Γιατί τα σχέδια Ερντογάν για αγορά Su-57 δεν είναι ρεαλιστικά

Γιατί τα σχέδια Ερντογάν για αγορά Su-57 δεν είναι ρεαλιστικά
Ρωσικό μαχητικό Sukhoi Su-57 AP

Οι πληροφορίες λένε ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει παραγγείλει την κατασκευή 76 επιπλέον Su-57s, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει στα σχέδια της την εξαγωγή τους σε άλλη χώρα, ίσως και στην Τουρκία - Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και ο χρόνος που πιέζει.

Πόσο πιθανό είναι μετά από τους S-400, ο Ερντογάν να προχωρήσει στην αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35 ή Su-57; Σύμφωνα με αναλυτές που χρησιμοποιούν εκτός από τα δεδομένα και την λογική δεν υπάρχει σχεδόν καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Ωστόσο ο Ερντογάν δεν έχει ποτέ πάψει να εκπλήσσει.

Το Su-35 των Ρώσων δεν είναι συγκρίσιμο με το F-35. Οι Ρώσοι κατασκευάζουν το Su-57 σ΄ αυτή την κατηγορία. Μπορεί σχετικά γρήγορα η Τουρκία να το προμηθευτεί; Αδύνατον κι αυτό γιατί:

Αυτή τη στιγμή πετάνε δώδεκα πρωτότυπα Sukhoi Su-57 .

Οι πληροφορίες λένε ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει παραγγείλει την κατασκευή 76 επιπλέον Su-57s, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει στα σχέδια της την εξαγωγή τους σε άλλη χώρα, ίσως και στην Τουρκία. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι όπως εξηγούν ειδικοί στο Ahval.

“Πιστεύω ότι είναι απίθανο η Τουρκία να υπογράψει νέες εξοπλιστικές συμφωνίες με την Ρωσία στο εγγύς μέλλον επειδή τέτοιες συμφωνίες θα προκαλέσουν σίγουρα κυρώσεις από τις ΗΠΑ και υποψιάζομαι ότι η Άγκυρα θα ήθελε να αποφύγει να διαταράξει περισσότερο τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο Michael Kofman, διευθυντής του προγράμματος ρωσικών σπουδών στο CNA, Οργανισμό Έρευνας και Ανάλυσης στις ΗΠΑ.

“Αντ ‘αυτού, η ελπίδα της Τουρκίας είναι ότι ο θυμός των ΗΠΑ θα υποχωρήσει για τη συμφωνία των S-400 και ότι μπορεί να ελπίζει σε βελτίωση των σχέσεων της με την Ουάσινγκτον μέχρι το επόμενο έτος”, υποστηρίζει.

Ο Kerim Has,από την άλλη, αναλυτής με έδρα τη Μόσχα για τις ρωσικές και τουρκικές υποθέσεις, δήλωσε ότι η αγορά από την Τουρκία των πυραύλων S-400 αποδίδεται εξ ολοκλήρου σε πολιτικούς λόγους και όχι σε αμυντική ανάγκη.

“Ομοίως, οι πολιτικές αναγκαιότητες θα μπορούσαν να ωθήσουν την Άγκυρα να υπογράψει νέα συμβόλαια με τη Μόσχα”, δήλωσε. Υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν θέλει να εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη του Πούτιν σε περίπτωση που γίνει…Μαδούρο για τις ΗΠΑ.

Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ρωσία να αποδεσμεύσει τεχνογνωσία που θα επιτρέψει στην Τουρκία να αναβαθμίσει την αεροναυπηγική της βιομηχανία.

Ο Michael Kofman δεν πιστεύει ότι η Άγκυρα σκέφτεται σοβαρά να αγοράσει Su-35s ή Su-57s, καθώς και τα δύο “είναι λειτουργικά τελείως διαφορετικά αεροσκάφη από το F-35″.

Ο Tom Cooper, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα αεροπορίας, δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο που θέλει το Su-57 να εκπληρώνει την ανάγκη της Τουρκίας για απόκτηση μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς σύντομα.

“Τεχνικά, το Su-57 δεν είναι έτοιμο “, λέει. Επισημαίνει ότι το αεροσκάφος αν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2010, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και υπενθυμίζει ότι η Ινδία που είχε ενδιαφερθεί για το αεροσκάφος φαίνεται να το ξανασκέφτεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα