι κοινό “μυστικό” σε πολλά ακόμη προϊόντα, όπως κινητά τηλέφωνα και άλλες κονσόλες. Οι ημιαγωγοί είναι ουσιαστικά τσιπ που ευθύνονται για την αποθήκευση δεδομένων και την κατανάλωση ενέργειας. Αποτελούν ένα πολύ σημαντικό “συστατικό” των ηλεκτρονικών συσκευών και βρίσκονται σε έλλειψη. Σύμφωνα με report της Goldman Sachs, 169 βιομηχανίες στις ΗΠΑ διαθέτουν προϊόντα με ενσωματωμένους ημιαγωγούς, αναφέροντας πως υπάρχει έλλειψε 20% των εξαρτημάτων για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται άμεσα από αυτούς.

Ο λόγος του προβλήματος φυσικά δεν είναι άλλος από τα απόνερα της πανδημίας του κορονοϊού και του lockdown που προκάλεσε ξαφνική “υπερφόρτωση”, δηλαδή αύξηση της ζήτησης σε φορητούς υπολογιστές, οθόνες και Smartphones, προϊόντα που περιέχουν το εν λόγω τσιπ. Την ίδια ώρα, άλλοι παράγοντες, όπως παύση της παραγωγής από πολλά εργοστάσια, το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για κρυπτονομίσματα που επίσης απαιτεί ημιαγωγούς, καθώς και η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Κίνα αποδείχτηκαν τροχοπέδη.

Παράλληλα, η άρση περιοριστικών μέτρων σε διάφορες χώρες του πλανήτη έφερε απότομη και ανέλπιστη ανάκαμψη στις πωλήσεις αυτοκινήτων, ενώ άλλες παράμετροι όπως η πυρκαγιά στο εργοστάσιο Renesas Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. της Ιαπωνίας και η παύση της δραστηριότητας κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών σε συγκεκριμένες χώρες έφερε αύξηση των τιμών. Αποτέλεσμα, η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά να δημιουργήσει έλλειψη, τόσο στους ημιαγωγούς, όσο και γενικότερα σε αυτοκίνητα, ακόμη και μεταχειρισμένα.

Όσο για τις κονσόλες και τα κινητά τηλέφωνα, εκτός από το PlayStation 5, η Apple έχει γνωστοποιήσει πως η δυσκολία στην προμήθεια ημιαγωγών εμποδίζουν την παραγωγή iPad και MAC φέρνοντας κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων, ειδικά στα παλαιότερα μοντέλα. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Samsung με συγκεκριμένα προϊόντα.

Να σημειωθεί πάντως, ότι, πέρα από τα αυτοκίνητα και το PlayStation 5, πρόβλημα υπάρχει γενικότερα σε ηλεκτρικές συσκευές διαφορετικών ειδών, ακόμη και σε… αυτόματα συστήματα πλυσίματος σκύλων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Slate.

Όχι και τόσο καλά τα νέα για όσους θέλουν να αγοράσουν αυτοκίνητο ή περίμεναν εναγωνίως τη νέα κονσόλα της Sony. Θα χρειαστεί υπομονή…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα