Επίθεση στη Μόσχα: Ο Πούτιν αντιμέτωπος με έναν εχθρό του παρελθόντος

Διαβάζεται σε 5'
Βλάντιμιρ Πούτιν
Βλάντιμιρ Πούτιν Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Το νέο πλήγμα στον Πούτιν μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, η υπόσχεση για ασφάλεια που κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο και το νέο σκοτεινό κεφάλαιο με έναν εχθρό του παρελθόντος.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την επανεκλογή του για πέμπτη φορά στην προεδρία της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είδε το προεκλογικό αφήγημα περί ασφάλειας στη χώρα του να καταρρέει και τον τρόμο να σκεπάζει ξανά τη Μόσχα.

Η επίθεση της Παρασκευής, με πάνω από 130 νεκρούς στο Crocus Music Hall, υπενθύμισε πως η Ρωσία φαίνεται πιο ανασφαλής και ασταθής από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στα 24 χρόνια εξουσίας του Πούτιν (είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός).

Παράλληλα, τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής δείχνουν πως το σκοτεινό παρελθόν επιστρέφει για να στοιχειώσει ξανά το Κρεμλίνο, επαναφέροντας φαντάσματα του παρελθόντος -τόσο στη χώρα, όσο και στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο- από το μακρινό 2002, όταν ένοπλοι Τσετσένοι πήραν 800 ομήρους θέατρο Ντουμπρόβκα.

Όπως αναφέρει το CNN, 22 χρόνια μετά, ο Πούτιν φαίνεται πως αντιμετωπίζει έναν παρόμοιο εχθρό, αλλά σε έναν πολύ αλλαγμένο κόσμο.

Εάν πράγματι ο αφγανικός βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους, ISIS-K ευθύνεται για την επίθεση στη Μόσχα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος αλλά και όπως αναφέρουν οι ΗΠΑ, αυτό σημαίνει πως μια νέα γενιά εξτρεμιστών θέτει τη Ρωσία στο στόχαστρο.

Πριν από 20 χρόνια, η επίθεση ενόπλων στο θέατρο Ντουμπρόβκα ήταν στην ουσία το αποτέλεσμα της άγριας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας της Ρωσίας, στο πλαίσιο της οποίας εκτελέστηκαν εκατοντάδες άνδρες σε ηλικία στράτευσης στην Τσετσενία, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η αδυσώπητη δίωξη του Πούτιν κατά του εξτρεμισμού στη ρωσική περιοχή του Βόρειου Καυκάσου, σε συνεργασία με τις δυνάμεις της οικογένειας Καντίροφ για την καταστολή κάθε μορφής αντίστασης στην Τσετσενία, φαίνονταν να λειτουργούν για κάποια χρόνια, αλλά δεν έβαλαν τέλος στο πρόβλημα. Η ισλαμιστική απειλή επέστρεψε σε μια διαφορετική μορφή, στοχεύοντας να προκαλέσει πόνο στη Ρωσία για τη βαναυσότητά της στη Μέση Ανατολή.

Το τότε και το τώρα της Μόσχας

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN, υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο σήμερα και στην κατάσταση προ 20ετίας: Η αντίδραση του ρωσικού κράτους.

Σε βίντεο από την επίθεση, οι ένοπλοι εμφανίζονται να κινούνται ανενόχλητοι για αρκετή ώρα μέσα σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο το βράδυ της Παρασκευής, παρά τις προειδοποιήσεις περί απειλής σε δημόσιους χώρους που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ προς το Κρεμλίνο πριν από δύο εβδομάδες.

Τον Οκτώβριο του 2002, η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν σκληρή αλλά αποτελεσματική. Μετά από ημέρες συνομιλιών και αναμονής, μια επίλεκτη μονάδα χρησιμοποίησε αέριο προκειμένου να «θέσει υπό έλεγχο» όλο το θέατρο. Δεν υπήρξε όμως αντίστοιχη αντίδραση την Παρασκευή, με τους ενόπλους να καταφέρνουν αρχικά να διαφύγουν.

Οι πληγές του πολέμου

Αντίθετα, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για επαφές των δραστών με την Ουκρανία. Η στάση της Ρωσίας προδίδει το ανασφαλές πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, ελλείψει επαρκών αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων, που είναι επικεντρωμένες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, που διανύει το τρίτο έτος του, έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στους Ρώσους. Ο στρατός δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για τα θύματα, αλλά, όπως σημειώνει το CNN, οι αμερικανικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Το ασταθές περιβάλλον ενισχύεται και από άλλα πρόσφατα περιστατικά, όπως η εξέγερση του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, την ώρα που αρκετοί έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκεια και την οργή τους προς τον Πούτιν μετά τον πρόσφατο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί το τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής επαναφέροντας μνήμες 2002. Και όχι μόνον εκείνες. Την επίθεση στη Ντουμπρόβκα ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα η επίθεση σε σχολείο του Μπεσλάν τον Σεπτέμβριο του 2004, επίσης από Τστσένους.

Το νέο σκοτεινό κεφάλαιο του Πούτιν

Η ευρύτερη αλλαγή τώρα όμως, σύμφωνα με το CNN, έχει να κάνει με τη σχέση της Ρωσίας με τη Δύση. Το 2002, τα γεγονότα στην Ντουμπρόβκα έφεραν τη Μόσχα πιο κοντά στον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας. Πριν από δύο δεκαετίες, ένιωθε ότι ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο είχαν για λίγο κοινό σκοπό.

Τώρα, η Μόσχα εμφανίζεται να αγνοεί και να πολιτικοποιεί τις προειδοποιήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών για μια επικείμενη επίθεση, και στη συνέχεια επιδιώκει να κατηγορήσει εν μέρει τη Δύση, απλώς και μόνο επειδή φαίνεται να γνωρίζει – και να προειδοποιεί – για την πιθανότητα επίθεσης εκ των προτέρων, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι επιθέσεις της Παρασκευής το βράδυ προαναγγέλλουν ένα νέο σκοτεινό κεφάλαιο για τον Πούτιν, το οποίο όμως τού είναι βαθιά οικείο. Ένας εχθρός εντός των συνόρων τον οποίο δεν μπορεί να νικήσει, μια Δύση που πρέπει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος και ένα κράτος που δεν διαθέτει βασικούς πόρους για να παρέχει ασφάλεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα