Γιορτή κατά του φασισμού στη Μόσχα, χωρίς ηγέτες. Μόνο ο Αναστασιάδης τίμησε τον Πούτιν

Γιορτή κατά του φασισμού στη Μόσχα, χωρίς ηγέτες. Μόνο ο Αναστασιάδης τίμησε τον Πούτιν

Ο Ν. Αναστασιάδη μόνος ηγέτης της ΕΕ, στις εκδηλώσεις στη Μόσχα για τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

«Δεν μπορούμε να περιφρονούμε την ιστορία στο όνομα μιας κρίσης», δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ήταν ο μοναδικός πρόεδρος χώρας-μέλους της ΕΕ, που παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

«Την άποψή μου αυτή την έχω εξηγήσει και στο Συμβούλιο ηγετών της ΕΕ, αδυνατώ να κατανοήσω ποια είναι η σχέση του Ουκρανικού με την ανάγκη να τιμήσουμε τους νεκρούς του Δευτέρου Παγκοσμίου, όπως και γιατί αντιδρούν έτσι σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όταν στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου συνομιλούσαν χωρίς κανένα πρόβλημα με τη σοβιετική ηγεσία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε δεξίωση, που παραθέτει η κυπριακή Πρεσβεία στη Μόσχα.

Την απόφαση του Κύπριου προέδρου να συμμετάσχει στους εορτασμούς της Κόκκινης Πλατείας, παρά τις πιέσεις και την επιλογή άλλων ηγετών της ΕΕ να μην παρευρεθούν στην στρατιωτική παρέλαση, αλλά να καταθέσουν από κοινού με τον Β. Πούτιν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη χαιρέτισε και ο Β.Πούτιν στο πλαίσιο της συνομιλίας τους στο Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια του εορταστικού γεύματος, που παρέθεσε ο Ρώσος ηγέτης στους προσκεκλημένους του.

«Εκτιμώ τη σταθερότητά σου και τιμώ το γεγονός ότι είσαι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης, που ήρθες εδώ στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας, πράγμα που σημαίνει πάρα πολλά για εμάς», φέρεται να είπε ο Β.Πούτιν στον Ν.Αναστασιάδη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

«Οποιαδήποτε βοήθεια νομίζετε ότι μπορούμε να προσφέρουμε σχετικά με το Κυπριακό, εμείς είμαστε εδώ, καλέστε με όποτε χρειαστεί. Και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθούμε και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το Κυπριακό», είπε ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος τίμησε τον Κύπριο πρόεδρο, που καθόταν στην πρώτη σειρά της εξέδρας των επισήμων στην Κόκκινη Πλατεία δίπλα στους προέδρους της Κίνας και του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ, ο οποίος θεωρείται πλέον ο πιο στενός σύμμαχος του Β.Πούτιν μεταξύ των ηγετών κρατών, που προέκυψαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Στη συνομιλία, που είχε ο πρόεδρος της Κύπρου με τον γγ του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι Μουν επεσήμανε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι «η διαδικασία είναι κυπριακή, εμείς δεν θα παρέμβουμε», υπογράμμισε το ρόλο, που μπορεί και πρέπει να παίξει στην υπόθεση της διευθέτησης η ΕΕ, αλλά κυρίως η Τουρκία, η οποία θα πρέπει να ασχοληθεί με την ουσία και εγκωμίασε τα μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη της θέλησης για λύση, είναι κάτι που παρακολουθούμε», φέρεται να είπε ο γγ του ΟΗΕ στον Κύπριο πρόεδρο.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε επίσης συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίν, ο οποίος τον κάλεσε να επισκεφθεί το Πεκίνο.

SHARE:

24Media Network