Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ένα τουρνουά ποδοσφαίρου φέρνει κοντά την κοινότητα σε μία δύσκολη περιοχή του Νοτίου Σουδάν

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ένα τουρνουά ποδοσφαίρου φέρνει κοντά την κοινότητα σε μία δύσκολη περιοχή του Νοτίου Σουδάν
Αγώνας ποδοσφαίρου στο Abyei, στο Νότιο Σουδάν MSF

Μία ιδέα, για έναν αγώνα ποδοσφαίρου από τον συντονιστή προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Abyei, κατέληξε να φέρει πιο κοντά μια ολόκληρη κοινότητα.

Στο γήπεδο της πόλης Abyei, μιας αμφισβητούμενης περιοχής μεταξύ του Νότιου Σουδάν και του Σουδάν, επικρατεί μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, όπως συμβαίνει σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Abdulrahman Khaleel βρισκόταν μόλις δύο μήνες στη θέση του συντονιστή προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Abyei όταν είδε μια ευκαιρία να ενισχύσει τις σχέσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με την τοπική κοινότητα, η οποία μόλις πριν από ένα χρόνο σπαρασσόταν από διακοινοτική βία.

Η ιδέα ήταν απλή: ένα πολυήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου που θα βοηθούσε τους ανθρώπους να έρθουν κοντά. Η ποδοσφαιρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είχε συσταθεί μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα και η συμμετοχή ήταν ανοιχτή σε όλα τα μέλη του προσωπικού, ενισχύοντας το αίσθημα του ανήκειν.

«Όταν έφτασα στο πρόγραμμα αυτό, παρατήρησα μια ευκαιρία να ενισχύσω τις σχέσεις μεταξύ του προσωπικού που εργάζεται εδώ, αλλά και της τοπικής κοινότητας», λέει ο Abdulrahman. «Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που θα τραβούσε την προσοχή όλων από τη βία και τα άσχημα γεγονότα και θα μας έφερνε όλους μαζί σε μία πλευρά. Έτσι, πρότεινα την ιδέα να ξεκινήσουμε μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για να παίζουμε ποδόσφαιρο μαζί, αποτελούμενη από προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και άλλους εργαζόμενους. Αυτή η πρωτοβουλία ανέβασε το ηθικό των ανθρώπων και έκλεισε το όποιο χάσμα υπήρχε μεταξύ των διαφορετικών εργαζόμενων στο πρόγραμμα αυτό. Φροντίσαμε ώστε η συμμετοχή στην ποδοσφαιρική ομάδα να είναι ανοιχτή σε όλους. Παρείχε έναν χώρο στον οποίο όλο το προσωπικό θα μπορούσε να αισθάνεται συνδεδεμένο με κάτι».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική φροντίδα στην Ειδική Διοικητική Περιοχή του Abyei από το 1997. Το 2006, ενέτειναν τη δράση τους στο Abyei για να παρέχουν μια σειρά υπηρεσιών, όπως επείγουσα φροντίδα, χειρουργικές επεμβάσεις, μαιευτική και παιδιατρική φροντίδα, εμβολιασμούς και θεραπεία για διάφορες ασθένειες. Το 2008, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ίδρυσαν ένα νοσοκομείο στο Agok. Μετά τη διακοινοτική βία που ξέσπασε στο Agok τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία οδήγησε στον εκτοπισμό περίπου 70.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετέφεραν τις δράσεις τους από το Agok στις πόλεις Abyei και Twiccounty για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την εκτοπισμένη κοινότητα.

Η ιδέα ενός τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ της νέας ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της τοπικής κοινότητας υλοποιήθηκε με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και εκπροσώπων της νεολαίας. Στο τουρνουά συμμετείχαν 12 τοπικές ομάδες, όλες παίζοντας σε ένα γήπεδο.

Αγώνας ποδοσφαίρου στο Abyei, στο Νότιο Σουδάν MSF

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διοργάνωσαν το τουρνουά: διασφάλισαν τον αγωνιστικό χώρο, κανόνισαν τους διαιτητές και προσκάλεσαν τις τοπικές ομάδες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για αρκετές ημέρες τον Ιούνιο και την παρακολούθησαν κάτοικοι και ηγέτες της κοινότητας. Παρείχε μια μοναδική ευκαιρία στο προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να αλληλεπιδράσει με την κοινότητα πέρα από τις καθημερινές ιατρικές δραστηριότητές της. Η κλίμακα της συμμετοχής της κοινότητας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ο ενθουσιασμός ήταν τεράστιος.

«Μείναμε έκπληκτοι από τον αριθμό των ανθρώπων από την κοινότητα που βγήκαν έξω για να παρακολουθήσουν κάθε αγώνα, ειδικά όταν έπαιζε η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα», λέει ο Khaleel. Τον τελικό αγώνα παρακολούθησε πολυπληθές κοινό, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Abyei. Μείναμε έκπληκτοι από την προσοχή που έλαβε το τουρνουά ποδοσφαίρου και τον αντίκτυπό του στην κοινότητα».

Αγώνας ποδοσφαίρου στο Abyei, στο Νότιο Σουδάν MSF

Η Reena Sattar, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με έδρα την Juba, που παρακολούθησε το τουρνουά δεν εστίασε μόνο στο ποδόσφαιρο. Τόνισε ότι ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα συμμετοχής της κοινότητας. «Ήμουν εδώ τον Φεβρουάριο του 2022 αμέσως μετά τη διακοινοτική βία στο Agok», λέει η Reena. «Επέστρεψα ένα χρόνο αργότερα για να δω την πρόοδο από την επείγουσα παρέμβαση σε πιο σταθερά προγράμματα τόσο στο Abyei όσο και στο Mayen Abun. Τη δεύτερη μέρα μου εδώ, ο Abdelrahman, ο συντονιστής του προγράμματος, είπε: «Γίνεται ένας ποδοσφαιρικός αγώνας σήμερα μετά τη δουλειά. Θέλεις να έρθεις; Είναι ένα τουρνουά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που διοργανώσαμε. Φυσικά, είπα ναι!»

Αγώνας ποδοσφαίρου στο Abyei, στο Νότιο Σουδάν MSF


Ο Abdulrahman θυμάται πως ένα μέλος της ομάδας του είπε ότι, μετά το τουρνουά, οι ντόπιοι μιλούσαν για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και όχι για τις εντάσεις που σχετίζονται με την πρόσφατη σύγκρουση. Αυτό υπογραμμίζει τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια τέτοια πρωτοβουλία στο ηθικό και την αφοσίωση των ανθρώπων.

Αγώνας ποδοσφαίρου στο Abyei, στο Νότιο Σουδάν MSF

«Αυτό το είδος δραστηριότητας μας βοηθάει πάρα πολύ με τις προσπάθειές μας να προσεγγίσουμε την κοινότητα και τους νέους», λέει ο Abdulrahman. «Με τη διοργάνωση αυτού του τουρνουά, στείλαμε ένα άμεσο μήνυμα στην κοινότητα για το ποιοι είμαστε. Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που ένα μέλος της ομάδας με πλησίασε και μου είπε: «Αυτή ήταν μια υπέροχη ιδέα. Ο κόσμος μιλάει τώρα για το τουρνουά, όχι για τον πόλεμο και τις συγκρούσεις».

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Abyei έχει επίσης επικεντρωθεί στη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη στο πλαίσιο του προγράμματος τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει οδηγήσει σε μετατόπιση των ρόλων των φύλων και στην προαγωγή του ντόπιου προσωπικού σε διευθυντικές θέσεις μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης.

Το τουρνουά ποδοσφαίρου στο Abyei δεν ήταν απλώς μια σειρά αγώνων· Ήταν η ενσάρκωση της ένταξης, της ομαδικής εργασίας και της διαφορετικότητας, και ένα θετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ανθρωπιστική δράση που βασίζεται στην κοινότητα μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα