Γιατί η Ρωσία εμφάνισε κακοποιημένους σε δημόσια θέα τους υπόπτους του μακελειού

Διαβάζεται σε 3'
Γιατί η Ρωσία εμφάνισε κακοποιημένους σε δημόσια θέα τους υπόπτους του μακελειού
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Εκδίκηση, προειδοποίηση ή επίδειξη; Τι προσπάθησε να “πει” η Ρωσία εμφανίζοντας κακοποιημένους σε δημόσια θέα τους συλληφθέντες της επίθεσης στη Μόσχα.

Με εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού και κακοποίησης βρέθηκαν την Κυριακή στο δικαστήριο οι 4 συλληφθέντες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι προκάλεσαν τον θάνατο 139 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 180.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το BBC, οι ύποπτοι εμφανίζονται να “σέρνονται” στη δικαστική αίθουσα και να τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένο, γυάλινο “κελί”, με τα φλας των φωτογράφων να απαθανατίζουν την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν. Ένας εξ αυτών μάλιστα καθόταν σε αναπηρικό αμαξίδιο. Οι άλλοι ήταν εμφανώς χτυπημένοι, δεμένοι με επιδέσμους που κάλυπταν βαριά τραύματα. Ένας άλλος έφτασε στα δικαστήρια έχοντας κομμένο το αυτί του.

Νωρίτερα, όπως αποκάλυπταν πολλά μεγάλα διεθνή Μέσα, οι αναφορές ότι όλοι τους είχαν υποστεί φρικτά βασανιστήρια γίνονταν όλο και πιο έντονες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε μεν να σχολιάσει, ωστόσο, τα βίντεο στο Telegram είχαν δώσει την απάντησή τους για το τι είχε συμβεί.

Σκληρές εικόνες (σε μία πλατφόρμα που συνηθίζει να τις φιλοξενεί), έδειχναν τους τέσσερις άνδρες να δέχονται χτυπήματα και να υποβάλλονται σε βασανιστήρια, μέχρι και ηλεκτροσόκ.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Γιατί η Ρωσία έκανε επίδειξη των κακοποιημένων υπόπτων

Η Ρωσία, δια στόματος Πούτιν, κατέστησε σαφές ότι θα “απαντήσει” στην τρομοκρατία. Ίσως μάλιστα την πρώτη απάντηση να την έδωσε ήδη, μέσα από την… επίδειξη των κακοποιημένων υπόπτων, τους οποίους επέλεξε να εμφανίσει ξυλοκοπημένους σε δημόσια θέα. Ουδείς γνωρίζει πώς διέρρευσαν τα βίντεο με τα βασανιστήρια στο Telegram, ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις αναλυτών στους New York Times.

“Υπήρχαν δύο προθέσεις για την κυκλοφορία των βίντεο”, είπε στην ιστοσελίδα η Όλγα Σαντόβσκαγια, μέλος Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων ρωσικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Πρώτον, να δείξουν στους ανθρώπους που θα ήθελαν να σχεδιάσουν μια άλλη τρομοκρατική επίθεση τι θα μπορούσε να τους συμβεί. Δεύτερον, να δείξουν στην κοινωνία ότι υπάρχει εκδίκηση για όλα όσα υπέστησαν οι άνθρωποι σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση”.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Από την πλευρά του, ο Αντρέι Σολντάτοφ, ειδικός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας ανέφερε πως τέτοιες εικόνες αποδεικνύουν πόσο ανεκτική έχει γίνει η ρωσική κοινωνία στη βία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είναι ξεκάθαρο πως η Ρωσία ήθελε να στείλει πολλαπλά μηνύματα, χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους σαν ένα μέτρο… πρόληψης κατά της τρομοκρατίας, σαν αντίποινα για τους τρομοκράτες, αλλά και σαν μία πρώτη απάντηση προς την ίδια τη ρωσική κοινωνία, σε μία περίοδο έντονης ανασφάλειας και φόβου.

“Κοιτάξτε πώς θα σας φερθούμε την επόμενη φορά”, είναι το μήνυμα της Ρωσίας σύμφωνα με την κα Σαντόβσκαγια, σε άλλη συνέντευξή της στο ρωσικό “Moscow Times”. Το άλλο μήνυμα απευθύνεται στο ευρύ κοινό:” Κοιτάξτε πώς τους συμπεριφερόμαστε. Παίρνουμε εκδίκηση για τα θύματα και η ανταπόδοση ήταν άμεση”.

Η ίδια, προσέθεσε σχετικά με τα βασανιστήρια πως “η χρήση τους βασανιστηρίων απαγορεύεται από τον Ρωσικό Ποινικό Κώδικα. Αυτό που είδαμε ήταν ένα έγκλημα σε ζωντανή μετάδοση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα