Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πώς είναι να δίνεις μάχη για τις ζωές, στη Λιβύη

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πώς είναι να δίνεις μάχη για τις ζωές, στη Λιβύη
Πώς είναι να δίνεις μάχη για τις ζωές, στη Λιβύη MSF/Maya Abu Ata

Στη Τρίπολη της Λιβύης, οι κινητές κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σε ευάλωτες κοινότητες μεταναστών και προσφύγων που ζουν σε ασταθείς και επισφαλείς συνθήκες. Ο Hatem, γιατρός, είναι μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και περιγράφει την εμπειρία του από την πρώτη γραμμή.

Φεύγοντας από το γραφείο κάθε πρωί για να πάω στις κινητές κλινικές μας στις αστικές περιοχές της Τρίπολης της Λιβύης, η ομάδα μας σπεύδει να φορτώσει τα βαν με ιατρικές προμήθειες και φάρμακα για τους ασθενείς μας. Για μένα είναι όμορφο να βλέπω αυτές τις συλλογικές προσπάθειες και να αισθάνομαι την αρμονία μεταξύ των μελών της ομάδας που εργάζονται με μοναδικό σκοπό την παροχή φροντίδας.

Φτάνουμε στο σημείο όπου στήνουμε την κινητή κλινική μας και το θέαμα των ευάλωτων ανθρώπων που μας περιμένουν, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν έναν ιατρικό έλεγχο – ακριβώς όπως εμείς ανυπομονούμε να τους δούμε – με γεμίζει ευτυχία και ανακούφιση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν έχω γράψει μια συνταγή για έναν άρρωστο ασθενή, με ρωτούν: «Πού μπορώ να πάω για να πάρω αυτό το φάρμακο;». Όταν τους κατευθύνω στον συνάδελφο νοσηλευτή, ο οποίος στέκεται δίπλα μου, οι ασθενείς χαμογελούν με ανακούφιση – δεν χρειάζεται να πάνε σε ιδιωτικό φαρμακείο για να πληρώσουν για ένα φάρμακο που χρειάζονται απεγνωσμένα.

Αυτό μου δίνει χαρά να το βλέπω.

Πώς είναι να δίνεις μάχη για τις ζωές, στη Λιβύη MSF/Maya Abu Ata

 

Φροντίδα των ασθενών

Ένα από τα πράγματα που με παρακινεί να πηγαίνω στη δουλειά κάθε μέρα είναι ότι μπορώ να παρακολουθώ συνέχεια τους ασθενείς μου.

Δουλεύω κυρίως με ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμούς – κάνω ράμματα ή βάζω γύψο στα σπασμένα άκρα τους.

Το να βλέπω την βελτίωση της κατάστασής τους, να βλέπω τις πληγές τους να επουλώνονται, να τους βλέπω να ανακτούν την κινητικότητα και τη λειτουργικότητα που είχαν πριν από τον τραυματισμό τους, να βλέπω την ικανοποίησή τους – όλα αυτά με γεμίζουν χαρά.

Η αλλαγή μέσα μου

Ο άνθρωπος που είμαι σήμερα είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που ήμουν πριν ενταχθώ στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Ο Hatem που ήμουν πριν δεν γνώριζε τις συγκεκριμένες ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων στη Λιβύη, ή τις συνθήκες διαβίωσής τους και την όλη κατάσταση.

Αυτό έχει σίγουρα αλλάξει την οπτική μου απέναντι στους μετανάστες γενικά, και ειδικότερα προς εκείνους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Ο Hatem που είμαι τώρα είναι πολύ πιο ενημερωμένος για την κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων. Τώρα μπορώ να μιλήσω για τις ανάγκες και τα βάσανά τους και να ενθαρρύνω τους άλλους να μην τους καταδικάζουν και να μην τους φέρονται άδικα.

Πώς είναι να δίνεις μάχη για τις ζωές, στη Λιβύη MSF/Maya Abu Ata

 

Επικίνδυνα ταξίδια

Με επηρέασε πραγματικά το γεγονός ότι έμαθα πως αυτοί οι άνθρωποι που συναντάμε αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους την πατρίδα τους, τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Όταν μαθαίνεις τι έχουν περάσει για να το καταφέρουν αυτό – τους κινδύνους που αντιμετώπισαν στα σκληρά και επικίνδυνα ταξίδια τους στη Λιβύη, τη δοκιμασία που αντιμετώπισαν στα κέντρα κράτησης και στη θάλασσα – δεν μπορεί παρά αυτό να έχει αντίκτυπο σε εσένα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εδώ και 50 χρόνια βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε χώρες που μαστίζονται από επιδημίες. Γίνε το μόνο σταθερό που έχουν στην πρώτη γραμμή με τη μηνιαία υποστήριξή σου, για να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Κάνε κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα