Γιατί τρεμοπαίζει πάντα μόνο το ένα μάτι

Γιατί τρεμοπαίζει πάντα μόνο το ένα μάτι
Kατά τους ειδικούς, οι συσπάσεις είναι ένα σήμα από το σώμα μας που μας ζητά να ρίξουμε ρυθμούς. iStock

Το μάτι δεν τρεμοπαίζει γιατί θα δούμε κάποιον, αλλά για πολλούς άλλους λόγους. Οι περισσότεροι δεν είναι σοβαροί. Πότε πρέπει να πάμε στο γιατρό και γιατί 'φτερουγίζει' πάντα μόνο το ένα μάτι.

Τρεμοπαίζει το μάτι σας. Ρωτάτε όποιον είναι κοντά ποιο από τα δυο μάτια συσπάται. Αν το πετύχει σημαίνει ότι θα δείτε μαζί κάποιον άνθρωπο -που δεν βλέπετε κάθε μέρα- σύντομα. Αν αποτύχει, θα τον δείτε (αυτόν τον κάποιον) μόνοι σας.

Αυτό είναι το αφήγημα της λαϊκής παράδοσης.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν διάφοροι τύποι οφθαλμικών συσπάσεων. Ο πιο δημοφιλής αφορά σειρά μυϊκών συσπάσεων που είναι γνωστή ως μυοκυμίες των βλεφάρων.

Τα ‘φτερουγίσματα‘ που νιώθουμε είναι ακούσιες και διακοπτόμενες συσπάσεις συνήθως του κάτω βλεφάρου.

Επηρεάζεται μόνο το ένα μάτι, επειδή η σύσπαση προέρχεται από τον μυ που το περιβάλλει -δεν έχει σχέση με το νεύρο που ελέγχει τα αντανακλαστικά, όπως εξήγησε η οπτομέτρης του Cole Eye Institute της Cleveland Clinic, Stephanie Erwin στους New York Times.

Τόνισε ότι είναι καλοήθης κατάσταση -δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό- και ότι οι συσπάσεις μπορεί να διαρκέσουν από ώρες, μέρες έως μήνες. Σε περίπτωση που ισχύει το τελευταίο και συνοδεύονται με πρόσθετα συμπτώματα, είναι χρήσιμο να επισκεφτούμε οφθαλμίατρο.

Εάν η σύσπαση εξαπλωθεί σε άλλους μύες του προσώπου ή αν προκύψουν σπασμοί και στα δυο μάτια, ταυτόχρονα, πιθανότατα πρόκειται για ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Το αυτό ισχύει και για την περίπτωση που κοκκινίσει το μάτι ή πέσει το βλέφαρο.

Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση στο ‘γιατί‘ υπάρχουν οι μυοκυμίες των βλεφάρων.

Μπορεί να ευθύνεται μικρός ερεθισμός, το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως των οθονών όλων των συσκευών που χρησιμοποιούμε -και προκαλούν ξηροφθαλμία- ή η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ανοιγοκλείνουμε λιγότερο τα μάτια μας, όταν κοιτάμε ψηφιακές συσκευές, κάτι που κάνει τα μάτια μας να νιώθουμε ξηρά.

Αν ψάχνετε για έναν γρήγορο τρόπο να ξεφορτωθείτε το ‘φτερούγισμα’, δεν υπάρχει.

Βοηθούν τα τεχνητά δάκρυα -είναι χρήσιμο να μην υπάρχουν χημικά συντηρητικά σε αυτά-, το μασάζ ή το να καλύψουμε το μάτι με μια υγρή, ζεστή πετσέτα πριν κοιμηθούμε. Έτσι θα χαλαρώσουν οι μύες των ματιών, θα ανοίξουν οι αδένες που υπάρχουν στα άνω και τα κάτω βλέφαρα και απελευθερώνουν έλαια στην περιοχή, θα αυξηθεί η ροή αυτών των ελαίων στο μάτι και να επιβραδυνθεί η εξάτμιση των δακρύων.

Άλλες λύσεις είναι η περισσότερη ξεκούραση και το λιγότερο άγχος.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας εξήγησε ότι “οι συσπάσεις είναι ένα σήμα από το σώμα σας που σας ζητά να ρίξετε ρυθμούς”.

Είναι επίσης σημαντικό να παραμείνουμε ενυδατωμένοι και να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε κάλιο (πατάτες, μπανάνες και φακές), το μαγνήσιο (βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια) και ασβέστιο (θα το βρείτε σε γαλακτοκομικά, σαρδέλες, σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά ή ενισχυμένα δημητριακά πρωινού).

Βλέπετε, οι ανισορροπίες σε αυτά τα μέταλλα μπορεί επίσης, να οδηγήσουν σε συσπάσεις.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, γίνεται έγχυση Botox στην κόγχη του μυ που περιβάλλει τα βλέφαρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα