Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι από κεραυνούς σε Νεπάλ και Μπαγκλαντές

Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι από κεραυνούς σε Νεπάλ και Μπαγκλαντές
ISTOCK

Νέες δυνατότητες από την δορυφορική χαρτογράφηση των κεραυνών. Χάρτες επικινδυνότητας σε Νεπάλ και Μπαγκλαντές.

Πριν από λίγες ημέρες αναφερθήκαμε εκτενώς με άρθρο μας αναλυτικά στην πρόσφατη δημοσίευση του ΝΟΑΑ και μετά από πιστοποίηση από τον WMO της 1η Φεβρουαρίου 2022 από τη Γενεύη, η οποία μας πληροφόρησε για ένα νέο ρεκόρ αστραπής όπου η οριζόντια απόσταση κατεγράφη σε ένα σύμπλεγμα καταιγίδων το οποίο μετρήθηκε στα 477 μίλια, από την κεντρική ακτή του Τέξας μέχρι το νότιο Μισισιπή στις 29 Απριλίου 2020. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη χαρτογράφηση των αστραπών βάσει μετρήσεων από το διάστημα πλέον μας προσφέρουν τη δυνατότητα μέτρησης της έκτασης και της διάρκειας των αστραπών συνεχώς σε ευρεία γεωχωρικά πεδία αλλά όπως θα δούμε παρακάτω μας πληροφορούν και για τη συχνότητα των κεραυνών. Αυτά τα νέα όργανα που διαθέτουν πλέον οι δορυφόροι περιλαμβάνουν τους Geostationary Lightning Mappers (GLMs) στη σειρά R Geostationary Operational Environmental Satellites (GOES-16 και 17) που καταγράφουν τα νέα αρχεία αστραπών και τους αντίστοιχους σε τροχιά από την Ευρώπη (το Meteosat Third Generation (MTG) Lightning Imager ) και την Κίνα (FY-4 Lightning Mapping Imager).

Η αύξηση των θανάτων από κεραυνούς

Ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα θανάτων από μια και μόνο αστραπή αποτελεί το γεγονός το οποίο συνέβη πριν από 47 χρόνια όπου 21 άτομα σκοτώθηκαν από μια αστραπή καθώς συσσωρεύτηκαν για ασφάλεια σε καλύβα στη Ζιμπάμπουε στις 23 Δεκεμβρίου το 1975.

ADVERTISING

Η περίπτωση αυτή αν και ανήκει στο μακρινό παρελθόν επαναλήφθηκε με τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα τον Αύγουστο του 2021, όταν ένας γάμος στο βορειοδυτικό Μπαγκλαντές πήρε τραγική τροπή καθώς ένας κεραυνός χτύπησε και σκότωσε 17 καλεσμένους κατά μήκος του ποταμού Padma κατά τη διάρκεια μιας νεροποντής.

Αν και τέτοια περιστατικά μαζικών απωλειών είναι σπάνια, οι θανατηφόροι κεραυνοί στο Μπαγκλαντές και στο κοντινό Νεπάλ δεν είναι. Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από κεραυνούς σε αυτές τις δύο χώρες κάθε χρόνο και εκατοντάδες άλλοι τραυματίζονται.

Λόγω των απότομων αυξήσεων των θανάτων και των τραυματισμών από κεραυνούς στο Μπαγκλαντές και το Νεπάλ τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με τις τελευταίες δεκαετίες, το πρόβλημα τραβάει την προσοχή τόσο από επιστήμονες όσο και από κυβερνητικούς αξιωματούχους . Ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων και τραυματισμών από κεραυνούς στο Μπαγκλαντές έχει αυξηθεί από δεκάδες θανάτους ετησίως τη δεκαετία του 1990 σε περισσότερους από 300 ετησίως τώρα. Οι τάσεις είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστούν στο Νεπάλ λόγω έλλειψης μακροπρόθεσμων δεδομένων, αλλά μια πρόσφατη μελέτη υπολόγισε ότι περίπου 100 άνθρωποι σκοτώνονται από κεραυνό εκεί κάθε χρόνο. Για σύγκριση αναφέρουμε ότι οι κεραυνοί σκοτώνουν περίπου 17 ανθρώπους ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα με περισσότερους από 10 φορές περισσότερους ανθρώπους από το Νεπάλ.

Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι από κεραυνούς σε Νεπάλ και Μπαγκλαντές
EARTHOBSERVATORY.NASA.GOV

Η παραπάνω φωτογραφία, που τραβήχτηκε από έναν αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δείχνει κεραυνούς να αναβοσβήνουν πάνω από το Νεπάλ. Οι ειδικοί της μελέτης των κεραυνών αναφέρουν διάφορους λόγους για τις εμφανείς αυξήσεις των θανατηφόρων χτυπημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής. «Η συχνότητα των κεραυνών είναι υψηλότερη στο Μπαγκλαντές κατά την περίοδο πριν από τους μουσώνες από τα μέσα Απριλίου έως τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ashraf Dewan, επιστήμονας τηλεπισκόπησης στο Πανεπιστήμιο Curtin. Χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από τον Αισθητήρα Απεικόνισης Κεραυνών (LIS) της NASA, διαπίστωσε ότι το 69 τοις εκατό των κεραυνών στο Μπαγκλαντές συμβαίνουν κατά την περίοδο πριν από την έναρξη των πιο έντονων εποχιακών βροχών. Και οι αστραπές είναι ιδιαίτερα συχνές τις πρωινές ώρες . Το όργανο LIS στον δορυφόρο Tropical Rainfall Measuring Mission (TRMM) της NASA από το 1997 έως το 2015 και ένας διπλός αισθητήρας λειτουργούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2017 δίνουν χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες . «Το Μπανγκλαντές έχει περισσότερες αστραπές από την ανατολή του ηλίου μέχρι το μεσημέρι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», πρόσθεσε ο Ron Hole, μετεωρολόγος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Κεραυνών

«Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει την περίοδο που οι άνθρωποι καλλιεργούν σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη τη χώρα». Ο Holle και ο Dewan εργάστηκαν μαζί σε μια μελέτη επίγειων δεδομένων κεραυνών από το Παγκόσμιο Δίκτυο Ανίχνευσης Κεραυνών που κατέγραψε μεγάλο αριθμό θανάτων από κεραυνούς μεταξύ των αγροτών του Μπαγκλαντές. Ο Dewan και άλλοι συνάδελφοί του έχουν αναλύσει δεκαετίες δορυφορικών παρατηρήσεων από το LIS καθώς και δεδομένα από επίγεια δίκτυα κεραυνών για να χαρτογραφήσουν μοτίβα κεραυνών στο Μπαγκλαντές. Άλλοι ερευνητές έχουν κάνει παρόμοια χαρτογράφηση για το Νεπάλ. Μια ομάδα ερευνητών στο πρόγραμμα DEVELOP στο Marshall Space Flight Center της NASA εργάστηκε για να μετατρέψει τα δεδομένα LIS σε ένα προϊόν προσαρμοσμένο για να σώσει ζωές.

Η ομάδα ενσωμάτωσε χάρτες της πυκνότητας των κεραυνών μαζί με δεδομένα για το υψόμετρο της γης, την πυκνότητα του πληθυσμού και την κοινωνικοοικονομική ευπάθεια στους κεραυνούς (συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών στέγασης και του τύπου απασχόλησης). Ένας από τους χάρτες κινδύνου αστραπής εμφανίζεται παρακάτω Οι περιοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο απεικονίζονται με κίτρινο χρώμα.

Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι από κεραυνούς σε Νεπάλ και Μπαγκλαντές
EARTHOBSERVATORY.NASA.GOV

«Ο στόχος μας ήταν να χαρτογραφήσουμε τα σημεία που οι κεραυνοί ενέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για τους ανθρώπους - όχι μόνο εκεί που συμβαίνουν οι περισσότερες αστραπές», εξήγησε ο Essence Raphael, μέλος της ομάδας DEVELOP και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Χάντσβιλ. Η πυκνότητα λάμψης σε σχέση με την πυκνότητα του πληθυσμού ήταν κρίσιμη για τον καθορισμό των περιοχών υψηλού κινδύνου, εξήγησε ο Patrick Galtin, ερευνητής κεραυνών στη NASA Marshall. Αν και ο αριθμός των κεραυνών και στις δύο χώρες είναι παρόμοιος, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στο Μπαγκλαντές λόγω της υψηλότερης πυκνότητας πληθυσμού.

Το έδαφος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον καθορισμό περιοχών υψηλού κινδύνου. Ο ξηρός αέρας στα υψηλότερα υψόμετρα του βόρειου Νεπάλ εμποδίζει τη δημιουργία καταιγίδων. Ωστόσο, σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας, θερμοί, υγροί άνεμοι από τον Κόλπο της Βεγγάλης συγκρούονται με τις ψυχρές αέριες μάζες στα βόρεια και μπορούν να δημιουργήσουν πανύψηλα κατακόρυφα σύννεφα (Cb) και ακραίo αριθμό αστραπών ς. Ομοίως στο Μπαγκλαντές, το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας έχει υψηλότερο κίνδυνο επειδή η περιοχή πλήττεται από ανέμους με υγρασία που εκτείνονται σε λοφώδη εδάφη, γεγονός που προάγει την ανάπτυξη καταιγίδων . Είναι επίσης μια περιοχή με μεγάλο αριθμό αγροκτημάτων και άλλων εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους οι οποίοι βρίσονατι σε κίνδυνο.

Μετά τη δημιουργία των χαρτών, η ομάδα DEVELOP τους μοιράστηκε με μετεωρολόγους της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Μπαγκλαντές και του Τμήματος Υδρολογίας και Μετεωρολογίας του Νεπάλ. Στοχευμένες πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο κεραυνών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην προώθηση συνεχών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των κεραυνών, σημείωσε ο Raphael. Τέτοιες προσπάθειες περιλαμβάνουν την κατασκευή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, την κατασκευή καταφυγίων κεραυνών και τη διεξαγωγή εκστρατειών δημόσιας εκπαίδευσης. Δεδομένων των αυξανόμενων κινδύνων, ο Dewan έχει μερικές πρακτικές συμβουλές για τους ανθρώπους στις δύο χώρες. «Αν μπορείτε, μπείτε μέσα σε ένα μεγάλο κτίριο με γειωμένες καλωδιώσεις και υδραυλικά ή σε ένα πλήρως κλειστό όχημα με μεταλλική κορυφή κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Μην στεγάζεστε κάτω από απομονωμένα δέντρα ή σε ψηλά εδάφη αν είστε κολλημένοι έξω», προέτρεψε. “Μείνετε μακριά από νερό και ανοιχτούς χώρους.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: NASA
SHARE:

24Media Network